cos z ogrzewaniem?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Gallus
Mały gagatek
Mały gagatek

cos z ogrzewaniem?

Post autor: Gallus » sob gru 13, 2008 23:17

Witam!

od pewnego czasu gdy jadę na włączonym ogrzewaniu samochód zaczyna szarpać... tak jak by świece albo przewody.. ale to niemożliwe bo są nowe!
gdy jadę bez włączonego ogrzewania to problem ustaje....
co może być tego przyczyną?

Awatar użytkownika
czarna małpa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

cdn...

Post autor: czarna małpa » sob gru 13, 2008 23:21

Cze.Niewiem co włączone czy też nie ogrzewanie ma do pracy silnika.

[ Dodano: 13 Gru 2008 22:22 ]
Pisząc włączone ogrzewanie masz rozumiem na mysli dmuchawke,tak?

Jestem Oazą spokoju
pier.......m, qrwa zarąbiscie wyluzowanym
kwiatem na tafli jeziora .......

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » sob gru 13, 2008 23:53

To ja moze przyblize dzialanie ogrzewania - nagrzewnica podlaczona jest wezami do glownego obiegu wody w ukl chlodzenia. Czyli woda po nagrzaniu sie silnika przeplywa rowniez przez nagrzewnice.... "wlaczajac" cieple powietrze tak naprawde tylko sterujesz klapami dmuchawy ktore kieruja powietrze przez nagrzewnice, dlatego masz w samochodzie cieplo - to nie ma zadnego wplywu na prace silnika... chociaz... byc moze to cos zwiazanego z elektryka, bo w momencie wlaczenia samej dmuchawy wzrasta pobor pradu z akumulatora i jedynie to moze byc przyczyna.
Nie jestem elektrykiem ale jesli faktycznie cos dzieje sie po wlaczeniu dmuchawy - wiatraczka to szukalbym problemu po stronie elektryki.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czarna małpa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

cdn...

Post autor: czarna małpa » ndz gru 14, 2008 01:04

Dokladnie,jesli faktycznie dzieje sie tak po załączeniu dmuchawy,to tylko sprawa elektryki

PS:Mi nietrzeba tlumaczyc jak dziala nagrzewnica.... :kufel:

[ Dodano: 14 Gru 2008 00:06 ]
Jesli chodzilo by o pobor prądu to przy włączonych światłach tez by mu sie tak dzialo.Czy powiedzmy przy włączonym ogrzewaniiu tylnej szyby.Mysle ze moze jakies zwarcie Ci sie gdzies robi,ja tez niejestem elektrykiem,ale mysle ze tu wlasnie pies pogrzebany.
Ostatnio zmieniony ndz gru 14, 2008 01:07 przez czarna małpa, łącznie zmieniany 1 raz.

Jestem Oazą spokoju

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » ndz gru 14, 2008 01:42

Też mi się wydaje że gdzieś pojawia się zwarcie, w obwodzie silnika dmuchawy. Płynący prąd może dochodzić do 360W (światła dają ok 100-110W), bo z tego co pamiętam bezpiecznik jest na 30A.
Ostatnio zmieniony ndz gru 14, 2008 01:43 przez kwietek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czarna małpa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

cdn...

Post autor: czarna małpa » ndz gru 14, 2008 01:46

Tak na wielkim marginesie.Jesli ogrzewanko działa,a silnik niedomaga,to dlaczego temat"problem z ogrzewaniem"?/?

Jestem Oazą spokoju

Gallus
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gallus » ndz gru 14, 2008 11:58

no więc wyjaśnię inaczej.... bo to się nie dzieje tylko przy włączonej dmuchawie... lecz tylko wtedy gdy włączam ciepłe powietrze... gdy zimne to jest wszystko okej...
ja podejrzewam ze może silnik nie dogrzany albo coś z przepustnicą gaźnika.. bo wiadomo gdy się włączy ogrzewanie to ciepło ucieka z silnika czyż nie tak?
sam szukam problemu i nic nie mogę wymyślec a jazda bez ogrzewania teraz to katorga...
a możliwe tez ze faktycznie to od poboru prądu bo aku mi sie kończy i muszę kupić nowy no nie wiem dam znać jak wymienię aku.

pozdRo!

