Jaki olej ? pod Passata B5 1.9 TDI AFN 200tyś

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kasztan_TDI
Użytkownik
Użytkownik

Jaki olej ? pod Passata B5 1.9 TDI AFN 200tyś

Post autor: kasztan_TDI » śr gru 24, 2008 13:23

Witam mam pewien klopot, odnosnie zalania nowego oleju
pod Passata AFN. Otoz autko było sprowadzone i wlasciwiel zagubił
kartke dokladnego oleju jaki był lany do silnika. Zapamietał ze to był Castrol..
mial sie jeszcze dowiedziec ale z dnia na dzien moja cierpliwosc sie konczy.

W sumie olej jak olej marka sie tam mniej liczy
lecz jego parametry. Ale Castrol ma ogolnie słabe opinie.
Wiadomo ze silnik nie dostanie mocy jak zmienimy olej ale bedzie mu łatwiej pracować
przez co zachowa swoje parametry.

Nie mam pojecia jaki nalać :/ oraz czy to ma byc mineralny, syntetyk , czy pólsyntetyk.
tematy sa podobne lecz nie ma takiego przypadku jak moj. ;) pozdro.

A polski Mobil 1 chyba duzo odbiega od innych Made In . . . .

Ja w golfie jeźdze na oleju GM :) i wszystko OK i jest tani bo zaledwie jakos ponad 60zł :bigok:

z góry dzieki za pomoc :)

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » śr gru 24, 2008 13:32

Moim zdaniem skoro nie wiesz jaki byl olej, a mowisz ze lali Castrol to raczej nikle szanse sa na to ze byl to olej mineralny... mysle ze byl lany syntetyk lub polsyntetyk. Ja ma Twoim miejscu zalalbym polsyntetyka 10w40, bo taki najprawdopodobniej tam byl. Jezeli byl syntetyk to nie ma problemu z zalaniem polsyntetyka.
Biorac jeszcze pod uwage fakt, ze samochod ma 200k przebiegu polsyntetyk bedzie chyba najlepszym wyborem (10w40) :)

A co do marki oleju... moj ojciec passatem b3 TDic smiga od nowosci na Castrolu i silnik cyka jak zegareczek mimo 270k km. Tez leje polsysntetyk wlasnie i nie ma najmniejszego problemu.
Jesli nie ufasz Castrolowi zalej cos innego np Mobil 1, chociaz bardziej liczy sie systematycznosc wymiany i parametry oleju niz marka - ja w moim golfiku mk2 jezdze narazie na Lotosie bo nie mialem kasy na lepszy olej i jestem zadowolony, chociaz opinie o Lotosie sa nienajlepsze.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr gru 24, 2008 13:35 przez fifel, łącznie zmieniany 1 raz.

kasztan_TDI
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kasztan_TDI » śr gru 24, 2008 13:39

a Jeżeli bym chciał kontynuować lanie Oleju Castrol to ktory model wybrac?

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » śr gru 24, 2008 13:42

Skoro nie wiesz jaki był olej to leje się półsyntetyk na przepłukanie i druga wymiana ok. po 1Tyś Km
CASTROL MAGNATEC
Ostatnio zmieniony śr gru 24, 2008 13:48 przez pszczyna, łącznie zmieniany 1 raz.

kasztan_TDI
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kasztan_TDI » śr gru 24, 2008 13:46

Dzisiaj jeszcze tam raz pojade :) i moze sie czegos dowiem.

[ Dodano: 24 Gru 2008 14:25 ]
jednak był 10w 40 zakupilem Olej Castrol Magnatec
lecz jeszcze teraz na allegro zauwazylem że jest podobny Castrol Magnatec + Diesel.
jakies roznice duze są ? troszke gafe strzelilem :/

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » śr gru 24, 2008 16:09

kasztan_TDI pisze:Dzisiaj jeszcze tam raz pojade :) i moze sie czegos dowiem.

