chlodnica oleju od gti czy dobrze zamontowana

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
JABcok20
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

chlodnica oleju od gti czy dobrze zamontowana

Post autor: JABcok20 » ndz sty 04, 2009 20:24

witam. mam chlodnice oleju z mk1 gti pirelli. dzisiaj ja poprawialem ale mam ja chyba za wysoko zamontowana bo jak odkrecilem jeden z przewodow(chyba ten powrotny) to nie bylo oleju w nim.
moje pytanko: czy chlodnicaa oleju musi byc zamontowana nizej od przewodow bo ja mam kololewej lampy w gornej czesci atrapy przed chlodnica.
ma dostep chlodzacego powietrza bardzo dobry.
mysle aby przedluzyc przewody(czesc metalowa) rurkami od wspomagania i dac ja pod zderzakiem. ale nie chce zeby jej bylo widac.

czy ten olej co jest w chlodnicy splywa do miski bo wtedy moze podnosic sie poziom oleju a gdy sie otworzy termostat czy ona sie odpowietrzy. i wtedy sie zmniejszy poziom oleju bo czesc pojdzie do chlodnicy.

Awatar użytkownika
Lukas-182
Sprzedawca
Sprzedawca
Kontakt:

Post autor: Lukas-182 » ndz sty 04, 2009 22:41

Wysokość montażu nie ma znaczenia... Podczas pracy silnika ciśnienie oleju jest duże i na pewno olej jest wtłaczany do chłodnicy, przy spoczynku, olej zapewne spływa do misy i dlatego go nie widzisz w chłodnicy. Chłodnicę najlepiej zamontować przed chłodnicą, albo za zderzakiem tak aby nacierało na nią zimne powietrze...

Awatar użytkownika
JABcok20
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: JABcok20 » ndz sty 04, 2009 23:51

mam zamontowane przed chłodnica. ale czy na pewno ma byc tak zamontowana żeby olej spływał? wtedy gdy otwiera sie termostat jeździsz jakby z mniejsza ilościa oleju. czy może sie myle? jakbym dał chłodnice niżej niż ten króciec z termostatem to czy olej nie bedzie stał chłodnicy.czy moze jakies podciśnienie go zasysa?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”