Wyciek Oleju..POMOCY!!!!!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
aregus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Wyciek Oleju..POMOCY!!!!!!

Post autor: aregus » ndz sty 11, 2009 21:14

Witam..jeśli źle piszę to proszę wybaczcie ale jestem tu nowy.. Mam pewien problem który dotyczy mojego golfika.. Jest to wersja Gti z silnikiem oznaczonym PF.. Problem polega na tym ze już drugi raz kiedy odpaliłem rano auto to po jakichś 2 min od odpalenia wyrzuca z siebie cały olej z silnika przez uszczelkę po,iędzy filtrem oleju a tą aluminiową przystawką do której jest ów filtr przykręcony...nie mam pojęcia dlaczego się tak dzieje...zalałem jakieś 2-3 miesiące temu olej Valvoline 15W40+ nowy filtr a dzisiaj rano psiku....wywalił z siebie prawie wszystko:( dodam że auto odpalałem w obydwu przypadkach na gazie.. proszę O pomoc z czym może to być związane..przypominam ze jest to silnik 1.8 PF(wtrysk)

kasztan_TDI
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kasztan_TDI » ndz sty 11, 2009 21:27

Moj kolega miał podobnie.. Pojechal nawet do (dobrego mechanika) Stwierdził ze skonczył sie silnik.... juz nie pamietam co tam sie dzialo.. ale cos z jego "sercem"
miał wlasnie odkladnie ten sam silnik. Zrobiło mu sie to po tym jak autko troszke pobutował.

Jutro sie dowiem co go bolało pozdro.

Awatar użytkownika
aregus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: aregus » ndz sty 11, 2009 21:34

kasztan_TDI pisze:Moj kolega miał podobnie.. Pojechal nawet do (dobrego mechanika) Stwierdził ze skonczył sie silnik.... juz nie pamietam co tam sie dzialo.. ale cos z jego "sercem"
miał wlasnie odkladnie ten sam silnik. Zrobiło mu sie to po tym jak autko troszke pobutował.

Jutro sie dowiem co go bolało pozdro.
oki dzieki za fatygę...czekam na jakieś konkrety:) pozdro

Awatar użytkownika
Byku21
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Byku21 » ndz sty 11, 2009 23:43

zobacz jeszcze czy ten gwint na który wkręcasz filtr oleju przy tej aluminiowej podstawie się nie wykręcił,bo miałem tak samo,a po drugie musiałem zalać półsyntetyk,bo na mineralnym takie odchyłki miał...nie wiem czy pomogę

Awatar użytkownika
aregus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: aregus » pn sty 12, 2009 00:04

Byku21 pisze:zobacz jeszcze czy ten gwint na który wkręcasz filtr oleju przy tej aluminiowej podstawie się nie wykręcił,bo miałem tak samo,a po drugie musiałem zalać półsyntetyk,bo na mineralnym takie odchyłki miał...nie wiem czy pomogę

a czy nie miałeś problemów z rozszczelnieniem silnika po zalaniu półsyntetyku?? co zauważyłeś po zmianie oleju?? silnik zmienił pracę?? pozdro

Awatar użytkownika
Byku21
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Byku21 » pn sty 12, 2009 22:31

w moim przypadku trochę był cichszy niż zawsze,a poza tym nie zauważyłem niczego takiego szczególnego...dobrze go najpierw przepłukać trzeba...

Awatar użytkownika
J.B.S.
Forum Master
Forum Master

Post autor: J.B.S. » pn sty 12, 2009 23:44

Zdejmij chłodnicę oleju wymień uszczelkę (oring) pomiędzy chłodnicą a podstawą filtra i po sprawie będzie.Zesztywniał ze starości dodatkowo pomogła mu niska temperatura i wywaliło Ci olej. :grin:

Awatar użytkownika
aregus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: aregus » wt sty 13, 2009 23:09

jbs-78 pisze:Zdejmij chłodnicę oleju wymień uszczelkę (oring) pomiędzy chłodnicą a podstawą filtra i po sprawie będzie.Zesztywniał ze starości dodatkowo pomogła mu niska temperatura i wywaliło Ci olej. :grin:

Panowie dziękuję za wasze porady ale to była wina odmy...zamarzła mi ta puszka przy deklu od wałka rozrządu... ale teraz mam zmianę oleju po 2000 km a nie po 1000:)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”