stukanie- lewy przód

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
marbuick
Nowicjusz
Nowicjusz

stukanie- lewy przód

Post autor: marbuick » pt sty 02, 2009 16:03

Problem w moim golfie 1,6 ben/gaz r.95 polega na tym, iż od pewnego czasu co pewien czas słuchać jakiś dziwny dźwięk w przednim lewym kole. A mianowicie tak, jakby była niedokręcona śruba lub coś siedziało w kole i stukało i obcierało się. Najlepsze jest to, że postuka trochę i przestanie i wszystko jest ok. Może to dziwacznie zabrzmi, ale jak zgaszę silnik i odpale go jeszcze raz i rusze to stuków nie ma i jazda jest naj naj (wyprzedzam pytania - silnik działa bez zastrzeżeń zarówno na biegu jałowym, jak i na biegu roboczym). Więc moje pytanie do Was co to może być? Wiem, że najlepiej pojechać do SKP jednak zawsze lepiej wiedzieć coś przed tem i to tylko potwierdzić. Za wszelkie info dzięki.

Awatar użytkownika
LoLs
Forum Master
Forum Master
Auto: bmw
Kontakt:

Post autor: LoLs » pt sty 02, 2009 16:06

sprawdź przegub może do wymiany

Awatar użytkownika
marbuick
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marbuick » pt sty 02, 2009 16:15

Właśnie mechanik powiedział mi, że jest któryś przegub do wymiany bo słychać przy skręcie jak trzeszczy tylko pytanie czy takie stukanie w czasie jazdy może on powodować? Dziwne jest to, że codziennie dojeżdzam do pracy 60 km jazda niemal na wprost i po przejechaniu np powiedzmy 40 km nagle zaczyna sie stukanie postuka postuka (raz to tak glośno, że myślałem, że chyba części gubię :grin: )i przstanie.

[ Dodano: 02 Sty 2009 15:17 ]
A wogóle takie inne pytanie jeszcze - wstyd mówić ale gdzie w mk3 jest filtr paliwa?

Awatar użytkownika
LoLs
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: LoLs » pt sty 02, 2009 16:23

powodować może złośliwość zezy martwych jak nie wymienisz to się nie dowiesz
A wogóle takie inne pytanie jeszcze - wstyd mówić ale gdzie w mk3 jest filtr paliwa?
a jaki to wstyd uczymy się całe życie :)
http://vwgolf.pl/porady/filtrpaliwa.html

Ps jak wymieniasz filtr to przed założeniem zalej go paliwem będzie łatwiej go odpalić
Ostatnio zmieniony pt sty 02, 2009 16:26 przez LoLs, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kedzior
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kedzior » pt sty 02, 2009 16:24

filtr paliwa u mnie w mk3 1.8 adz jest pod pasażerem tylnej kanapy :) jak wjedziesz na kanał zobaczysz

jesli to przegub i stuka w czasie jazdy na wprost to szybko zmniaj bo mozesz ktoregos dnia do pracy nie dojechac

Awatar użytkownika
marbuick
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marbuick » pt sty 02, 2009 16:26

Czyli jutro wizyta na szarpakach

Awatar użytkownika
kedzior
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kedzior » pt sty 02, 2009 16:27

LoLs pisze:a jaki to wstyd uczymy się całe życie :)
kolega ma silnik 1.6 benzynowy a kolega pokazuje chyba od TDi :chytry:

Awatar użytkownika
LoLs
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: LoLs » pt sty 02, 2009 16:27

wizyta wizyto chodzi o bezpieczeństwo a na tym się nie oszczędza

a nie dopatrzenie małe z tym silnikiem :)
Ostatnio zmieniony pt sty 02, 2009 16:28 przez LoLs, łącznie zmieniany 1 raz.

muzykant

Post autor: muzykant » pt sty 02, 2009 20:14

Witam

Podepnę się pod temat. U mnie jest stuk przy skręcie w prawo przy ruszaniu. A jak dodać do tego skręt na pochylonej powierzchni to 100% będzie ten stuk. Skręt w lewo zdarza się stu ale już ale o mniejszej już sile ;) Prawy przegub zewnętrzny na 100%? Jak tak to jaki polecacie zamiennik?

Awatar użytkownika
LoLs
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: LoLs » pt sty 02, 2009 20:31

a jakie autko masz ??

muzykant

Post autor: muzykant » pt sty 02, 2009 20:48

O kurcze zapomniałem napisać, gapa ze mnie.

Golf 2 z 1990 roku, 1.8 RP, z przodu jest stabilizator. Ruszanie do przodu nie powoduje stuku. Wspomagania nie ma. Skręt kierownicą na postoju nie powoduje nic, ale skręt + ruszanie już tak. Podczas jazdy żadnych stuków.

Awatar użytkownika
LoLs
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: LoLs » pt sty 02, 2009 21:07

ja bym polecił ten http://moto.allegro.pl/item514698346_pr ... letne.html
ale niech wypowiedzą się inni

Awatar użytkownika
marbuick
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marbuick » sob sty 03, 2009 11:34

W odpowiedzi :
- filtr paliwa jest za zbiornikiem paliwa w metalowej obudowie (wymiana tylko i wylacznie na kanale lub dla odwaznych bez :goof: ), dzis sprawdzony (przypominam 1,6 ben),
- na szarpakach zadnych luzow nie wykryto ,slowa znajomego diagnosty, ze jesli cos mi stuka przy skreconych kolach to napewno przeguby od przeniesienia napedu zawsze ida te ostatnie przy gumach, jesli kojarzycie o czym mowie i na koniec stukanie o ktorym wspominalem to moze rowniez byc blokowanie sie klocka hamulcowego , zabrudzony zacisk badz taka cudaśna zapadka skobelek co lubi denerwowac golfiarzy.
Podsumowujac: jest zima jest bida

[ Dodano: 05 Sty 2009 18:44 ]
ok cisne temat dalej, bo moj golfik chyba mi maniery strzela.
Co to może byc ?
Jade sobie po prostej drodze, silnik pracuje jak zyletka i po pewnym czasie slysze jakies stukanie w przednim lewym kole, dygocze kierownica, wiecie jak to wyglada i sie czuje ( mam takie nieodparte wrazenie jakby mialo zaraz kolo odleciec). Najdziwniejsze jest to ze za kazdym razem jak tak tak sie dzieje wymyslam kolejne przyczyny takie zachowania samochodu. Bylem na szarpakach nic nie wykazalo, zadnych luzow. Slyszalem, ze moga byc juz do wymiany tarcze hamulcowe, ze moze sie blokowac tloczek ze klocki sa do d... (obejrzalem klocki sa grube tarcze fakt troche sa zjechane ale nie tak zeby bylo takie bicie na kierwonicy - no chyba ze sie mega myle) i sam gdzies wyszperalem jak jest zbudowane przeniesienie napedu i tak sobie mysle czy przypadkiem ktorys ze przegubow zewnetrznych badz wewnetrznych nie jest juz wyrobiony ale co najdziewniejsze jesli by tak bylo to ten dzwiek pojawialby sie od razu a nie po przejechaniu gdzies 30 km (dodam ze po miescie mi tego nie robi tylko zawsze jak wyjade na obwodnice i cisne prosta droga). To teraz sam juz jestem zakrecony co tomoze byc wiec RATUJCIE GOLFIARZE moze ktos cos takiego juz mial w swoim bolidzie. :crazy:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”