Podswietlenie nie gasnie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Podswietlenie nie gasnie
Witam
mam problem moze ktos juz sie z tym spotkal
a dokladnie podczas montazy tyby zrobilem zwarcie (+ do masy) i od tego czasy auto wariuje
a dokladnie to nieraz jak wylacze swiatla to podswietlenie deski nie gasnie
a wczotaj np patrze a w garazu cos sie swieci jak sprawdzilem to sie okazalo ze podswietlenie deski samo sie zapalilo i do tego swiecilo jeszcze podswietlenie tablicy i nijak nie dalo sie wylaczyc
i to raczej nie jest problem w przelaczniku swietel bo to samo dzialo sie jak go odlaczylem
aha i jeszcze sauwazylem ze sygnalizator wlaczonych swiatel podczas otwartych drzwi nie dziala
prosze was o pomoc
mam problem moze ktos juz sie z tym spotkal
a dokladnie podczas montazy tyby zrobilem zwarcie (+ do masy) i od tego czasy auto wariuje
a dokladnie to nieraz jak wylacze swiatla to podswietlenie deski nie gasnie
a wczotaj np patrze a w garazu cos sie swieci jak sprawdzilem to sie okazalo ze podswietlenie deski samo sie zapalilo i do tego swiecilo jeszcze podswietlenie tablicy i nijak nie dalo sie wylaczyc
i to raczej nie jest problem w przelaczniku swietel bo to samo dzialo sie jak go odlaczylem
aha i jeszcze sauwazylem ze sygnalizator wlaczonych swiatel podczas otwartych drzwi nie dziala
prosze was o pomoc
A-Tom
kupilem kostke do stacyjki i po podlaczeniu zauwazylem ze podswietlenie nie gasnie gdy kulczyk jest wlozony dajmy na to jezeli zgasimy silnik i nie wyjmiemy kluczyka to stacyjka jest tak jakby wepchnieta do srodka i wtedy podswietlenie mi swieci mimo wylaczonych swiatel gasnie po wyjeciu kluczyka (czyli stacyjka odskakuje)
przy wyjetej kostce stacyjki (na rysunku pokazalem)
jezeli to nie kostka to co dalej moglo popalic??
przy wyjetej kostce stacyjki (na rysunku pokazalem)
jezeli to nie kostka to co dalej moglo popalic??
A-Tom
albo kolego masz nie tą kostke , bo są dwa rodzaje stacyjek , starsze mają w szczelinie do wkładania kluczyka taki jakby wałeczek , a nowsze właśnie z zapadającym sie bębenkiem , albo masz coś pokombinowane z instalacja , bo ten styk co załącza i wyłącza napięcie w kostce po włożeniu kluczyka jest stosowany zazwyczaj do podłączenia radia ,i do sygnalizacji nie zgaszonych świateł , spróbuj jeszcze wyjąć wyłącznik świateł i odepnij od niego kabelek czarno- żółty , zobaczysz co wtedy będzie , jak zrobisz i sprawdzisz to napisz co i jak , będziemy myśleć , kabelek ten dochodzi do styku X w przełączniku
juz pewnie wiem przez co sie tak dzieje
bo dokladniejszym przygladnieciu sie cobaczylem ze oslonka jednego kabla ktory idzie od kostki stacyjki do kostki z bezpiecznikam jest przetopiona tyle ze teraz mam taki problem z wymiana bo w sumie to przetopilo 2 kable ktore wychodza z jednego styku w czerwonym wtyku z tylu za bezpiecznikami .
1 kabel idzie od kostki stacyjki (juz go wymienilem ale z drogim mam problem bo nie wiem do czego on idzie i nie moge sie do niego dostac bo idzie w kierunku pasazera moze Ty wiesz do czego on jest (podejzewam ze do radia ) a jaki dokladnie ma kolor to tez nie wiem bo jest przetopiony
bo dokladniejszym przygladnieciu sie cobaczylem ze oslonka jednego kabla ktory idzie od kostki stacyjki do kostki z bezpiecznikam jest przetopiona tyle ze teraz mam taki problem z wymiana bo w sumie to przetopilo 2 kable ktore wychodza z jednego styku w czerwonym wtyku z tylu za bezpiecznikami .
1 kabel idzie od kostki stacyjki (juz go wymienilem ale z drogim mam problem bo nie wiem do czego on idzie i nie moge sie do niego dostac bo idzie w kierunku pasazera moze Ty wiesz do czego on jest (podejzewam ze do radia ) a jaki dokladnie ma kolor to tez nie wiem bo jest przetopiony
A-Tom