1.4 aex + sekwencja + strumienica
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
1.4 aex + sekwencja + strumienica
witam. posiadam gofra z 96 r jest to 1.4 na wielopunkcie (aex) 60 kM. posiada instalacje gazowa sekwencyjna.moj problem polega na tym ze nawet na nagrzanym silniku jest duzo pary z koncowego tłumika. poprzedni własciciel w miejsce uszkodzonego mechanicznie kata zamontował strumienice. czy to ona moze powodowac ze auto wydziela tak duzo pary? dodam ze analiza spalin nie wykazała nieprawidłowosci. z moich obserwacji wynika ze stan oleju jest bez zmian. nie ubywa takze płynu chłodzacego. prosze o jakies porady .pozdrwaiam Wojtek
Szosownik niepokoi mnie to poniewaz jest jej wiecej niz u kolegow z pracy a pokonujemy te same odcinki w dojazdach. dodam ze cisnienie na garkach ma dobre i zbiera sie jak na 1.4 niesamowicie. nie wiem jak to jest. widziałem wczoraj identycznego jak moj i tej pary było mniej. czy instalacja gazowa tez ma na to wpływ?
venomek, wg mnie nie ma roznicy. mam nadzieje ze to tylko wina tej strumienicy. powiem ze na obroty wkreca sie pieknie silnik pracuje cicho i kulturalnie.
Ostatnio zmieniony śr sty 14, 2009 08:34 przez ben_hil, łącznie zmieniany 1 raz.
jeśli wszystko jest w porządku z autem bo sprawdzałeś to pozostaje jeździć i się nie przejmowaćben_hil pisze:Szosownik niepokoi mnie to poniewaz jest jej wiecej niz u kolegow z pracy a pokonujemy te same odcinki w dojazdach. dodam ze cisnienie na garkach ma dobre i zbiera sie jak na 1.4 niesamowicie. nie wiem jak to jest. widziałem wczoraj identycznego jak moj i tej pary było mniej. czy instalacja gazowa tez ma na to wpływ?
Ja jest ze strumiennicą to nie wiem, bo ja swoja wywaliłem( poprzedni właściciel ją zamontował, ja na powrót załozyłem kata), ale przy tych temperaturach jest to normalne zjawisko. Moje autko, również zagazowane, także "paruje" dość intensywnie. Podobnie jak Ty, porównywałem ten stan z kolegami, którzy również jeżdżą na gazie i wszyscy mamy podobnie. Gdzieś też słyszałem, że samochody z instalacją gazową szczególnie parują z tłumika, więc nie przejmuj się, bo autko masz zdrowe!