Dmuchawa, nawiew problemy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Dmuchawa, nawiew problemy

Post autor: CzapCzap » pn sty 05, 2009 17:27

Witam , poczytalem troche forum na ten temat ale nie jestem pewien dalej takze moze przedstawie swoj problem z dmuchawa gdyz niechce kupic jakis czesci ktore moga sie zepsuc , przez zla diagnoze.

Jakis rok temu dmuchawa przestala dmuchac, styki we wtyczkach byly dosc skorodowane, napsikalem wd40 i chulala przez kolejne pol roku.

Potem znow przestala dzialac, wtyczka od wentylatora co wchodzi do rezystora troche sie stopila, ale zeszlifowalem wtyczke poczyscilem styki i wentylator znowu dzialal ..... ponad miesiac do dzis.

Otoz rano chcialem szybko odparowac szyby, dalem na bieg 4 i spalilo bezpiecznik w skrzynce. Zmienilem go i gdy znowu dalem na 4 to sie spalil ( przepala sie na wlaczonym i wylaczonym silniku). A pozatym uszkodzeniu ulegl chyba tez bezpiecznik termiczny, patrzylem miernikiem na poszczegolnych biegach ( oprocz 4 bo nie mam wiecej bezpiecznikow :P ) i napiecie dochodzi do rezystora ale na wyjsciu do dmuchawy jest 0. Pozatym brzeczek w mierniku nie brzeczal jak sprawdzalem termika.

Dmuchawe wyjmowalem ponad miesiac temu, niestety nie mam porownania jak powinna sie krecic zdrowa sztuka, ale moja chyba za lekko sie nie obracala.

Czy to wszystko to wina dmuchawy ?
Czy moze jakies spiecie w instalacji albo wlacznik , no nie wiem sam.

Moze wiecie jaki koszt dmuchawy i rezystora w aso ? bo slyszalem ze to jakas szokujaca suma.

P.S Mialem jakis problem ze wspomaganiem, nie moglem skrecic kierownicy ani w lewo ani w prawo, cos tak jakby "odbijalo" , ale silnik troche pochodzil i sie naprawilo. Czy moze miec to zwiazek z myciem bloku, bo troche karcherem oblecialem z przodu na dole ( kolo pompy), bo mialem wyciek maly z puszki odmy.

Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » pn sty 05, 2009 17:37

CzapCzap pisze:Moze wiecie jaki koszt dmuchawy i rezystora w aso ? bo slyszalem ze to jakas szokujaca suma.
nie polecam ASO cena zwala z nóg kup używany

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » pn sty 05, 2009 17:43

norek111 pisze:
CzapCzap pisze:Moze wiecie jaki koszt dmuchawy i rezystora w aso ? bo slyszalem ze to jakas szokujaca suma.
nie polecam ASO cena zwala z nóg kup używany
No tak , ale widzisz ja mam rok 97 , na zlomie mlodszych dmuchaw juz nie bedzie :(. No mozna tylko wizulanie skontrolowac jak kreci sie dmuchawa i czy wtyczka niepodtopiona.
Ciezka sprawa :kac:

Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

Awatar użytkownika
SAMO
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: SAMO » wt sty 06, 2009 10:54

CzapCzap, uzywany wentylator za 100 dostaniesz a jesli chodzi o bezpiecznik termiczny to nie wymieniaj całej cześci tylko kup ten mały rezystorek który jest zaczepiony na końcu całego czujnika koszt chyba 2,5 zł temp 228 ztopni przynajmniej u mnie i doczep jakims miekkim drucikiem do tego starego przepalonego tylko nie lutuj bo spalisz i ten jak tak zrobilem i działaja wszystkie biegi pod warunkiem ze nie masz zbyt duzych oporów dmuchawy i znów nie powypalasz wszystkiego pzdr

http://inos.int.pl/zanim-napiszesz/
PAY ATTENTION WHEN YOU'RE DRIVE!!
http://www.youtube.com/watch?v=dMXkinfyV8k

Awatar użytkownika
PiotrTDI
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: PiotrTDI » wt sty 06, 2009 11:09

mi też spaliła się dmuchawa, koszt nowej w Inter Carsie to ok 160 zł po wszystkich zniżkach, nie to samo co orginał ale nowe i lepsze od uzywki bo nie wiadomo kiedy ta sie skończy

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”