Kluczyk scyzoryk - ile go można bezpiecznie rozłożyć?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
wojtas_GT
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Kluczyk scyzoryk - ile go można bezpiecznie rozłożyć?

Post autor: wojtas_GT » śr sty 07, 2009 17:39

Wypadł mi kluczyk z ręki na kafelki. Od tej pory kilka razy zdażył się problem z odpaleniem, po przekręceniu na zapłon lub krótkiej chwili odpalenia - zapala się na desce ikonka kluczyka i jakiś komunikat na kompie. Jak poprztykam kluczykiem - działa. Mam drugi sprawny klucz, ale nie o to chodzi, żeby ten zły odstawić do lamusa, nie chcę też w mroźny poranek przeżyć katastrofy. Sądzę, że mógł się naruszyć immobiliser, ale jak przeczytałem kilka postów o kodowaniu nie wiem, na ile mogę sobie pozwolić na rozłożenie kluczyka. Czy można go rozpołowić bez ryzyka problemów, a co jak wypadnie mi bateria?
jak sprawdzić ten transponder, czy dobrze siedzi?

Awatar użytkownika
beetle
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: beetle » śr sty 07, 2009 18:48

samo rozpolowienie niczemu nie zaszkodzi - najwyzej wyrobia sie zatrzaski i bedzie coraz latwiej go podzielic.
baterie sa w czesci z przyciskami i w twoim przypadku nawet nie musisz tam zagladac.
aby rozebrac te czesc z transponderem bedziesz musial odkleic znaczek aby dostac sie do srubki. odklejenie nie jest latwe i znaczek moze sie uszkodzic przy podwazaniu i brzydko to wyglada.
nowy znaczek z logo to koszt od 10 zl w gore. zelowych po 5 zl nie polecam.
transponder jest umocowany (wcisniety) w dopasowanym rowku i wlasciwie nie jest mozliwe aby sie przesunal.
no chyba ze ktos kombinowal i wymienial transponder wywiercajac dziure w miejscu jego zamocowania - metoda znana, sam tak zrobilem bo szkoda mi bylo znaczka :P

Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » śr sty 07, 2009 19:00

znaczek spokojnie odkleisz podgrzewając go suszarką do wlosow i podwadzając go potem np. szpilką.
w moim scyzoryku transponder byl przyklejony na stale

Awatar użytkownika
wojtas_GT
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: wojtas_GT » śr sty 07, 2009 19:08

Rozpołowiłem kluczyk, waham się nad znaczkiem. Bo dalej nie wiem, czy pod wpływem upadku może uszkodzić się sam transponder, czy raczej coś co styka go ze stacyjką czy coś w tym rodzaju, bo jak poruszam grotem - wraca sprawność. Usterka zdarza się, tzn. nie jest ciągle. Czy ten transponder dotyka jakoś metalowego grota, czy nie musi, a jeśli tak to czy w samym mechaniźmiku składania nie ma utraty kontaktu??

Awatar użytkownika
beetle
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: beetle » śr sty 07, 2009 20:29

transponder w swoim gniazdku:
Obrazek

[ Dodano: 07 Sty 2009 19:35 ]
transponder to urzadzenie bezprzewodowe, do niczego nie dotyka.
ozywia sie jak znajdzie sie w poblizu petli (cewki) immo.

Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
wojtas_GT
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: wojtas_GT » śr sty 07, 2009 20:39

Dobra, panowie, plusiki. A przy okazji: czy ten transponder mógł się potłuc i działać czasem źle? Bo wynika z powyższego, że niczego tam w środku nie dotyka, działa coś jakby bezprzewodowo ze stacyjką. Dziś biorę dwa klucze, zobaczymy co się będzie działo. A jeśli oba klucze źle zadziałają i upadek kluczyka to zbieg okoliczności, to co może szwankować, jak się tam dostać??

Awatar użytkownika
kkaarrrooll
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kkaarrrooll » pt sty 09, 2009 23:14

Witam wszystkich
Podepnę się do tematu , Wiecie może czy da radę przełożyć ten transponder ze zwykłego kluczyka do kluczyka typu scyzoryk i czy będzie wszystko działać , i jak to się ma do samego transpondera czy po jego naruszeniu nic mu się nie stanie ?? oto zdjęcia tych kluczyków

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lukasfenix
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: lukasfenix » pt sty 09, 2009 23:54

kkaarrrooll pisze:Witam wszystkich
Podepnę się do tematu , Wiecie może czy da radę przełożyć ten transponder ze zwykłego kluczyka do kluczyka typu scyzoryk i czy będzie wszystko działać , i jak to się ma do samego transpondera czy po jego naruszeniu nic mu się nie stanie ?? oto zdjęcia tych kluczyków
Tutaj masz foto poradę jak możesz to zrobić:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... t=scyzoryk

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”