Vw Bora 2.3 V5 , brak iskry na 2 cylindrze

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
zbyszekm80
Nowicjusz
Nowicjusz

Vw Bora 2.3 V5 , brak iskry na 2 cylindrze

Post autor: zbyszekm80 » wt gru 16, 2008 23:44

witam

POWTARZAM TYLKO SWOJ POST Z DZIALU DIAGNOSTYKA , NA WYPADEK GDYBY KTOS GO TAM NIE PRZECZYTAL.

prosze o pomoc w kwestii braku iskry na drugim cylindrze( pewnie to nie ma znaczenia na ktorym) w silniku 2.3 V5 AGZ. Kable oraz świece są ok- sprawdzałem , odkryłem że świecy nie pojawia sie w ogole isrka - wiec sprawdzilem cewke. Miala pęknięcie , i elektryk doradzil mi jej wymiane na nową. Kuplem wiec uzywkę , zamontowałem , i bęc.... nadal brak iskry na 2 cylindrze.
Silnik pracuje bardzo nierówno, osiągi sa słabe w stosunku dotego co ten silnik oferuje w normalnych warunkach. JUz sam nie wiem co robic .....czytalem ze mozliwe iz modul sterowania cewki jest uszkodzony, w zwiazku z tym mam pytanie:

1. czy modul jest razem z cewka czy osobno, mi do cewki od razu wchodzi wtyczka z wiązka kabli, wiec zakladam iz modul jest juz przy cewce- a cewke mam taką:
http://moto.allegro.pl/item500617932_vw ... onowa.html

2. jesli to nie modul ( bo nie chce mi sie wierzyc ze druga cewka tez ma problem z tym samym cylindrem) to co ??? co moze dodatkowo słać sygnał do cewki o przekazywaniu iskry na cylindry jesli nie moduł ??? czy moze to byc sterownik silnika???

3. a moze po porstu silnik przeszedl w jakis dziwny tryb awaryjny?? ( w to mi sie nie chce wierzyc, poniewaz w trybie awaryjnym na pewno nie chodzil by tylko na 4 cylindrach)

4. mysle ze fakt iz mam LPG nie ma tutaj zadnego znaczenia , cylinder nie dzial zarowno na gazie jak i na Pb

Jesli ktos moze mi pomoc to prosze o pomoc, jesli ktos mial dokladnie taki sam problem i sobie poradzil, prosze o wskazowki co bylo do roboty.
pozdrawiam
zbyszek

VW Bora V5 Rules :)

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » śr gru 17, 2008 07:33

patrzales na swiece?
podmieniales na inna cewke? piszesz ze nie mozliwe zeby druga cewka tez miala problem
to ze nie chodzi jeden gar nie oznacza ze jest cos z iskra
moze byc tak ze silnik zarzuca olejem na tym garze i dla tego nie pali, mozliwe tez ze jest podtarty walek rozrzadu i tez na 2 cylindrze nie ma takiej mieszanki jak potrzeba
przydaloby sie tez sprawdzic cisnienie na tlokach

Awatar użytkownika
zbyszekm80
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zbyszekm80 » śr gru 17, 2008 08:21

byc moze niejasno napisałem wiec teraz jeszce raz:
swiece sa ok, wymieniłem
cewka zostala podmieniona na nową (uzywaną) , i nadal brak iskry na kablu ktory idzie od tej cewki na drugi cylinder. Cewka nie daje iskry tylko i wylacznie na 2 cylinder, pozostale pracuja idealnie (ale silnikiem szarpie z powodu braku pracy na tym pechowym 2 cylindrze).
Kabel WN tez jest ok, poniewaz gdy tylko podmienie kabel ktory idzie na ten drugi cylinder z jakimkolwiek innym, na kablu pojawia sie iskra. Zalozylem nowy kable na ten palec od drugiego cylindra i nadal nic - brak iskry.
Nie chce mi sie wierzyc ze to cewka, poniewaz jak juz napisalem wczesniej, cewke tez wymienilem. Dlatego podejzewam ze to bedzie jakas bledna informacja ktora idzie do cewki. Ale skad ta informacja moze isc , to juz nie mam pojecia.

aha - cylinder nie wylaczyl mi sie takod razu, poczatkowo jak jezdzilem w jeden dzien to troche poszarpalo silnikiem, ale jak wylaczylem i wlaczylem bylo ok. Do domu wrocilem samochodem normalnie, jednak na drugi dzien, jak juz wlaczylem samochod czuc bylo szarpanie i nierowna prace, sprawdzilem - i juz nie bylo iskry na 2 cylindrze.... teraz wylaczenie i wlaczenie nic juz nie daje - cylinder nie chodzi w ogole.

