Czy to bendiks, szczotki?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
marrcin
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Czy to bendiks, szczotki?

Post autor: marrcin » pt sty 09, 2009 13:22

Czytałem wiele tematów podobnych ale nic nie znalazłem podobnego do mojego.
Miałem problem z odpalaniem rano przy -10C , okazało się ze wszystkie 4 świece żarowe padnięte. W związku z tym ze świece były padniete musiałem go dłużej kręcic i tak go kręciłem ze w pewnym momencie cos w rozruszniku zazgrzytało i nastąpiła cisza. Za drugim razem palił już OK. Świece wymieniłem ale problem ze zgrzytem jest dalej. Jak przekręcam stacyjką coś zazgrzyta i nagle cisza , a kluczyk trzymam dalej przekrecony.
Co to może być , bo elektryk mówi ze bendiks i koszt 200zł :grrr:
Rok temu wymieniałem tuleje ale objaw byl po zapaleniu jeszcze przez pare sekund coś wyło.
Zapomniałem dodać ze dzieje sie to tylko przy rannym odpalaniu.
Ostatnio zmieniony pt sty 09, 2009 13:26 przez marrcin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » pt sty 09, 2009 13:27

marrcin pisze:ale objaw byl po zapaleniu jeszcze przez pare sekund coś wyło
prawdopodobnie bendix nie "wysprzeglał" odrazu rozrusznika
marrcin pisze:Jak przekręcam stacyjką coś zazgrzyta i nagle cisza , a kluczyk trzymam dalej przekrecony.
tutaj moze być winny elektromagnes - nie dokońca ciagnie za ramie bendixa i kółko od rozrusznika nie zazębia się na kole zamachowym, przyczyną moze być też słaby kontakt na przewodach do niego - przeczyść je i sprawdź co się bedzie działo

:-k ...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”