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » ndz gru 14, 2008 12:09

Gallus pisze:no więc wyjaśnię inaczej.... bo to się nie dzieje tylko przy włączonej dmuchawie... lecz tylko wtedy gdy włączam ciepłe powietrze... gdy zimne to jest wszystko okej...
:chytry:

a myslisz ze jak jezdzisz na zimnym powietrzu to nagrzewnica jest zimna ? :) tam jest caly czas gorąco ! tylko tak jak Ci ktos juz napisał , ze sterujesz tylko klapkami , nie maja nic wspolnego z silnikiem :) zrób sobie mały eksperyment, odpal auto , wyłacz wiatrak na pozycje O i wtedy sobie przesun na zimne wajche i na ciepłe, według mnie nie powinno to wpłynac na prace silnika :)
sprawdz ten silnik dmuchawy , moze jak dostanie ciepła to mu sie cos przyciera, nie wiem , to jest takie strzelanie na slepo, bo pierwszy raz sie spotykam z takim przypadkiem :D

Gallus pisze:ja podejrzewam ze może silnik nie dogrzany
jaka masz temp silnika ?
Gallus pisze:bo wiadomo gdy się włączy ogrzewanie to ciepło ucieka z silnika czyż nie tak?
teortycznie tak

Gallus pisze:a możliwe tez ze faktycznie to od poboru prądu bo aku mi sie kończy i muszę kupić nowy
to sprawdz sobie ładowanie przy okazji bo poczas pracy silnika to nawjzyej alternator moze nie wyrabia jak mu właczysz jeszcze jeden odbiornik w postaci wiatraka dmuchawy, który ma jakies opory w pracy na ciepłym :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
czarna małpa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: czarna małpa » ndz gru 14, 2008 12:14

Gallus pisze:aku mi sie kończy i muszę kupić nowy no nie wiem dam znać jak wymienię aku.
kolejna rzecz która przemawia za tym ze moze jest gdzies jakies zwarcie,moze aku wcale niewysiada,tracisz gdzies prąd a aku jest dobry, to raz.Dwa,niesądze że podczas wlączania dmuchawy drastycznie ochladzasz silnik,leka przesada,po trzecienadal niewiem co ma do tego wszystkiego wlanczanie zimnego lub cieplego powietrza i zaleznie od takich ustawiem silnik jedzie lub nie.

[ Dodano: 14 Gru 2008 11:17 ]
PS:wiecie co mi to przypomina..niedawno byl temacik ze koles niemoze palic auta bo cos ta(niepamietam dokładnie),a jakis forumowicz napisal ze on mial podobnie,ze jak zamknie klapke z bezpiecznikow to auto jedzie,a jak jest otwarta to niejedzie,buhahahaha
Ostatnio zmieniony ndz gru 14, 2008 12:17 przez czarna małpa, łącznie zmieniany 1 raz.

Jestem Oazą spokoju

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » ndz gru 14, 2008 12:20

czarna małpa pisze:PS:wiecie co mi to przypomina..niedawno byl temacik ze koles niemoze palic auta bo cos ta(niepamietam dokładnie),a jakis forumowicz napisal ze on mial podobnie,ze jak zamknie klapke z bezpiecznikow to auto jedzie,a jak jest otwarta to niejedzie,buhahahaha

:grin: ano bywaja magicy :D

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Gallus
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gallus » ndz gru 14, 2008 12:22

czarna małpa pisze:
Gallus pisze:aku mi sie kończy i muszę kupić nowy no nie wiem dam znać jak wymienię aku.
kolejna rzecz która przemawia za tym ze moze jest gdzies jakies zwarcie,moze aku wcale niewysiada,tracisz gdzies prąd a aku jest dobry, to raz.Dwa,niesądze że podczas wlączania dmuchawy drastycznie ochladzasz silnik,leka przesada,po trzecienadal niewiem co ma do tego wszystkiego wlanczanie zimnego lub cieplego powietrza i zaleznie od takich ustawiem silnik jedzie lub nie.

[ Dodano: 14 Gru 2008 11:17 ]
PS:wiecie co mi to przypomina..niedawno byl temacik ze koles niemoze palic auta bo cos ta(niepamietam dokładnie),a jakis forumowicz napisal ze on mial podobnie,ze jak zamknie klapke z bezpiecznikow to auto jedzie,a jak jest otwarta to niejedzie,buhahahaha
nie wykluczam tego co napisałeś...ale byłem jakieś 2 miesiące temu u elektryka i powiedział ze ładowanie jest okej i cała reszta, ale przydało by się wymienić aku bo jest juz stary.

jeszcze wcześniej miałem awarie na trasie i regenerowali mi cały alternator więc wątpię żeby altek nie dawał rady.
no trudno muszę wszystko posprawdzać bo zaczyna mnie to denerwować.

Awatar użytkownika
czarna małpa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

cdn...

Post autor: czarna małpa » ndz gru 14, 2008 12:29

Wątpisz czy tez nie,najpierw posprawdzaj elektryke,aku,altek itp...ziomuś...

Jestem Oazą spokoju

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » ndz gru 14, 2008 20:27

Skoro to sie dzieje przy ustawieniu na cieple powietrze to moze linka od klapy dmuchawy zahacza o cos i robi zwarcie? no sam nie wiem juz co to moze byc....
Moze jakies zwarcie na wlaczniku dmuchawy?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”