Podgrzewacza kanału mieszanki, kolektor ssacy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

21mariusz03
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Podgrzewacza kanału mieszanki, kolektor ssacy

Post autor: 21mariusz03 » pn gru 22, 2008 23:03

Wita
mam golfa 2 1.6 pierburg 2e2
od jakiegos czasu na zimnym silniku tuz po odpaleniu chodzi ladnie na ssaniu i nagle zaczyna bardzo nierowno pracowac wtedy przelaczam sobie na gaz i jest oki ...
i mam 3 pytania
1. Dzis wymontowujac gaznik i odpadl mi poprostu kabelek od Podgrzewacza kanału mieszanki
schemat : http://www.gaznik.pl/schemat_ideowy_pierburg_2e2.html czesc nr 12
I moje pytanie brzmi za co to jest odpowiedzialne? , kiedy to dziala (czy na zimnym czy na cieplym czy zawsze ),czy to moze byc powodem moich problemow ? i czy mozna bez tego jezdzic ?:D
2. Jak wymontowac kolektor ssacy
3 to pytanie sie wiaze z pytaniem nr 2 poniewaz w tym kolektorze sa takie zatyczki i jedna mi sie zrabala i teraz mi plyn chlodniczy przez nia przecieka ... ma ktos moze pomysl jakby to naprawic ?
Z gory dziekuje za wszelka pomoc :)

VW power :)

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » wt gru 23, 2008 00:56

Co do pyt 1 to jest to podgrzewacz kanału biegu jałowego. Na zimnym właściwie nie ma on wiele do gadania. Zresztą mozna to zlutować do grzałki i bedzie ok.
Co do ssania to zalezy jak szybko od odpalenia zaczyna wariować. Jesli po kilku sekundach to bedzie zepsuty siłownik ssania, gdyz na poczatku załacza sie zapewne zawór termiczno czasowy i on podwyzsza obroty na kilka sekund. Potem samochod sie dusi, czyz nie tak.
Krótko mowiac wszelkie info sa na forum. Ktos nawet pisał o tym kolektorze.
O gazniku jest wiecej stron niz w potopie :grin: .

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

21mariusz03
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: 21mariusz03 » wt gru 23, 2008 01:12

Silnik zaczyna nierowno pracowac tak z 2 minuty po odpaleniu i dodam ze dzieje sie tak tylko i wylacznie na benzynie ... jak wtedy przelaczam na gaz to ma takie obroty jakie powienien miec a jak sie juz troszke nagrzeje to na benzynie tez dobrze chodzi... poprostu dwie minuty po odpaleniu bardzo mu spadaja obroty na benzynie i nie wiem dlaczego :/
a Co do zdjecia koletkora to nigdzie tego nie znalazlem ....

VW power :)

Awatar użytkownika
KuScH
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: KuScH » śr gru 24, 2008 15:28

Witam. Mama troche podobne problem, auto po odpaleniu w takiej temp jak np dzisiaj ma wysokie obroty na biegu jałowym, lecz gdy się nagrzeje troche (na wskaźniku wskazówka przejdzie po za szare pole, wpada na wolne obroty, i trzepie całym autem. Szukałem przyczyny i zaciekawiła mnie wypowiedź na temat owego podgrzwacza, czy to może by jego wina?? Pozdrawiam i Wesołych Świąt

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”