sonda lambda
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
sonda lambda
Witam. Mam pytanie. Gdzie powinna być podpięta sonda lambda pod który pin w ecu. Bo kupiłem golfa 1.6 pn i był urwany kabelek od sondy i nie wiem pod który pin ja podłączyć. z góry dziękuje za odp.
-
- Mały gagatek
-
- Mały gagatek
-
- Mały gagatek
-
- Mały gagatek
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Wątpię, żebyć musiał prowadzić kabelek aż do samego ECU. Bewnie gdzieś sobie zwisa jego niepodłaczona część.
Tutaj masz zdjęcie, jak to powinno wyglądać:
Ogólnie koło cewki zapłonowej masz jakby miejsce, gdzie kable wychodzą z podszybia (przechodzą przez blachę) i część z nich idzie do cewki, część idze wzdłuż rury z płynem chłodzącym, jeszcze inne idą na prawą stronę samochodu przyczepione do ściany grodziowej. Spośród tego rozgałęzienia wychodzi jeszcze jedne przewód, nie zawiniety w żadną izolację - przewód jest czarny - i to właśnie ten. Jest to przewód ekranowany - coś mniej więcej jak antenowy od telewiora, tylko że cieńszy.
[ Dodano: Pon Sty 05, 2009 20:18 ]
To jest ten kabelek idązy do brązowej złacczki przyczepionej do pokrywy zaworów.
Tutaj masz zdjęcie, jak to powinno wyglądać:
Ogólnie koło cewki zapłonowej masz jakby miejsce, gdzie kable wychodzą z podszybia (przechodzą przez blachę) i część z nich idzie do cewki, część idze wzdłuż rury z płynem chłodzącym, jeszcze inne idą na prawą stronę samochodu przyczepione do ściany grodziowej. Spośród tego rozgałęzienia wychodzi jeszcze jedne przewód, nie zawiniety w żadną izolację - przewód jest czarny - i to właśnie ten. Jest to przewód ekranowany - coś mniej więcej jak antenowy od telewiora, tylko że cieńszy.
[ Dodano: Pon Sty 05, 2009 20:18 ]
To jest ten kabelek idązy do brązowej złacczki przyczepionej do pokrywy zaworów.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
-
- Mały gagatek
A więc Tak. U mnie nawet nie było tej wtyczki nie ma całej instalacji tej sondy. w tym miejscu co powinna być ta wtyczka są przykręcone 2 brązowe kabelki do pokrywy zaworów. Znalazłem taką wtyczkę na złomie i przylutowałem do sondy ale nie wiem gdzie idzie ten przewód ekranowy. Jak dam rade to zapodam jakieś zdjęcia jeśli nie bedzie wiadomo o co chodzi.
1.6PN-->1.8 16v KR+Digi1