Gdzie jest termostat ??? 1,6 ABU
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wszystko zależy od sposobu jazdy,miejsca (korki w mieście),stopnia uchylenia"wajchy" od ogrzewania oraz umiejscowienia czujnika temp. w danym modelu! Przed Golfem jeźdźiłem samarą (ruska kopia golfa) i zimą przy włączonym ogrzewaniu 70st. to był max. w ABU jest podobnie a być może w innych samochodach sprawa ma się inaczej.Podsumowując jak ktoś ma za dużo kasy i chce wspomóc jakiegoś mechanika i wymienić kilka sprawnych części to proszę ale ja bym to wydał np. na SYLWESTRA!!! POZDROWIENIA
Jak coś piszę to znaczy,że wiem (albo mi się wydaje)!
Nie mylisz się tylko,że nagrzewnica to w sumie też chłodnica tylko,że w środku samochodu a nawiew działa jak wentylator chłodnicy tylko,że nikt nie czeka aż się silnik nagrzeje tylko chce ciepełko od razu.Kiedyś zimą przysłaniało się trochę chłodnicę (np. tekturką) i było cacy może warto i teraz stosować stare sprawdzone metody?Cziki pisze: tez mam ten problem w aea, po miescie w lecie 90 w zimie mniej, a na trasie minimum, i mysle ze termostat padła bo powinien on zamykać obieg i nie dawać płynu na chłodnice gdy slinki ma dobra temperature, chyba ze sie myle
Termostat zmieniony lecz czujnik został oryginalny bo zamiennik nie wskazywał temp.
Ostatnio zmieniony wt gru 30, 2008 19:47 przez Radek90, łącznie zmieniany 1 raz.
- LASOT-A
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No i jaka temperaturka max ? Jaki termostat - wahler ?Radek90 pisze:Termostat zmieniony lecz czujnik został oryginalny bo zamiennik nie wskazywał temp.
Po przejechaniu 3 Km piec w samochodzie ;D grzeje ogrzewanko normalnie.
Brillantschwartz perleffect - LA9V
Jeżdże nisko, leże na glebie, grunt to zawieszenie... Jedziesz?
Jeżdże nisko, leże na glebie, grunt to zawieszenie... Jedziesz?
termostat wahler, temp 70 ale jak mówiłem czujnik oryginalny został i jest troche moim zdaniem nie dokładny lecz może się myle,
Ostatnio zmieniony wt gru 30, 2008 19:46 przez Radek90, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja mała rada,jeśli masz taką możliwość zachowaj stary termostat bo wiosną możesz mieć problem w drugą stronę.Sam kupiłem kiedyś termostat,który otwiera się przy ok 95st. na zimę idealny ale latem tragedia,zawsze będziesz miał możliwość zamiany (jakby co!)
Wymieniłem termostat na Wahlera i temperaturka skoczyła do 70 cały czas jest na tym poziomie, grzeje słabo i po przejechaniu 30 km rura dolna jest zimna.
Czy tzn że termostat jest zamknięty??? czy przy dużym mrozie tak ma być???
zostawilem stary czujnik czy to może być jego wina???
Czy tzn że termostat jest zamknięty??? czy przy dużym mrozie tak ma być???
zostawilem stary czujnik czy to może być jego wina???