oświetlenie w Touranie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
oświetlenie w Touranie
Witam. mam mały problem. Mianowicie spaliła mi się żarówka z tyłu... no i głowie się jak ją wymienić a raczej jak tam się dostać, żeby wyjąć starą i włożyć nową żarówe, kompletnie nie mogę znaleść miejsca żeby tam sie dostać. I czy musze z tym jechać do serwisu??. mój samochód to touran TDI, 2005r. Jeśli ktoś z was potrafi mi pomóc to proszę o odpowiedź. pzdr.
Ostatnio zmieniony czw sty 08, 2009 00:18 przez MaNiEk100, łącznie zmieniany 2 razy.
-
kasztan_TDI
- Użytkownik

-
kasztan_TDI
- Użytkownik

Nie. koledzy niestety nie chodzi tu o żarówkę na głowami pasażerów... Chodzi o żarówkę w tylnim lewym kloszu, szczegółowiej o światełko postojowe z tyłu. I chodzi o to że nie mogę tam się dostać ani od wewnątrz ani zewnątrz. Czy do tego potrzebne jest rozebranie wszystkich boczków bo żaden schowek i żadna luka w moich plasticzkach nie prowadzi do żarówki albo panelu przytrzymującego żarówki. Zdjęcia nie posiadam jeśli mi się uda zrobi to pokarze tutaj od razu. Więc teraz może ktoś wie??
MaNiEk100, nie wierze żeby dostęp był jakoś koszmarnie trudny. Jakaś zaślepka, pokrywka itp być musi. No chyba że trzeba ściągnąć lampę żeby się tam dostać. Zrób zdjecia schowka, okolic lampy w bagażniku i smej lampy, napewno coś wymyślimy 
Ostatnio zmieniony sob sty 10, 2009 12:52 przez mate64, łącznie zmieniany 1 raz.
Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
- doggie
- V.I.P.

- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: oświetlenie w Touranie
W Mk5 od środka (czyli bagażnika) wykręca się dwie śrubki (klucz 13 a często wystarczą palce), wyjmuje całą lampę a reszta jest już prosta - w Touranie jest podobnie z tą różnicą, że wpierw od środka bagażnika trzeba wyczepić osłonę lampy - w dwóch miejscach haczyk z drutu włożyć w otwór u góry i na dole (lampa inaczej niż w MK5 ma osłonę plastikową) a potem po wyjęciu pokrywy są dwie śrubki do wykręcenia z zewnątrzMaNiEk100 pisze:Witam. mam mały problem. Mianowicie spaliła mi się żarówka z tyłu... no i głowie się jak ją wymienić a raczej jak tam się dostać, żeby wyjąć starą i włożyć nową żarówe, kompletnie nie mogę znaleść miejsca żeby tam sie dostać. I czy musze z tym jechać do serwisu??. mój samochód to touran TDI, 2005r. Jeśli ktoś z was potrafi mi pomóc to proszę o odpowiedź. pzdr.
Ostatnio zmieniony ndz sty 11, 2009 13:01 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja nie tak dawno wymieniałem żarówkę w swoim turanie, dodam tylko że mój jest 2004 rocznik ale wydaje mi się że lampa jest podobna.
Jeżeli chodzi o demontaż to prosta sprawa- trzeba podważyć tą czarnę (przynajmniej u mnie jest czarna) osłonkę-tą pomiędzy lampą a karoserią, a pod niąsą dwie śruby. Po odkręceniu tych śrub wychodzi cała lampa. Klosz jest na plastikowych zatrzaskach.
Generalnie to wszystko inuicyjnie można załatwić.
Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o demontaż to prosta sprawa- trzeba podważyć tą czarnę (przynajmniej u mnie jest czarna) osłonkę-tą pomiędzy lampą a karoserią, a pod niąsą dwie śruby. Po odkręceniu tych śrub wychodzi cała lampa. Klosz jest na plastikowych zatrzaskach.
Generalnie to wszystko inuicyjnie można załatwić.
Pozdrawiam