Kontrolka oleju/ciśnienia a olej w normie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
mariuszxxx6
- Nowicjusz

Kontrolka oleju/ciśnienia a olej w normie
Witam. Chciałbym zaczerpnąć porady w sprawie w/w tematu. Otóż wczoraj wyjechałem autem z garażu i zauważyłem że skrzynia biegów zaczęła ciężko chodzić, myślałem że to chwilowe ale dziś nastąpiło to ponownie z tym że zapaliła się także kontrolka od oleju choć olej był niedawno zmieniany i jest w normie. Zastanawiam sie w czym może tkwić problem. Zastanawiam sie czy to ciśnienie oleju czy może filtr. Ale bardziej zastanawia mnie owe "połączenie" kontrolki oleju z ciężko chodzącą skrzynią biegów. Z góry dziękuję za różne wskazówki/porady/propozycje. Pozdrawiam.
- FILIP_1988
- Ma gadane

Re: Kontrolka oleju/ciśnienia a olej w normie
U mnie mrozy sprawiły ze biegi wchodzą znacznie łatwiej. Chodzi mi dokładnie o jedynke z którą mialem czesto problem.mariuszxxx6 pisze: Otóż wczoraj wyjechałem autem z garażu i zauważyłem że skrzynia biegów zaczęła ciężko chodzić
-
mariuszxxx6
- Nowicjusz

masz moze stary olej w skrzyni, zreszta tam jest gesty olej, moze masz tam olej mineralny 80w, dla porownania olej silnikowy to np 10w a przy -30 juz sam do smoka pompy raczej nie splynie, tak wiec taki 80w to juz prawie smar.. odpalasz auto i czekasz az sie wszystko rozgrzeje..mariuszxxx6 pisze:lecz niepokoi mnie owa skrzynia biegów. Może to być wina małej ilości płynu w niej??
-
mariuszxxx6
- Nowicjusz

Wymiana filtra nie pomogła. Nadal problem się powtarza, lecz skutek jest gorszy gdyż auto samo gaśnie. Zastanawia mnie powód owego gaśnięcia. Jak nie gazuję auto chodzi normalnie lecz gdy dodam trochę gazu i dojdę do 3 tys obrotów to ono gaśnie. Czy nie jest to wina komputera samochodu? Tak jakby mi się wydawało że następuje natychmiastowe odcięcie by nie zatrzeć silnika? I jeszcze jedno pytanie co ma filtr oleju do świecącej kontrolki w samochodzie? Próbowałem znaleźć na to odpowiedź lecz niestety mi się nie udało a byłbym wdzięczny za wyjaśnienie. Posiadam VW Lupo 1.0 99 rok.
[ Dodano: 09 Sty 2009 15:30 ]
Aha i jeszcze dodam jedno zdanie.Gdy nie gazuje i jest na luzie to i tak gaśnie. Paliwo nie dochodzi? Ciężka sprawa...
[ Dodano: 09 Sty 2009 15:30 ]
Aha i jeszcze dodam jedno zdanie.Gdy nie gazuje i jest na luzie to i tak gaśnie. Paliwo nie dochodzi? Ciężka sprawa...
A jaaa juz nie wiem co jest u mnie grane :/
Golf mk2 1.8 JP
i po rozgrzaniu silnika zaświeca się kontrolka od oleju i brzęczy
ślinik brał mi olej i została zrobiona głowica i wymienione pierścienie oraz gumki w głowicy po tym zabiegu również jest ten sam efekt palącej i brzęczacej lampki od oleju,
najlepsze jest to ze gdy odłacczyłem czujnik oleju przy filtrze i głowicy to po zagrzaniu silnika rownież sie zaswieca ....
Slyszałem też ze moze to być wina licznika, zmienilem licznik i nadal to samo :/ ma ktos jakies pomysly ???
Golf mk2 1.8 JP
i po rozgrzaniu silnika zaświeca się kontrolka od oleju i brzęczy
ślinik brał mi olej i została zrobiona głowica i wymienione pierścienie oraz gumki w głowicy po tym zabiegu również jest ten sam efekt palącej i brzęczacej lampki od oleju,
najlepsze jest to ze gdy odłacczyłem czujnik oleju przy filtrze i głowicy to po zagrzaniu silnika rownież sie zaswieca ....
Slyszałem też ze moze to być wina licznika, zmienilem licznik i nadal to samo :/ ma ktos jakies pomysly ???
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2912221&sid=0226b10758733a6b82e200ad04ef422f#2912221]FIRE AND ICE by Żulik[/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=276750]Moje obecne mk1[/url] Tak jak wyszedł z fabryki z drobnymi dodatkami.
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=276750]Moje obecne mk1[/url] Tak jak wyszedł z fabryki z drobnymi dodatkami.