Cieknie olej z silnika i chyba ze zbiorniczka wspomy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Cieknie olej z silnika i chyba ze zbiorniczka wspomy

Post autor: CzapCzap » pn gru 22, 2008 18:57

Czesc
Przedwczoraj chcialem zmienic olej ale co zauwazylem ze mam mokra miske olejowa, wytarlem wszystko do sucha i sprawdzilem dociag srub, na drugi dzien znowu byla mokra.
Obrazek
Dzis chcialem kupic uszczelke pod miske, ale nie bylo i moze byc dopiero w nowym roku hehe. No i dobrze , bo zauwuzylem cos innego, chyba gdzies wyzej to cieknie i splywa na miske. Tu pod bagnetem jest mokro , wycieralem to i po trasie znowy mialem tam mokro...
Obrazek
Obrazek
To moze leciec tam z rurki bagnetu przy bloku ? jak tak to jest tam jakis oring ?
A co to jest to nad bagnetem, ten duzy plastik przy bloku ?

Pozatym chyba aku mi puszczal i mialem caly czas mokry zbiorniczek od wspomy i polke, zbiorniczek dosc sie zniszczyl na gorze ...... zmienilem aku na nowe a zbiorniczek dalej jest mokry, chodz wycieram pare razy dziennie. I chyba teraz jest w plynie od wspomy, z pod korka napewno nie leci .... ( ale plynu troche ubylo na pewno)
Obrazek
I nie wiem skad to cieknie, moze ten kwas uszkodzil zbiorniczek, scianki sa miekkie bardzo ...... Co myslicie ? mam juz nowy zbiorniczek jak cos, dzis kupilem. Chyba pozostaje zmienic, bo ten nowy aku raczej nie moze gotowac, ladowanie mam kolo 14.4v.

Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » pn gru 22, 2008 19:01

CzapCzap pisze:.. Co myslicie ?
zmień zbiorniczek jak naj szybciej! :bajer:
to powinno rozwiązać problem skoro zauwazyłes ubytek płynu w zbiorniczku
Ostatnio zmieniony pn gru 22, 2008 19:02 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » pn gru 22, 2008 20:15

dziejo pisze:
CzapCzap pisze:.. Co myslicie ?
zmień zbiorniczek jak naj szybciej! :bajer:
to powinno rozwiązać problem skoro zauwazyłes ubytek płynu w zbiorniczku
No ok , tak zrobie. Ale to mniejszy problem :) , powiedzcie jeszcze skad mi to z silnika cieknie :)

Obrazek <--------

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » pn gru 22, 2008 20:44

CzapCzap pisze:, powiedzcie jeszcze skad mi to z silnika cieknie
chciałbym być w błędzie :bajer: mi to wyglada na na bagnet tzn osadzenie w bloku
a z tym się wiąze np zatkanie odmy to moze doprowadzić do powaznej usterki silnika :bajer:
czasmi olej spływa z górnych czesci silnika tak ze go nie widać także cięzko zlokalizować tak przez fotki wyciek

Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » pn gru 22, 2008 20:59

dziejo pisze:
CzapCzap pisze:, powiedzcie jeszcze skad mi to z silnika cieknie
chciałbym być w błędzie :bajer: mi to wyglada na na bagnet tzn osadzenie w bloku
a z tym się wiąze np zatkanie odmy to moze doprowadzić do powaznej usterki silnika :bajer:
czasmi olej spływa z górnych czesci silnika tak ze go nie widać także cięzko zlokalizować tak przez fotki wyciek
O widzisz :crazy: . Mi sie odma juz jakis czas temu urabala od rury dolotowej ... nie dalo juz sie tego naprawic , kleilem wiele wiele razy az wkoncu zaslepilem otwor w dolocie a odme wydluzylem i spuscilem za silnik .... musze to sprawdzic.
Jakby odma byla zatkana i ja odetkam to moze juz nielac z tego bagnetu ? czy cos moze wymagac wymiany ?

Troche wstyd ale tak to wyglada, kiedys jakis kolega na forum mowil ze dowiadywal sie i taka rura kosztuje cos 400zeta w aso, w uzywce jeszcze nie spotkalem. :(
Obrazek

Takze jutro sprawdze przepustowosc tej odmy i odpisze.

