Cieknie mi olej :( mk3

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

presario
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Cieknie mi olej :( mk3

Post autor: presario » czw gru 01, 2005 11:54

Witam. Dzisiaj gdy otworzylem maske ..zobaczylem ze tył silnik jest mokry :(( sprawdzilem stan oleju i niby jest ten sam...niedawno wymienialem olej na mobile 10w40, widze ze przeciek zaczyna sie na uszczelce pod tą gorna kopulka na silniku ( ta co jest wlew oleju ). Czy wymiana uszczelki pod ta kopulka jest droga ??? ile to moze kosztowac...i czy jest to powazne ?

Awatar użytkownika
micab
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: micab » czw gru 01, 2005 12:00

to nic poważnego....ja za tą uszczelkę do 2.0 płaciłem ok. 60zl i wymieniłem sam, jak będziesz chciał wymienić w warsztacie to zapłacisz pewnie z 20-30zl ;)

vw, bmw, ford, mercedes, peugeot, nissan, fiat,

Gitner
VW Baron
VW Baron
Auto: Szukam... i NC700X

Post autor: Gitner » czw gru 01, 2005 12:09

Uszczelka pod pokrywa zaworow. Kup (nie wiem jak sie to fachowo zwie) taka wzmocniona gumowo - metalowa chyba od 40zl w gore.

Pozdro
Gitner

2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!

presario
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: presario » czw gru 01, 2005 13:56

jaka uszczelke najlpiej tam wstawic ?? Moze znacie jakas dobra firme, tak zeby jej nie wywialo za szybko. Podobno jest duzy wobor uszczelek...jakies: gumowe, korkowe, gabkowe....:/ co najlpeij ???pomozcie...ps. wymiana w warsztacie 15 zł :D

Rafaello27
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Rafaello27 » czw gru 01, 2005 14:01

Ja zakładałem gumową.
Cena do ABU to 13zł + trochę czasu poświęconego na wymianę.

Awatar użytkownika
Kuntekinte
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kuntekinte » czw gru 01, 2005 15:55

często to sie zdarza.ja w poł roku wymieniałem dwie.pierwsza zaczela puszczac po dwóch tygodniach.nastepna sie jak narazie trzyma kilka miesiecy.Do mojej kosiarki ABD koszt uszczelki gumowej to 8zł .mechanik duzo nie wezmie.nie wiem jak inne pokrywy ale w kosiarce to kwestia trzech srób.trzeba tylko uwżac przy dokręcaniu by nie przekręcic gwintu

Squad nocne mary :satan:

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » czw gru 01, 2005 16:33

Do AAM płaciłem za metalowo-gumową VICTOR REINZ ok. 40 zł. Robią dość przyzwoite uszczelki (firma się w tym specjalizuje). Korkowej nie polecam. Dno, 10 tysia km i znowu motor mokry.

MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!

Rafaello27
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Rafaello27 » pn gru 12, 2005 10:54

Przejechałem 10 tyś.km. i znowu cieknie z pod pokrywy.

Nie kupię już zwykłej uszczelki w sklepie.

U VW kosztuje 33zł. Ubawiam się jednak, że poprzednio przekręciłem środkową śrubę (nie ma wycieku na środku, lecz po rogach-na szczęście).

Dumam teraz co zrobić. Przegwintować na większą, zastosować uszczelniacz Loctite 620, czy zostawić ???

Będę dzisiaj z tym walczył po pracy :idea:

Awatar użytkownika
lolo_golf
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: lolo_golf » pn gru 12, 2005 11:02

Wiec tak.Najgorsza uszczelka to korkowa wiec takiej nawet nie kupuj bo szkoda sie bawic bo i tak zaraz bedzie ciekła :helm: Lepsza od korkowej jest gumowa którą w sumie mozesz załozyc i powinno byc dobrze :grin: Jednak najlepsza uszczelka to metalowo-gumowa, czyli metal oblany gumą :hmm: Wedlug mnie i z tego co slysze jest najlepsza.Co do firmy to raczej chyba wszystkie są porównywalne.Ja kupiłem Goetze za 49zł i jest dobrze :okej:

Rafaello27
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Rafaello27 » wt gru 13, 2005 10:27

Kaplica.

Odkręcam wczoraj pokrywę głowicy, a tam pozrywane gwinty wewnętrzne M6x1 pod pokrywą głowicy. Sam tego nie zrobiłem - chyba poprzedni właściciel (Niemiaszek) coś tam dłubał - a raczej serwis.

Tak więc dzisiaj dorobiono mi (na tokarce) identyczne śruby z tego samego gatunku stali i wytrzymałości. Po prostu przerobił mi znajomy śrubę M10 lub M12 na identyczną jak ma VW, tyle że na końcu zrobił gwint M7x1.
Pożyczyłem gwintowniki M7 i przegwintuję wszystkie gniazda. Średnica po byłym gwincie M6 idealnie pasuje do przeróbki na M7.

Wyciąłem w dużej szmacie 3 dziurki, przez które wypuściłem mocowania pokrywy. W ten sposób nie polecą mi opiłki do silnika :okej: :okej: :okej:

Dzisiaj po pracy będę z tym walczył - przegwintuję gniazda i założę uszczelkę (mam już odtłuszczone i wyczyszczone) VICTOR REINZ. Dałem za nią 33zł u VW - jak pisałem wcześniej.

Napiszę jak poszło :)

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » wt gru 13, 2005 10:49

presario pisze:jaka uszczelke najlpiej tam wstawic ?? Moze znacie jakas dobra firme, tak zeby jej nie wywialo za szybko. Podobno jest duzy wobor uszczelek...jakies: gumowe, korkowe, gabkowe....:/ co najlpeij ???pomozcie...ps. wymiana w warsztacie 15 zł :D
Załóż gumową firmy GOETZE.

Rafaello27
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Rafaello27 » śr gru 14, 2005 08:43

Uff - udało się :okej: :okej: :okej:

Przegwintowałem gniazda na M7x1, założyłem nową uszczelkę na odtłuszczoną powierzchnię i dokręciłem nowymi, dorobionymi śrubami (lekko, małym kluczem aby nie przeciągnąć).

Teraz pozostaje obserwować, czy będzie lało, czy nie.

Dzięki Taz za radę - następnym razem kupię Goetze, teraz miałem już zakupioną V.Reintz, więc marnotrawstwem byłoby nie zakładać jej :) :) :)

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”