ssanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
robert14-83
- Gadatliwa bestia

- Auto: VW Golf VII 1.4 TSI
- Silnik: CXSA
-
robert14-83
- Gadatliwa bestia

Wydaje mi się że ostatnio po porannym odpaleniu mój samochód ma za wysokie obroty mimo iż jest na ssaniu. Jak sie rozgrzeje to obroty spadają ale wtedy chodzi nierówno, przerywa. Silniczek krokowy czy czujnik temperatury??? A może zasysa lewe powietrze i dlatego wyskakuje na za wysokie obroty na ssaniu???
tzn to jest chyba bardziej zlozone, czujnik temp daje sygnal do komp. ze ten musi podac bogatsza mieszanke paliwa, silniczek krokowy podtrzymuje odpowiednie obroty silnika tak aby silnik mogl bez zadnych "zadlawien" przepalic ta bogatsza dawke, dochodza tu jeszcze odczyty z sondy lambda, ktore sa rowniez wysylane do komputera, w celu mozna by powiedziec sprawdzenia czy dawka ktora podaje komp jest nadal optymalna..i tak kolko sie zamyka... przynajmniej tak mi sie wydaje.
-
robert14-83
- Gadatliwa bestia

silnik krokowy to stabilizator biegu jałowego stabilizuje on obroty zwałaszcza jak schodzi z wysokich obrotów na niskiehaps pisze:silniczek krokowy podtrzymuje odpowiednie obroty silnika tak aby silnik mogl bez zadnych "zadlawien"
predzej bym był skłonny powiedzieć ze w tym przypadku to TPS jest bardziej odpowiedzialny za prawidłowa pracę silnika
[ Dodano: Sob Sty 03, 2009 13:11 ]
na zimnym silniku odłącz czujnik temperatury napisz co zaobserwowałes i wtedy bedziemy rozmawiać dalej
tak to tylko mozna gdybać i qpe postów pisać