Chciałem ustawić mieszankę w swoim golfie bo wreszcie dorwałem się do analizatora. Według książki w tym silniku ma być 0,7 CO, tylko że w żaden sposób nie mogę tego ustawić.
Silnik oczywiście był rozgrzany, na początku było 0,5 bo drobnych regulacjach zrobiło się nagle 1,2 i nie dało się w żaden sposób ustawić 0,7 wychodzi albo za dużo albo za mało.
Więc mam pytanie jak w tym silniku poprawnie ustawić skład mieszanki?
Czy najpierw kręcić śrubą przy przepływomierzu a później przy przepustnicy czy na odwrót?
I jeszcze jedno jak ustawiłem 0,6, zgasiłem silnik to po zapaleniu i odczekaniu chwili znowu było 0,5 ;/.
Pozdrawiam.
Ustawienie składu mieszanki
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ustawienie składu mieszanki
Ostatnio zmieniony śr gru 31, 2008 17:55 przez krzemyk99, łącznie zmieniany 1 raz.
-
agrala
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:

reguluje sie na srubie na przeplywomierzu
musisz miec szczelny dolot - tzn nie moze byc lewego powietrza pomiedzy przeplywomierzem a kolektorem ssacym
uklyd tez musi byc szczelny
jezeli bedziesz mial uszkodzony katalizator to tez nie ustawisz
proponuje sciagnac ta niebieska gumke na rurce na kolkektorze wydechowym i tam wlozyc sonde i ustawic CO przed katalizatorem - oczywiscie inna wartosc niz za katalizatorem
- Paweł Marek
- V.I.P.

0,7 w rurce o której pisza agrala i koniecznie wyjętej wtyczce od sondy. Kolejność czym kręcisz najpierw niema znaczenia. Masz uyzyskać właściwe obroty i właściwy skład spalin. Potem podpinasz sondę i powinno grać
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pomiar był przeprowadzony tak jak piszecie, czyli odpięta sonda, odpięty i zatkany wlot odmy, pomiar na rurce. Nie wiem dlaczego skład skakał tak szybko, 0.65 to było najbliżej.
Silnik był rozgrzany, bo aż się wentylator chwilami się włączał. Spróbuje w innym warsztacie.
Pozdrawiam i życzę miłej zabawy
Silnik był rozgrzany, bo aż się wentylator chwilami się włączał. Spróbuje w innym warsztacie.
Pozdrawiam i życzę miłej zabawy