przy porannym odpalaniu miga cisnienie oleju,po zagrzaniu ok
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
przy porannym odpalaniu miga cisnienie oleju,po zagrzaniu ok
jak w temacie - przy porannym odpalaniu ostatnimi czasy przy pojawieniu sie opadow sniegu miga mi kontrolka cisnienia oleju , gdy silnik sie juz zagrzeje to jest wporzadku, poziom oleju na magnecie w zakresie min/max sie znajduje
- jablonski89
- Użytkownik

- Kontakt:
- FILIP_1988
- Ma gadane

- FILIP_1988
- Ma gadane

- Lukasz_mk2
- Forum Master

nie rozbieralem filtrow tej fimry, a ni tez innych, ale dowiedzialem ze wklad filtrujacy w filtronie jest z materialu przypominajacego tekture, natomiast wklady w filtrach firmy mann, hengst sa bibulowe, lub bibulo-podobne i maja lepsze wlasciwosci filtrujace.A to czemu?Ja od zawsze używałem tej marki i problemu nie miałem.
kolega dobrze Ci radzi, olej mineralny nie jest dobrym pomyslem w zadnym silniku z hydraulicznymi popychaczami zaworowymi, poza tym przy wysokich temperaturach pracy olej mineralny bedzie zagotowany i zalakowany, a polsyntetyk bedzie jeszcze samarowal, taki zalakowany mineralny pozniej osadza sie tworzac nagar. Ktos powie-kiedys sie lalo mineralne i bylo ok, tak...tylko kiedys na takim silniku robilo sie na mineralnym 200kkm i remont ( w przypadku dobrej klasy silnikow ), teraz ten sam silnik zrobi drugie tyle bez remontu o ile ma dobry olej.. stad w w naszym kraju przeswiadczenie ze 200kkm dla silnika to juz koniec zywotu i dopoki mechanicy z 20letnim stazem nie odswieza swojej wiedzy, tak dalej beda mierzyc samochody teorami z tamtego stulecia, ale czasy polonezow i duzych fiatow odeszly w zapomnienie. Sorki za OT, ale tematy olejow powinien byc rozwiazany, jako podczepiony temat z kompetentnymi poradami.chosen pisze:pewnie jeździsz również na mineralnym, co nie jest dobrym pomysłem.
Ostatnio zmieniony śr sty 07, 2009 15:14 przez haps, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja sie dowiedziałem że Mann jest produkowany właśnie w zakładach filtronahaps pisze:nie rozbieralem filtrow tej fimry, a ni tez innych, ale dowiedzialem ze wklad filtrujacy w filtronie jest z materialu przypominajacego tekture, natomiast wklady w filtrach firmy mann, hengst sa bibulowe, lub bibulo-podobne i maja lepsze wlasciwosci filtrujace.
No to inżynierowie z VW są głupi bo zalecają taki olej do swoich samochodów???haps pisze:olej mineralny nie jest dobrym pomyslem w zadnym silniku z hydraulicznymi popychaczami zaworowymi,
bongo, chyba cos Ci sie pokitrasilo ...
Wlasnie INZ zalecaja półsyntetyki. Sprawdz se w ksiazce VW.
Zreszta to Ci bede mówil.
Poczytaj se tutaj bo widze ze masz zbyt małą wiedzę na ten temat:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... =jaki+olej
Wlasnie INZ zalecaja półsyntetyki. Sprawdz se w ksiazce VW.
Zreszta to Ci bede mówil.
Poczytaj se tutaj bo widze ze masz zbyt małą wiedzę na ten temat:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... =jaki+olej
slucham?? prosze Cie.. http://www.mann-hummel.com/mhpl/index.h ... 9.1195.0.0bongo pisze:A ja sie dowiedziałem że Mann jest produkowany właśnie w zakładach filtrona
w polsce nie ma zakladow produkujacych filtry mann-hummel, jedynie przedstawicielstwo handlowe
wiem ze mogles poczuc cie urazony zla opinia o filtronie, ale w kazdym sklepie, kazdy znajacy sie mechanik potwierdzi ze kazdy filtr jest lepszy od filtrona, aczkolwiek tez mialem filtrona i potrafila mrugnac kontrolka, na mannie i hengstcie nie ma takich historii.
pokaz mi gdzie masz w instrukcji napisane ze ktos poleca olej mineralnybongo pisze:No to inżynierowie z VW są głupi bo zalecają taki olej do swoich samochodów???
Ostatnio zmieniony śr sty 07, 2009 16:27 przez haps, łącznie zmieniany 1 raz.