wskaźnik paliwa mk2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
ttoommeekk
- Mały gagatek

wskaźnik paliwa mk2
Witam,
Mam pytanko ad wskaźnika paliwa.
Wiem, że wskazówka idzie bardzo wolno bo więc tak ->
mialem totalnie pusto w baku i zalałem 6 litrów -> wskazówka ruszyła się z 1mm za ostatnią kreskę przy zerze w baku.
Mam pytanie co może nawalać bo powinno wskazać conajmnuej połowę rezerwy.
Co może być walnięte? czy proponujecie zalać potem więcej i może wskaże dobrze?
Mam pytanko ad wskaźnika paliwa.
Wiem, że wskazówka idzie bardzo wolno bo więc tak ->
mialem totalnie pusto w baku i zalałem 6 litrów -> wskazówka ruszyła się z 1mm za ostatnią kreskę przy zerze w baku.
Mam pytanie co może nawalać bo powinno wskazać conajmnuej połowę rezerwy.
Co może być walnięte? czy proponujecie zalać potem więcej i może wskaże dobrze?
-
ttoommeekk
- Mały gagatek

Zegary w VW nie są sterowane elektronicznie(do 95r), ale elektrycznie. Każde wahnięcie napięcia powoduje zmianę wskazań - są więc bardzo mało precyzyjne, jednak błąd wskazania jest odpowiednio dobrany: wskaźnik paliwa przy niskich wartościach nigdy nie zawyża (czasem moze zaniżać), zaś wskaźnik temperatury przy wysokich wartościach nigdy nie zaniża (czasem może zawyżać) - zakładając że zegary są sprawne. Jeśli oba wskaźniki zaniżają - świadczy to o pęknięciach lutowań przy stablizatorze napięcia, bądź jego awarii. Jeżeli zaś tylko wskaźnik paliwa zaniża przy małej ilości paliwa to poprostu niepewność pomiarowa związana z budową przyrządu.
Ostatnio zmieniony pn gru 15, 2008 23:08 przez kwietek, łącznie zmieniany 1 raz.
- grandi
- Lord GTI

- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Zawsze sprawdzaj poziom paliwa na równym i jak stoisz , jest to różnica nawet do 3mn to prawda ja w poprzednim 1.8 od poczatku rezerwy zrobiłem 80 km i jeszcze miałem paliwa , zawsze uznaje że początek rezerwy to rezerwa , w benzynie szkoda pompy a w dieslu nie chce zasyfić pompy wtryskowej
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
-
ttoommeekk
- Mały gagatek

-
albert1973
- Użytkownik

- Kontakt:
-
ttoommeekk
- Mały gagatek

-
albert1973
- Użytkownik

- Kontakt:
Mi się to też zdarzyło parę razy - czasem od razu jak wskazówka opadła na zero, a czesem jakieś 100km po tym jak wogóle przestała się podnosić. Samochody wogóle nie powinny jeździć na rezerwie
w moim przypadku zatarł się rozdzielacz i pompa nie nadawała się już nawet do regeneracji...grandilodz pisze:w benzynie szkoda pompy a w dieslu nie chce zasyfić pompy wtryskowej
-
muzykant
muzykant, możesz to sobie przeliczyć ja np. mam 8 kresek i przy max mam zaznaczone 70 w połowie 35, czyli jedna kreska to 8,75l. Ale nie bierz tego na serio bo te wskazania są bardzo niedokładne.
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 14:05 przez kwietek, łącznie zmieniany 1 raz.