Dziwny zachowanie przy odpalaniu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Marooo9
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Dziwny zachowanie przy odpalaniu

Post autor: Marooo9 » wt sty 06, 2009 15:56

Witam,
mam seata ibize 96 z silnikiem 2.0 GTi 2E i przez ostatnie dwa dni mam dziwne zachowanie prz zapalaniu rano po calej nocy samochodu - a mianowicie przekrecam stacyjke i auto nie kreci i w tym czasie (jak trzymam przekrecony kluczyk) gasna mi oba zegary a jak puszcze kluczyk to mam skasowana godzine i i trip za drugim razem to samo a potem juz auto zapala i resze dnia juz pali bez problemow :(
dodam tylko ze mam nowy akumulator.

Moze ktos mial podobny problem i cos podpowie

pozdrawiam

Awatar użytkownika
2RaZ
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: 2RaZ » wt sty 06, 2009 16:56

słuchaj jednym z powodów dla których kontrolki gasną przy próbie odpalenia może być kostka w kierownicy. Żeby sie do niej dostać trzeba zdjąć kierę i stacyjkę i tam jest (w vw oryginalnie biała) kostka która może sprawiać kłopot. Innym powodem mogą być bezpieczniki albo gdzieś mogą być przebicia na elektryce...
Pozdro!

moje fotki: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1716783#1716783
moja stara MK2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=104331
George is my friend!

Marooo9
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Marooo9 » wt sty 06, 2009 17:01

jeszcze ostatio zauwazylem ze jak wlaczam zaplon to czasami juz auto probuje krecis tylko tak raz dygnie a nie wykonuje ruchu kluczykiem do konca (tylko zaplon) - wiec rzeczywiscie moze byc cos w elektryce ale kurcze co to moze byc dokladnie i czemu nie kreci rozrusznik jak gasna te zegary ?? napewno bede musial zerknac na ta kostke

Oktawian
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Oktawian » wt sty 06, 2009 17:17

Witam.
Miałem bardzo podobny problem, tzn jak rano próbowałem odpalić auto to po przekręceniu kluczyka rozrusznik zakręcił raz potem dziwny dźwięk pod deską rozdzielczą (chrobotanie czy tykanie) i reset zegarka oraz tripa. Za drugim, trzecim razem odpalał, potem w ciągu dnia już bez takich jaj. Problem pojawił się z nadejściem zimy dlatego sądze że to wina mrozów a dokładnie wpływu mrozów na akumulator. Tym bardziej że tak było aż do dzisiaj rano kiedy to wogóle nie byłem w stanie go uruchomić, dodam że dzisiaj w nocy w Białymstoku było -30stopni przy gruncie. Teraz przytargałem akumulator do domu i podłączyłem do prostownika. Zobaczymy co da jak postoi w cieple i się podładuje. Może niech wypowie się ktoś, kto ma pewność osobiście stawiam na akumulator.

Awatar użytkownika
2RaZ
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: 2RaZ » wt sty 06, 2009 17:28

wiesz, jeżeli aku ma nowy to raczej nie to (chyba że na bazarze kupiony). A wydaje mi się, że na 99% to kostka. Mam znajomego elektryka (gość naprawde jest szefem szatni jeżeli chodzi o to) i po wymianie kostki (trwało to 25min) jest elegancko. Jeżeli gasną kontrolki to nie ma zapłonu i auto nie odpali...
Sprawdz najpierw kostke, koszt nieduży bo ja z robotą zapłaciłem 100pln (kostka nie oryginalna)...
Pozdro!
P.S. Jak bedziesz chciał to sprawdzić...
"Zdejmij obudowę stacyjki i w stacyjce jest z tyłu kostka. wyciągnij ją i zewrzyj w niej piny, do których podłaczony jest gruby przewód czrwony i drugi pin - z czarnym przewodem. Jak zaświecą - to kostka sdtacyjki do wymiany. Jak nie - trzeba szukać dalej."
Ostatnio zmieniony wt sty 06, 2009 17:30 przez 2RaZ, łącznie zmieniany 1 raz.

moja stara MK2
George is my friend!

Marooo9
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Marooo9 » wt sty 06, 2009 23:44

2RaZ pisze:gruby przewód czrwony i drugi pin - z czarnym przewodem. Jak zaświecą - to kostka sdtacyjki do wymiany. Jak nie - trzeba szukać dalej."
czyli jak dobrze rozumiem ze polacze te 2 piny jakims kabelkiem to jezeli zaswieca sie kontrolki od aku i olej to cos jest nie tak z ta kostka - tak??
i co wtedy trzeba samemu szukac takiej kostki czy dobry elektryk powinien miec??

Awatar użytkownika
2RaZ
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: 2RaZ » śr sty 07, 2009 09:31

TAk, jeżeli sie zaświecą to kostka do wymiany. Ja jak oddałem do dobrego elektryka to miał na miejscu nieoryginalną ale wiesz, różnie to może być...
POzdro!

moja stara MK2
George is my friend!

Oktawian
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Oktawian » śr sty 07, 2009 10:02

Dzisiaj rano jak podłączyłem akumulator auto odpaliło bez problemu i bez kasowania zegara oraz tripa, więc u mnie to była kwestia mrozów i zapewne słabego akumulatora. W chacie oprócz ładowania dolałem też wody destylowanej do akumulatora bo widać było przez otwory ołowiane blaszki a raczej nie powinno. U Ciebie jest trochę inaczej więc bardzo możliwe że to ta kostka przy stacyjce. U siebie też ją kiedyś sprawdzę w wolnej chwili. Pozdrawiam i powodzenia.

Awatar użytkownika
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Kontakt:

Post autor: abrams » śr sty 07, 2009 11:12

u mnie w Mk2 1.8 RP problem był taki sam przekręcam kluczyk przygasają kontrolki a auto nie kręci.. okazało się że styk na kablu do rozrusznika był zaśniedziały poruszałem kilka razy i ożył :)

Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)

Oktawian
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Oktawian » czw sty 08, 2009 10:53

W sumie teraz gdy nad tym myślę to dochodzę do wniosku że to rzeczywiście chyba był zaśniedziały styk, ponieważ za każdym razem jak odpalam to już zegar się nie restartuje i nic nie przygasa. Dodam że musiałem trochę oczyścić jeden z bolców akumulatora z niebieskawego nalotu.
Ostatnio zmieniony czw sty 08, 2009 10:55 przez Oktawian, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”