[Mk3] "Oś typu Plus" - co to może znaczyć?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wicekdw
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

[Mk3] "Oś typu Plus" - co to może znaczyć?

Post autor: wicekdw » śr gru 10, 2008 19:22

W niektórych instrukcjach do Golfa Mk3 i w katalogach części (np. katalog amortyzatorów Bilsteina) wytępuje określenie "tylko dla pojazdów z osią typu Plus" lub "dla pojazdów ze zwiększonym dopuszczalnym obciążeniem". Potrzebuję wymienić amortyzatory z tyłu i nasuwa się pytanie czy moja oś jest plus czy nie plus. Obecnie założone są olejówki Sachs Touring 105-139 (chyba obecna nazwa to Sachs Super Touring) i gość w sklepie sprawdził mi w katalogu że to jest amortyzator wzmocniony. Może chodzi właśnie o tą oś Plus? Auto jest z Austrii i wygląda na to że amortyzatory były zmieniane w ASO (papierowe naklejki a pod nimi dopiero wytłoczone Sachs...). Jest to wersja Rabbit (na oko podobna do GT), 5 drzwi, 1,9 TDI motor 1Z, rok 96. Wie ktoś jak to z tą tylną osią jest? Żeby się nie okazało że spręzyna jest tez twardsza i zwykły amortyzator będzie miał charakterystykę nie pod nią mimo że wymiarowo spasuje.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr gru 10, 2008 19:55

Termin "plus" oznacza krótko mówiąc układ hamulcowy typu Girling, czyli tarcze wentylowane z przodu (256 lub 280), tarcze zamiast bębnów z tyłu.
Przy zakupie jakichś tańszych elementów zawiechy do tyłu nie będziesz miał możliwości doboru takiej dużej, typowo zaproponują ci standard albo wersję GTI. Fabryczne sprężyny i amorki miały znacznie więcej rodzajów twardości niż można typowo dostać w sklepie.
Więc jeśli nie chcesz jakieś secjalnej zawiechy renomowanej firmy tylko zwykłą pod swoje auto, to standardowe sprezyny i amorki olejowo gazowe takich firm jak Sachs, Monroe, kyb.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

wicekdw
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: wicekdw » śr gru 10, 2008 20:18

Ok, rozumiem, z przodu mam tarcze niewentylowane a z tyłu bębny, tylko nie wiem czemu ktoś tak wrzucił ponoć wzmocnione Sachsy. Czyli raczej nie mam żadnej wersji Plus. A przecież nie będę serwisował 13to letniego auta z przebiegiem 340tys w ASO za cenę x 4. Dzięki. Jeszcze jakby ktoś mógł podać z standardową dopuszczalną ładowność dla MK3 to bym sobie porównał z moim Typenscheinem czy nie jest przypadkiem większa. Swoją drogą to Niemcy mają fajnie z tym Typenschainem bo podstawowe dane są ujawnione właścicielowi. Przydałoby się zdobyć książki lub programy według których ASO serwisuje auta żeby mieć wszystkie możliwe dane. Istnieje coś takiego? Wiem że na Allegro są jakieś takie programi z podobno wszystkimi szczegółami różnych aut i rysynkami złożeniowymi, wymiarami, technologią napraw itd.. warto to kupić? Chodzi mi konkretnie o Golfa. Dzięki :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr gru 10, 2008 22:00

Wystarczy jak zdobędziesz książkę np z cyklu "sam naprawiam", a nie odnalezione w niej problemy zwykle rozwiążesz przeszukując i pytając ludzi na forum. W zasadzie ciężko czegoś nie znaleźć poświęcająć na to kilkanaście minut.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

wicekdw
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: wicekdw » czw gru 11, 2008 10:37

No mam jakąś taką ściągniętą z linka z forum ale o tym jakie amortyzatory zalecają nic nie pisze, jest tylko wymiana. Paweł a wiesz może gdzie w Krakowie porządnie mi ustawią zbierzność? Mam nadzieję że oni to ustawiają według parametrów producenta a nie każde auto tak samo :|

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw gru 11, 2008 12:07

wicekdw pisze:według parametrów producenta a nie każde auto tak samo
nie wiem gdzie w Kraku, robię to w Myślenicach. Nie martw się parametrami, golfy maja w większości takie same. Standardowa zawiecha oznacza ze ustawiasz standardowo i nie ma z tym żadnego problemu, chyba że warsztat coś spartoli.

wicekdw
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: wicekdw » czw gru 11, 2008 12:25

na stronie Vivid Workshop gdzie są różne dane większości samochodów przyczytałem że po 95 roku trochę zmienili kąty no i w 4x4 są inne. A chodziło mi o to czy mają jakiś katalog i czytają jak w Golfie ma być czy wszystkie marki i modele ustawiają na jedno kopyto bo to by było bez sensu. Głupio pytam bo nigdy tego nie ustawiałem a zależy mi na tym żeby to było ustawione tak jak wyjechał z fabryki.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw gru 11, 2008 12:53

Na pewno każda marka ma swoje ustawienia. Ale jeśli chodzi o golfa, nie widziałem różnic w ustawieniach dla różnych modeli z wyjątkiem 4x4

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”