Głośne zamknięcie zaworu turbosprężarki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Głośne zamknięcie zaworu turbosprężarki
Witam,
mam pytanko odnośnie zaworu od wlotu powietrza do turbosprężarki. Posiadam Golfa IV 1,9 TDI. Dwie sekundy po wyłączeniu silnika słychać pod maską takie "tąpnięcie", głośne zamknięcie zaworu turbosprężarki. Kiedyś tego nie było. Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna? Samochód nie stracił na osiągach.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
mam pytanko odnośnie zaworu od wlotu powietrza do turbosprężarki. Posiadam Golfa IV 1,9 TDI. Dwie sekundy po wyłączeniu silnika słychać pod maską takie "tąpnięcie", głośne zamknięcie zaworu turbosprężarki. Kiedyś tego nie było. Czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna? Samochód nie stracił na osiągach.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
a wiesz gdzie jest klapa gasząca, przysłuchałeś się jej jak się otwiera po 2 sekundach po zgaszeniu silnika ?
[ Dodano: 12 Sty 2009 23:36 ]
[ Dodano: 12 Sty 2009 23:36 ]
Ostatnio zmieniony wt sty 13, 2009 00:34 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
Sztomel pewnie masz rację, bo to jest podobna klapeczka tak jak załączyłeś mi w schemacie. Może ja jestem przewrażliwiony, ale rękę dam, że wcześniej nie zwróciłem uwagi, żeby tak głośno ona się zamykała. Nie raz jak zgasiłem silnik siedziałem w samochodzie czekając na kogoś i nigdy jej nie słyszałem. Ok, to trochę się uspokoiłem dzięki Sztomel