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » śr gru 17, 2008 10:46

diagnozowałeś autko jakimś sprzętem

[ Dodano: 17 Gru 2008 09:47 ]
jakieś błędy powinny być

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

Awatar użytkownika
zbyszekm80
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zbyszekm80 » śr gru 17, 2008 12:48

na diagnostyke jade jutro - mam nadzieje ze cos wykaze.
dziwi mnie tylko, iz nie pojawia mi sie na FIS'ie zaden komunikat o bledzie, a przeciez np z powodu malej ilosci benzyny od razu mam komunikat o tankowaniu, a tutaj nie dziala jeden cylinder i nic sie nie pojawia. jak podepne pod VAGa to pewnie dopiero wtedy zobaczymy bledy.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » śr gru 17, 2008 15:43

Obrazek

jak widac na zalaczonym obrazku ceka dostaje osobny sygnal dla kazdego garka z modulu zaplonu
do sprawdzenia masz:
polaczenie ECU - modul zplonu,
polaczenie modul zaplonu - cewka
jezeli tu wszytsko jest ok to albo walniety modul, cewka lub hall nie daje impulsu dla drugiego garka
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 15:47 przez agrala, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszekm80
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zbyszekm80 » śr gru 17, 2008 17:11

czy moduł zapłonu to ta kostka wychodzaca z cewki na zdjęciu ( czy to po prostu wejscie na wtyczke , która idzie z modułu zapłonu do tejże cewki?? ). jesli to tylko wtyczka , to gdzie szukac tego modułu ?? zapewne gdzies na koncu kabla ???

http://moto.allegro.pl/it..._zaplonowa.html

słyszałem własnie ze moduł jest razem z cewka w tym modelu.

[ Dodano: 17 Gru 2008 16:17 ]
link do zdjecia , ktore dziala jest tutaj:
http://moto.allegro.pl/item500617932_vw ... onowa.html

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » śr gru 17, 2008 21:26

jezeli masz silnik AQN 125 kW to cewka jest z modulem
jezeli AGZ 66 kW to osobno jest modul
ale i tak radzilbym sprawdzic polaczenie z ECU
przydalo by sie tez zobaczyc co pokaze VAG bo byc moze hal nie podaje impulsu na 2 tlok

Awatar użytkownika
zbyszekm80
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zbyszekm80 » czw gru 18, 2008 07:47

mam AGZ 110kW ( 150 KM)

[ Dodano: 18 Gru 2008 14:54 ]
autko jest juz po diagnostyce - okazalo sie ze moduł zapłonowy nie podaje sygnału do cewki dla drugiego cylindra . Teraz pozostaje mi szukac modułu zapłonowego.
wszystkiem ktorzy udzielali sie w temacie serdecznie dziekuje. Dam znac jak wymienie ten modul, czy juz wszystko jest Ok.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » czw gru 18, 2008 17:00

sprwdz przewody pomiedzy cewka a modylem
to ze vag mowi ze to modul to jeszcze nie oznacz ze jest uszkodzony
sprawdz okablowanie a dopiero potem szukaj modulu
vag mowi ze modul nie odaje na cewke czy ecu na modul?
wedlug moich danych to twoj silnik ma 66kW czyli 90 km
tyle ze na silnik o tej pojemnosci to troche malo tych konikow :kac:

[ Dodano: 18 Gru 2008 16:08 ]
Obrazek

[ Dodano: 18 Gru 2008 16:11 ]
Obrazek

Awatar użytkownika
zbyszekm80
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zbyszekm80 » czw gru 18, 2008 19:38

diagnosta sprawdzal moduł oscyloskopem i stwierdzil ze wejscie do modulu jest ok, ale na wyjsciu modul nie daje juz sygnalu na cewke dla drugiego cylindra. jak podmienie jutro cewke ( kolega ma toledo V5) to bede wiedzial na 100 czy to modul.

[ Dodano: 03 Sty 2009 16:39 ]
w koncu udalo mi sie nabyc uzywany modul- teraz silnik chodzi jak zloto. Ale zeby znalezc ten modul to stracuilem 2 tygodnie....ale oplacalo sie kupic uzywana, bo nowy kosztuje 660zeta okolo, i nawet jak chcesz kupis , to w magazynach nie maja......

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”