[ Dodano: 24 Gru 2008 14:25 ]
jednak był 10w 40 zakupilem Olej Castrol Magnatec
lecz jeszcze teraz na allegro zauwazylem że jest podobny Castrol Magnatec + Diesel.
jakies roznice duze są ? troszke gafe strzelilem :/
Ja mysle ze roznica o ile jest to jest na tyle niewielka ze nie ma sie co sugerowac ze diesel czy nie diesel - liczy sie glownie lepkosc...
A co do tego ze leje sie syntetyk i po 1000 km trzeba znow wymienic to dla mnie troche czarowanie.... polsyntetyk jest na tyle "uniwersalnym" olejem ze mozna go wlac normalnie bez problemu, szczegolnie ze nie ma sily zeby taki passek jezdzil na mineralnym... nie dajmy sie zwariowac ;)

Pozdrawiam.

kasztan_TDI
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kasztan_TDI » śr gru 24, 2008 17:15

kiedys ojciec miał Peugeota i lał olej ELF TURBO DIESEL 15w40 mineralny
a auto miało chyba przebieg 150tyś. Jak to jest z tymi mineralnym?

z minerała na syntetyka i pol jak to mozna z czego przechodzić i na co ;P :bigok:

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » śr gru 24, 2008 17:31

Z syntetyka to tylko w dół , czyli półsyntetyk a dalej to tylko mineralny rzadko zdarza się aby z mineralnego przejść na półsyntetyk tylko wówczas trzeba płukać silnik aby nie zrobiły się skrzepy( farfocle) które zablokowały by kanaliki w panewkach i nie tylko

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: souler » śr gru 24, 2008 18:19

kolejny daremny temat o olejach. na passata stac bylo, na oleju sie oszczedza :panna: masz w dziale sprzedam motula to zadzwon i zamow, a nie castrol do frytek bedziesz lal. syntetyk oczywiscie.

Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

kasztan_TDI
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kasztan_TDI » śr gru 24, 2008 18:26

Jak daremny to po co sie wypowiadasz.. slyszalem ze to jest forum co nie?
ja uzywam kujawskiego do frytek ale coz..

Kolego jak mozesz mi pokazać te daremne inne tematy :) z checia poczytam.
Ostatnio zmieniony śr gru 24, 2008 18:36 przez kasztan_TDI, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » czw gru 25, 2008 00:41

souler pisze:kolejny daremny temat o olejach. na passata stac bylo, na oleju sie oszczedza :panna: masz w dziale sprzedam motula to zadzwon i zamow, a nie castrol do frytek bedziesz lal. syntetyk oczywiscie.
Daremny czy nie daremny - ktos nie wie wiec pyta.... tematow o olejach bylo duzo i szczerze mowiac sam sie troche w nich zakrecilem, a kazdy przypadek jest inny, wiec jak nie chce Ci sie wypowiadac sensownie zeby pomoc to nic nie pisz lepiej...

kasztan_TDI, swoja droga racja ze to jaki olej leje sie po jakim to juz mogles troche doczytac bo to akurat bylo nie raz;)

Pozdrawiam :)

haps
Forum Master
Forum Master

Post autor: haps » czw gru 25, 2008 03:28

pszczyna pisze:rzadko zdarza się aby z mineralnego przejść na półsyntetyk tylko wówczas trzeba płukać silnik aby nie zrobiły się skrzepy( farfocle) które zablokowały by kanaliki w panewkach i nie tylko
ja przeszedlem z minerala na polsyntetyk i to byla swietna decyzja, bo nie wiem co za $%^&* wlal do dobrego silnika olej mineralny ktory w zime jest gesty jak towot a szklanki graja jak orkiestra przy rozplace...no istna tragedia.. Zalalem jedyny sensowny olej czyli Motul i furak smiga az milo.. swoja droga Motul ma w swojej ofercie olej polsyntetyczny 15w40, albo 50, wiec dla silnikow z wiekszym przebiegiem, na lato olej jak znalazl, a na zime cos z 10w najlepiej zalac.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”