brak mocy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
brak mocy
zjawisko problemu polega na tym, iż na biegu jałowym ładnie wkręca się na obroty , silnik równo pracuje. Na biegu ruszając z pół sprzęgła nie ma problemu jak i ruszając powoli, jednak dopiero gdy wcisnę mocniej pedał gazu na biegu to silnik się dławi traci moc i gaśnie.
Czekam na porady
Czekam na porady
- Paweł Marek
- V.I.P.
Mało danych, ale może pompka nie dostarcza dość paliwa ( ma wybić 2.5 m w górę jak założysz na nią wężyk i kręcisz rozrusznikiem) albo filtr paliwa zatkany. W samym gaźniku może być przytkana dusza drugiej gardzieli albo nie otwiera się przepustnica drugiego stopna z powodu awarii jej siłownika podciśnieniowego
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
po szybkiej diagnozie paliwo wybija na max. 10cm przy kręceniu rozrusznikiem. Kolejna podpowiedź to to , że silnik jest włożony z mk2 do mk1 , zbiornik paliwa z mk1. I zastanawiam się czy czegoś nie brakuje w układzie paliwowym. W tej chwili wygląda tak: zbiornik,wąż paliwowy,pompka,gaźnik
www.vwtp.phorum.pl Pabianikcki klub vw
- Paweł Marek
- V.I.P.
no a to puszeczka nad pompką (zbiornik zborniczek przelewowy czy coś i z niej wąż powrotny? Pewnie skończyłeś pompkę bo pracowała pod nadmiernym obciażeniem z powodu braku powrotu palwa do zbiornika. Wymień pompkę, załóż czego brakuje i będzie ok. Chyba.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
http://www.vw-youngtimer.pl/forum/viewt ... &start=165
tu w miarę widać silnik na zdjęciu. Przewody nowe paliwowe nowe. proszę o opis budowy układu paliwowego bo może coś pominąłem
tu w miarę widać silnik na zdjęciu. Przewody nowe paliwowe nowe. proszę o opis budowy układu paliwowego bo może coś pominąłem
Miałem to samo tylko że w GTI 8v. Autko na biegu jałowym wkręcało się jak głupie,na polnej drodze koło warsztatu z miejsca koła mieszały od niewielkich obrotów. Wydawało się być ok ale jak pojechałem na prostą asfaltówkę i z 1 biegu dałem pełny gaz chcąc go przeciągnąć i wbić 2 bieg to.....MUŁ TOTALNY .Udałem się do innego mechanika który specjalizował się tylko i wyłącznie w gaźnikach oraz wtryskach.On podłączył parę urządzeń pod silnik,analizator spalin do wydechu a następnie lampę stroboskopową i ustawił zapłon od nowa(tamten mechanik ustawiał na ''słuch'') Kazał się przejechać i.... jak przyjechałem rogal nie mógł mi zejść z twarzy Obrotomierz aż się przekręcał. Sprawdź zapłon ale tylko i wyłącznie stroboskopem.Może banalne ale prawdziwe.Pozdrawiam.rabbit1 pisze:zjawisko problemu polega na tym, iż na biegu jałowym ładnie wkręca się na obroty , silnik równo pracuje. Na biegu ruszając z pół sprzęgła nie ma problemu jak i ruszając powoli, jednak dopiero gdy wcisnę mocniej pedał gazu na biegu to silnik się dławi traci moc i gaśnie.
Ostatnio zmieniony pt gru 19, 2008 01:23 przez Marcin85, łącznie zmieniany 1 raz.
pompa dobra, gaźnik dobry, podciśnienia powymieniane normalnie nie mam już pomysłu
[ Dodano: 19 Gru 2008 23:55 ]
zapłon ustawiony chodzi na trzech, prawdopodobny powód wywalony gwint na świecy i ledwo co siedzi jutro gwintowanie i wymiana podstawy gaźnika
[ Dodano: 26 Gru 2008 23:20 ]
głowica prze gwintowana, zapłon ok, pali od razu , nie trzyma obrotów nadal brak mocy, podstawa gaźnika zmieniona
[ Dodano: 19 Gru 2008 23:55 ]
zapłon ustawiony chodzi na trzech, prawdopodobny powód wywalony gwint na świecy i ledwo co siedzi jutro gwintowanie i wymiana podstawy gaźnika
[ Dodano: 26 Gru 2008 23:20 ]
głowica prze gwintowana, zapłon ok, pali od razu , nie trzyma obrotów nadal brak mocy, podstawa gaźnika zmieniona