przeniesienie sondy lambda w RP

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

przeniesienie sondy lambda w RP

Post autor: guti » wt sty 06, 2009 00:48

czołem załoga :) jako, ze mam walnieta sonde L , powoduje niezle zamieszanie w pracy silnika, nie chce meczyc sie z wykreceniem z kolektora ( kiedys juz wykrecalem i wykrecila sie z gwintem z kolektora, jakims cudem udało sie wkrecic nowa w dziure i nic nie puszczało, teraz boje sie ze nie bedzie gdzie wkrecic tej nowej , a dzialac na zalozonym kolektorze do silnika to srednio mi sie usmiecha :) ) myslalem zeby przeniesc, zalozyc nowa sonde nizej , zrobic dziure w rurze, wspawac nakretke taka jaka jest w sondzie i tam sie podlaczyc , a ten korek w kolektorze zostawic dla ozdoby :)
co o tym mnyslicie ? czy wypadałoby zalozyc jakas sonde z podgrzewaniem ? czy ta jednoprzewowodowa nei bedzie dzialac ze zbyt duzym opoznieniem? czy nie bedzie zle wskazywac ? mowie powaznie ,wiec prosze powstrzymajcie sie od komentarzy typu : skoro tak zalozyli w fabryce to znaczy ze tak ma byc :)
zalezy mi na tym zeby nie kombinowac w ciezko dostepnym miejscu i miec lepszy dostep w razie ewentualnej awarii. Co o tym myslicie ?
sa przeciez montowane w VW sondy w kacie , sa to 4 przewodowe i jakos widac sie sprawdzaja nizej .
aha tak na marginesie to poprzednia sonda wytrzymala moze 50-60 tys , kupiona jakas MAde in USA za 90 zł :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
krzysio1985
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: krzysio1985 » wt sty 06, 2009 11:54

mniejsza temp spalin

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » wt sty 06, 2009 12:07

Dokladnie - bedzie mniejsza temperatura spalin dla sondy a przez to teoretycznie bledne dzialanie... oczywiscie nie ma z tym problemu o ile umialbys wprowadzic jakies poprawki odczytu.... osobiscie nie wiem czy jest taka mozliwosc.
Chyba ze masz mozliwosc zalozyc ja niedaleko, to mysle ze roznica bledu bedzie niewiele wieksza niz niepewnosc pomiarowa wynikajaca z niedokladnosci lambdy i nic sie nie stanie...
Ogolnie rzecz biorac najlepiej byloby zalozyc sonde w miejscu fabrycznym i tam jakos pokombinowac z nakretka, ale nic nie stoi chyba na przeszkodzie sprawdzic co bedzie jesli zalozysz ja nizej.... nie jest to na tyle precyzyjne urzadzenie zeby dzialy sie cuda, byc moze bedzie to bez roznicy...
Trzeba sprawdzic.....

Awatar użytkownika
CSR_GTI
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CSR_GTI » wt sty 06, 2009 12:31

Czemu nie. Sonda z podgrzewaniem by juz musiała być. Podgrzewanie wpiąć w obieg przekaźnika od pompy by można.

18K4F inside... RWD car :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”