Głośna praca

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Boczkowski_D
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Głośna praca

Post autor: Boczkowski_D » pn lis 03, 2008 20:09

Witam,

Ostatnio zauważyłem, że przy 2100 - 2200 obr/min poziom głośności dziwnie wzrasta. Powyżej i poniżej tej prędkości obrotowej praca wraca do normy. Dźwięk dochodzi raczej z przodu samodochodu (przynajmniej tak się wydaje). To jest silnik 1.9 SDI (AQM). Gdzieś czytałem, że podobne objawy może dawać zapchany katalizator. Niestety cieżko go chyba sprawdzić. Co o tym myślicie.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn lis 03, 2008 20:27 przez Boczkowski_D, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Salz
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Salz » pn lis 03, 2008 20:40

czytałem kiedyś na forum że może to być wina przegubu wewnętrznego ale ile w tym prawdy to nie mam pojęcia

[img]http://images33.fotosik.pl/227/6563aeda0fee4530.jpg[/img]
[img]http://images.spritmonitor.de/264743.png[/img]

MAXOIL Grodzisk Wlkp zaprasza, wymiany oleju, kompleksowe naprawy mechaniczne, hurtownia motoryzacyjna
da weiss man, was man hat:)

greg

Post autor: greg » pn lis 03, 2008 22:41

skoro jest to związane z prędkości obrotową silnika to raczej nie przegub wewnętrzny - możliwe że ta druciana siatka na wydechu albo inny element rezonujący przy tej prędkości obrotowej

Awatar użytkownika
Boczkowski_D
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Boczkowski_D » pn sty 05, 2009 20:43

Niedawno okazało się, że w wydechu jest mała dziurka. Myślałem, że to jest przyczyną głośniejszej pracy. Niestety naprawa (wstawiony kawał rury) nie rozwiązała problemu. Przy okazji spojrzałem na katalizator - jest czyściutki, więc to też nie jest powodem. Czytałem, że głośniejsza praca może być spowodowana złym kątem wtrysku. Co o tym sądzicie? Jest sens kupować kabelek do vag-a? Może inne parametry trzebaby było sprawdzić....

[ Dodano: 06 Sty 2009 15:45 ]
Może jednak ktoś ma jakiś pomysł co sprawdzić jeszcze?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”