Jak działa zamek tylnej klapy?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Jak działa zamek tylnej klapy?

Post autor: flatron316 » wt gru 16, 2008 17:03

Jak w temacie.Dziś usprawniłem u siebie wkładkę w tylnej klapie.I stąd pytanie.Jak go zamknę(przekręcam kluczyk) to tylko blokuję otwieranie CZ? Czy mogę go też otwierać z kluczyka?
Np taka sytuacja.Zamknięty CZ i padł mi akumulator .Dostanę się wtedy do bagażnika czy nie?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt gru 16, 2008 17:36

dostaniesz sie , przekręcasz kluczyk maksymalnie w prawo , wtedy będzie pod skosem kluczyk , potem wracasz jakies 15 stopni , kluczyk masz wtedy pionowo i otwierasz

[ Dodano: 16 Gru 2008 16:40 ]
do wkładki zamka w środku klapy masz mocowaną plastikową płytke , jak masz centralny , to płytka ma dwa języczki , a jeśli auto było robione bez centrala to płytka ma tylko jeden języczek , chodzi oczywiście tylko o oryginalne zamki centralne pneumatyczne

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » wt gru 16, 2008 17:44

miś fazi pisze:dostaniesz sie , przekręcasz kluczyk maksymalnie w prawo , wtedy będzie pod skosem kluczyk , potem wracasz jakies 15 stopni , kluczyk masz wtedy pionowo i otwierasz
No własnie że nie mogę tak zrobić
I tam się dziś nagapiłem na te krzywki w srodku i wychodzi że tak się nie da w życiu.
Wygląda to tak.Jest ta szczelina do wsuwania klucza w poziomie.
Daję kluczo 90 stopni jest w pionie.Jakbym dał go w prawo jeszcze z 10 stopni to może bym otworzył ,ale wkładka blokuje.Nie da sie dalej.

A może ja czegoś nie mam jakiejś części w tym zamku? Ale wszystko na oryginał wygląda.
Miś jeszcze zaraz pojde zobaczyc czy twoją metodą otworze.
Ale osobiście wątpię

Aha i u mnie max w prawo to kluczyk w pionie i jakies 2-4 stopnie dalej.
Nie więcej -więc prawie skosa nie ma w ustawieniu klucza.Coś jest nie halo?
Ostatnio zmieniony wt gru 16, 2008 17:47 przez flatron316, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt gru 16, 2008 17:47

a nie założyłeś odwrotnie tej płytki , bo sie da , lub włożyłeś wkładke do góry nogami bo też sie da :bigok:

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » wt gru 16, 2008 17:54

miś fazi pisze:a nie założyłeś odwrotnie tej płytki , bo sie da , lub włożyłeś wkładke do góry nogami bo też sie da :bigok:
Założyłem tak jak była ale może jakiś burak przede mna coś tam poprzekładał.
Ale nie da się odwrotnie tej płytki plastikowej założyć bo ona ma taki kołnierz z jednej strony.Ale można o 180 stopni odwrócić tyle że siłownik CZ będzie z cięgłem z 2 strony wtedy.

Nie wiem może ktos z kolegów dorzuci coś -bo jak u wszystkich się otwiera to i u mnie też chyba musi???? :chytry:

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt gru 16, 2008 17:55

ja ,jak wymieniałem u siebie tą wkładke , bo całkiem sie rozsypała , to męczyłem sie z poskładaniem takiej bzdury dwie godziny , bo kupiłem na szrocie zamek bez centrala , tam przesuwanie tej klapki w jedną strone działa na zasadzie tarcia , bo w jedną strone ciągnie pręt a w drugą już nie , i tu był problem z dojściem jak to działa choć nie powinno , a jednak działa
Ostatnio zmieniony wt gru 16, 2008 17:56 przez miś fazi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » wt gru 16, 2008 18:07

No własnie to chyba coś na zasadzie tarcia i takie niby 2 ząbki są ale nie rozkumałem jak to ma być.
U mnie na logike to nie powinno dać sie otworzyć z klucza :grrr:

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt gru 16, 2008 18:20

ale się daje, mam tak samo

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » wt gru 16, 2008 18:31

Miś

Byłem sprawdziłem przed chwila.Ni chu chu -nie daje sie :(
Jak mi się bedzie chciało to może go jutro znowu otworze i będę kombinował jak to złożyć inaczej.
Ale narazie to nie wiem- tylko ty mi piszesz że tak można otworzyć.Niech jeszcze ktos potwierdzi -bo może nie mam co grzebać.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt gru 16, 2008 18:48

no kurcze , co bym Cie w konia robił , pisze Ci że mam to samo , i tak samo miałem z tym problemy , dłubałem aż zrobiłem , mam gdzieś stary bez bębenka jak znajde to zrobie fotki , u mnie sie da , to dla czego u Ciebie ma sie nie dać

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » wt gru 16, 2008 21:18

miś fazi pisze:no kurcze , co bym Cie w konia robił , pisze Ci że mam to samo , i tak samo miałem z tym problemy , dłubałem aż zrobiłem , mam gdzieś stary bez bębenka jak znajde to zrobie fotki , u mnie sie da , to dla czego u Ciebie ma sie nie dać
Misiu jutro jak zajrze ja strzelę foty to mi najwyżej dorysujesz co i jak na nich ustawić

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”