Jak ustawić zapłon po wyjęciu aparatu??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Marekrlc
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Jak ustawić zapłon po wyjęciu aparatu??

Post autor: Marekrlc » wt gru 16, 2008 23:45

Witam,
Mam Passata B4 1995r. Silnik 1.8 ABS 90KM + gaz i blos. Wymienialem aparat zaplonowy i zle zaznaczylem sobie punkty odniesienia zeby wlozyc nowy w tej samej pozycji (robilem to pierwszy raz) - po wlozeniu aparatu "w byle jakiej" pozycji Passat nie odpala, kreci i nic. Bardzo prosze o rade jak mam teraz wlozyc ten aparat, jak sie to ustawia, czytalem juz mase porad ale mam taki metlik w glowie ze nie wiem juz co zrobic. Podobno ustawia sie kola zebate na jakies znaki, prosze o dokladne porady, bylbym bardzo wdzieczny. Pozdrawiam

tel. 504-646-442

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » wt gru 16, 2008 23:49

Wał musisz ustawić na ZERO, czyli albo patrzysz przez okienko w skrzyni biegów i ustawiasz koło zamachowe na 0 albo patrzysz na koło pasowe wału korbowego od strony rozrządu i kręcisz aż znak na kole czyli nacięcie pokryje się ze strzałką na plastikowej obudowie rozrządu. Będzie to mniej więcej na górze koła. Potem w aparacie wkładasz palec i ustawiasz go żeby środek palca z metalową częścią był na środku nacięcia na aparacie zapłonowym. Zakładasz, skręcasz, odpalasz i ustawiasz zapłon lampą. Ot tyle :helm:

Marekrlc
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marekrlc » śr gru 17, 2008 00:02

jak ustawia sie kolo zamachowe na 0? jest na nim jakies wyciecie ktore trzeba zgrac ze znakiem na obudowie? a jesli chodzi o kolo pasowe walu korbowego to jak nim mam krecic? mocowane ono jest sruba (ciagnac za pasek kola nie przekrece, mam krecic sruba tak jakbym chcial ja dokrecic i wtedy cale kolo bedzie sie obracac?) przepraszam za takie laickie problemy, mlody jestem i chce sie nauczyc - jak nie wyjdzie to zaholuje do mechanika :helm:

tel. 504-646-442

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”