<mkIII> problem z zapalaniem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jasiuekonom

<mkIII> problem z zapalaniem

Post autor: jasiuekonom » sob gru 06, 2008 14:21

Siema chłopaki, mam problem z moim potworkiem a mianowicie, od jakiegos czasu mam problem z zapalaniem. Wersja mojego samochodu to golf III 1.8 gt specjal 90k. Sytuacja wygląda tak: gdy samochod jest zimy, czy po nocy czy nawet po 3-4 godzinach od jazdy nie chce zapalić. przekrecam kluczyk, zapala po sekundzie gaśnie i zalewa swiece. potem gdy krece kluczykiem rozrusznik kreci jak szalony ale silnika nie rusza tylko takie tarcie dziwne slychac. dopiero gdy odczekam 2-3 minuty to zalapie pochodzi sekunde i gasnie. czasami zapalanie trwa 15-20 minut. gdy juz sie uda go jakos zapalic to pali na 3 gary czasami na 2 gary, musi z 5 minut chodzic zanim wyjade bo gdy wejdzie na 1,5 tys obrotow to znowu mi zaczyna gasnac i palic na 3 gary ;/ wymienilem swiece, przewody, kopulke palec rozdzielacza i nic nie pomoglo co moze byc jeszcze przyczyna?? walcze z tym juz dobry miesiac i mam juz dosyc tego. pomocy plissssssss i jeszcze jedno zapytanko, co to za urzadzenie ktore znajduje sie z tego co wiem w kazdym mkIII. w bagazniku w prawym dolnym rogu. takie puduleczko smieszne otulone takim dziwnym grubym jakby materialem. pozdrawiam i prosze o pomoc

ps. jeszcze chcialem dodac ze na cieplym silniku wszystko jest idealnie pali od dotkniecia
Ostatnio zmieniony sob gru 06, 2008 14:41 przez jasiuekonom, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob gru 06, 2008 14:47

to pudełeczko to pompa centralnego zamka

[ Dodano: 06 Gru 2008 13:48 ]
a co do tego palenia to sprawdziłeś sobie czujnik temperatury płynu ?

jasiuekonom

Post autor: jasiuekonom » sob gru 06, 2008 16:43

a co ten czujnik ma do zalewania swiec??

[ Dodano: 06 Gru 2008 16:46 ]
czyli zadnych innych pomysłów?? ;(;(

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » pn gru 08, 2008 00:29

Ja stawiam na czujnik Halla.

Jacek

jasiuekonom

Post autor: jasiuekonom » pn gru 08, 2008 18:49

a co to za czujnik, jaka role powinien pelnic i gdzie sie znajduje

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn gru 08, 2008 18:53

jasiuekonom pisze:a co ten czujnik ma do zalewania swiec??
bardzo dużo, powoduje że sterownik silnika ustawia skład mieszanki odpowiedni do danej temperatury. Użyj wyszukiwarki, dowiesz się szczegółów

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

jasiuekonom

Post autor: jasiuekonom » pn gru 08, 2008 19:33

to w koncu ktory czujnik?? halla czy temperatury?? czy jeden i drugi to to samo?? napiszcie cos wiecej bo juz dosyc mam tego problemu ;( z gory dzieki

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn gru 08, 2008 20:00

temperatury , czteropinowy , w króćcu przy głowicy

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » pn gru 08, 2008 21:17

To sprawdź oba czujniki i po sprawie.

Jacek