Padaja cewki...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Padaja cewki...
Witam, mam taki problem z golfem III abu 1993rok, gdyz w okresie miesiaca padla mi druga cewka zaplonowa(cewka jest tutaj z modulem), czym to moze byc spowodowane?
czy za miesciac znow padnei mi ta nowa cewka?
czy za miesciac znow padnei mi ta nowa cewka?
-
blueregard
- Paweł Marek
- V.I.P.

1. pechmateusz18 pisze:czym to moze byc spowodowane?
2. złe zmasowanie cewki (dorób do śróby cewki kabel masowy lub wyczyść z lakieru i korozji blachę wokół otworów na śróbki mocujące cewkę)
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Może sobie zostawić na przekręconym kluczyku choćby na tydzień i cewka nie powinna paść, to nie fiat 126pgreg pisze:a może zostawiasz na przekreconym kluczyku zgaszone auto?
A jak cewka pada, to tak jak ktoś napisał kiepska masa, ale może też być coś ze śwoecami (czy silnik pracuje równo przed uszkodzeniem cewki czy wypadają zapłony?).
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-
greg
jak chcesz to ci wyślę tak uwaloną cewkę z mk3 1,8 ABSzodiak pisze:Może sobie zostawić na przekręconym kluczyku choćby na tydzień i cewka nie powinna paść,
[ Dodano: Wto Gru 23, 2008 9:21 pm ]
pęka obudow ai po nagrzaniu tj po ok 20 minutach jazdy sypią iskry - samochód gaśnie - nie odpalisz aż do wystygniecia - wiec nie mów że to nie Fiat, drugi kumpel tą metodą w mk4 1,6 uwalił 2 cewki
-
greg
Tego to już nie wiem, być może to jakaś bolączka trapiąca te modele, w każdym razie począwszy od zapłonu tranzystorowego w mk2 w czasie gdy silnik nie pracuje a włączony jest zapłon zasilanie uzwojenia cewki powinno być odłączane właśnie w celu jej ochrony przed przegrzaniem. Być może palenie się uzwojeń po wyłączeniu zapłonu związane jest z kiepskiej jakości modułem zapłonu (w kiepskich zamiennikach) przed uzwojeniem cewki (i to on powoduje "smażenie się" uzwojenia).
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
Nad ranem:
-
greg
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
pomińmy takie ekstremalne przypadki jak zostawianie auta na tydzień z przekreconym kluczykiem 
nikt natomiast nie wtrącił że utrodniony przeskok iskry na zużytych lub złej jakości świecach, kablach zapłonowych, palcu, kopułce oraz przy złym doborze tych elementów (np świece od zupełnie innego silnika czy kable o złym oporze , np podróbki) może powodować palenie cewek i każdego elementu po drodze. Myslę że warto o tym wspomnieć.
A tak na marginesie to jeszcze nie tragedia :p Jaka to firma? Moze to byc przypadek i masz pecha
nikt natomiast nie wtrącił że utrodniony przeskok iskry na zużytych lub złej jakości świecach, kablach zapłonowych, palcu, kopułce oraz przy złym doborze tych elementów (np świece od zupełnie innego silnika czy kable o złym oporze , np podróbki) może powodować palenie cewek i każdego elementu po drodze. Myslę że warto o tym wspomnieć.
A tak na marginesie to jeszcze nie tragedia :p Jaka to firma? Moze to byc przypadek i masz pecha