dziwne stuki i pykanie silnik 2E

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

darek i jadzka
Mały gagatek
Mały gagatek

dziwne stuki i pykanie silnik 2E

Post autor: darek i jadzka » wt lis 29, 2005 17:46

witam.....mam problem albo raczej pytanie Co moze pykac w okolicy kolektora ssacego i wydechowego jak odpale auta , slychac jakby stygnal goracy , czy to mozliwe ze podczas nagrzewania tez takie odglosy wydaje ......pozdrawiam.....

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » wt lis 29, 2005 18:18

Całkiem możliwe, jeśli coś stygnąc ma się kurczyć, to najpierw musi się nagrzać rozszerzyć.

Panowie będą najlepiej zorientowani w temacie :) ************************** :okej:

Pozdro

Ps. ocenzurowałem się, to było prostackie

MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!

Awatar użytkownika
sadek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: sadek » wt lis 29, 2005 21:37

to prawdopodobnie wtryskiwacze , to normalne w tych silnikach tez tak mam. Pozdro.

katowanie na śniadanie:)

darek i jadzka
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: darek i jadzka » śr lis 30, 2005 11:19

tez myslalem ze to sa wtryski i wtmienilem je na inne w stu procentach sprawne i dalej to samo i wydaje mi sie ze to kolektor wydechowy tak pyka gdyz jak jest zgaszony i stygnie to wydaje takie same odglosy ....pozdrawiam i czekam co wy sadzicie....

Awatar użytkownika
sadek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: sadek » śr lis 30, 2005 13:00

Moze masz pekniety kolektor wydechowy to sie tez czesto zdarza i ma podobny odgłos, jezeli to nie wtryski to kolektor wydech. Dzwiek ten z czasem bedzie sie nasilał, albo dasz do spawania kolektor (jezeli to tylko pekniecie) albo poszukaj nowego, sam mam jeden zespawany zapasowy:) Pozdro. Ps. Jezeli przestaje pykac po nagrzaniu tzn. ze to małe pekniecie i jak zeliwo sie nagrzeje to kolektor sie uszczelnia.

darek i jadzka
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: darek i jadzka » śr lis 30, 2005 13:10

ale czy jezeli kolektor bylby pekniety to czy nie byloby slychac glosniej silnika [gdyby uciekaly spaliny] a jeszcze co to jak sciaglem stare wtryski to te uszczelki na nich byly bardzo popekane i sie rozsypywaly.Co moglo byc przyczyna moze byl troszku katowany przez wczesniejszego wlasciciela.....

Awatar użytkownika
sadek
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: sadek » śr lis 30, 2005 14:17

Jezeli jest tylko pekniety to słychac pykanie, ale z czasem pekniecie zmieni sie w dziure przez ktora beda uciekac spaliny, silnik bedzie tez głosniej chodzil, mozna tez zaobserwowac okopcenie w srodku maski. Tak jak juz pisalem, pekniety kolektor mozna spokojnie zespawac, ale taki w ktorym jest juz dziura gorzej. Mozliwe jest takze ze jedyne co trzeba zrobic to wymienic uszczelke na kolektorze wydechowym. Koszt takiej uszczelki jest znikomy ale lepiej zeby to robił mechanik bo mozna w bardzo prosty sposob pourywac sroby. A jezeli chodzi o te uszczelki od kolektora ssacego to wydaje mi sie ze to normalne, z czasem pekaja i odpadaja kawałki i tak rodza sie przedmuchy. Pozdro.

Rafaello27
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Rafaello27 » śr lis 30, 2005 14:31

Gdy mam nagrzany silnik do ~temp. roboczej, a następnie go zgaszę i jest cicho (np. w garażu) daje się usłyszeć dość wyraźne "cykanie" :)
Ale jest to rzecz normalna.
Kolektor wydechowy osłonięty jest blachą, która gdy się schładza, kurczy się i "cyka".
Zauważyłem to w kilku samochodach.
Istotnie Golfikach jest to dość głośne :) Dumałem nad tym kilkakrotnie i wybadałem, że to owa blaszka :):)

darek i jadzka
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: darek i jadzka » śr lis 30, 2005 14:32

dzieki za opisy bede czekal co dalej a jak wyleci dziura to wymienie .....znajomy ma taki silnik na czesci......pozdrawiam.....

[ Dodano: Sro Lis 30, 2005 13:38 ]
dzieki RAFAELLO tez sadze ze to bedzie ta oslona na kolektorze wydechowym a czy jak sie rozgrzewa to tez zdarzy sie ze pyknie w twoim silniczku.....

Rafaello27
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Rafaello27 » śr lis 30, 2005 15:00

Gdy się rozgrzewa - to zazwyczaj siedzę wewnątrz i gdzieś jadę :) :) :) :)

A poważnie - nie zastanawiałem się nad tym. Ale na zdrowy rozum - praca silnika zagłuszy owo "cykanie" :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”