Obrazek <--------

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » pn gru 22, 2008 21:16

CzapCzap pisze:Troche wstyd
[-X [-X [-X
Odpowietrzenie skrzyni korbowej popularnie nazywane odmą pełni bardzo ważną rolę w silniku. Uszkodzenie tego elementu może spowodować awarię jednostki napędowej.
W skrzyni korbowej, czyli kadłubie silnika, pod tłokami powstaje nadciśnienie w wyniku przedostawania się powietrza lub gazów spalinowych z komory spalania. Do prawidłowej pracy silnika potrzebne jest odpowietrzenie, które kieruje nagromadzone gazy z powrotem do cylindrów. Niedrożność odpowietrzenia pojawia się w odstojniku i usterka ta najczęściej występuje w wyeksploatowanych silnikach z powodu dużej ilości gazów przedmuchowych. Na gromadzenie się osadów wpływ ma także częstotliwość wymiany oleju i jego jakość. Im lepszy tym parowanie oleju mniejsze, a więc i ilość oparów mniejsza.
W przypadku niedrożności odpowietrzenia w skrzyni korbowej bardzo szybko tworzy się nadciśnienie i olej wyrzucany jest z silnika przez najsłabszy element - uszczelnienia. Jeśli uszczelniacz został wypchnięty z gniazda, możemy być prawie pewni, że jest to wina zatkanego odpowietrzenia i wymiana samego uszczelniacza niewiele pomoże, gdyż usterka pojawi się ponownie. Wymiana uszczelniacza może być bardzo kosztowana, ponieważ oprócz uzupełnienia oleju dochodzi jeszcze koszt uszczelniacza i robocizna, która może wynieść nawet 800 zł, jeśli uszkodzony jest uszczelniacz od strony skrzyni biegów.

O zatkaniu odmy świadczy także wypchnięty bagnet do sprawdzania poziomu oleju.
Sprawdzanie stanu odpowietrzenia skrzyni korbowej jest niestety przez wielu mechaników pomijane i bagatelizowane. Dopiero gdy dochodzi do usterki sprawdzają ten element i to nie od razu. Diagnoza odmy nie zajmuje dużo czasu, a wykrycie niedomagania przed całkowitym zatkaniem pozwoli na uniknięcie niepotrzebnych kosztów.
Kłopoty z drożnością odpowietrzenia mogą pojawić się także w nowych silnikach i dają znać o sobie przeważnie podczas zimy. Powodem jest gromadząca się wilgoć, która miesza się z olejem i osadza w odpowietrzeniu. Wówczas nawet niewielki mróz może całkowicie zatkać przepływ. Zjawisko to pojawia się najczęściej podczas jazdy na krótkich odcinkach i przy niedogrzanych silnikach. Aby uniknąć zamarzania, należy wykonywać co jakiś czas dłuższą jazdę. Silnik osiągnie wówczas odpowiednią temperaturę i nagromadzone osady odparują.

Niektórzy kierowcy, aby pozbyć się problemu zatykania odmy, gazy ze skrzyni korbowej kierują bezpośrednio do atmosfery i niestety powodują dodatkowe zanieczyszczenie środowiska. Jest to również działanie niezgodne z prawem i kierowcy z tak przerobionym silnikiem narażają się na mandat oraz negatywny wynik badania technicznego.
ps.
wyczyśc wszystko idealnie pojeżdzij troszke i przypatrz się dokładnie temu miejscu
Ostatnio zmieniony pn gru 22, 2008 21:17 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » pn gru 22, 2008 21:25

Kurcze, masakra , niedawno co maski nie otworzylem to bagnet byl wypchniety :cry: .... niechce mowic co zrobilem .... ale czemu o odmie nie pomyslalem... no nic nie zalamuje sie, jutro wszystko wyjme , wyczyszcze , umyje blok silnika i podziele sie spostrzezeniami,

Dzieki Dziejo za oswiecenie.
Ostatnio zmieniony pn gru 22, 2008 21:25 przez CzapCzap, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek <--------

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » pn gru 22, 2008 21:26

CzapCzap pisze:Jakby odma byla zatkana i ja odetkam to moze juz nielac z tego bagnetu ?
nie wiem czy to akurat z tego miejsca cieknie ale jezeli tak to udrożnij odmę
tylko nie dawaj jej gdzieś w okolicy kolektora :bajer: najlepiej zrób z nią porządek po co masz wdychać to swiństwo ?

[ Dodano: Pon Gru 22, 2008 20:28 ]
CzapCzap pisze: podziele sie spostrzezeniami,
to bedzie pouczające dla (potomnych ) :bigok: :bigok: :bigok:

Awatar użytkownika
sHpAaKu
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: sHpAaKu » wt gru 23, 2008 02:13

Zdjecie nr2 widać że spod obudowy oddzielacza oleju się poci. Nie wiem czy nie będziesz musiał oleju zlać aby odkręcić puchę. Nałożyć silikonu temperaturowego i zakręcić spowrotem. Puchę wypłukaj w benzynie ekstrakcyjnej i przczyść węża.

Obrazek 171KM / 380Nm

Obrazek

Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » wt gru 23, 2008 19:33

sHpAaKu pisze:Zdjecie nr2 widać że spod obudowy oddzielacza oleju się poci
Tak napewno stamtad leci :crazy: , przeciez odma stamtad wychodzi :(, a dzisiaj sprawdzilem, nieszlo dmuchnac przez rurke taka zblokowana.....
Obrazek
Jak nie przestanie saczyc , to zrobie tak jak powiedziales shpaaku.
Dzieki za porady :pub:

Obrazek <--------

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”