Problem z hamulcami
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z hamulcami
Czy ktos moze mi powiedziec do czego słuzy ten zaworek, który znajduje sie za filtrem paliwa w golfie3 1.9 GTD. Jakie ma zadanie? Mam go odłaczonego i przez to mam słabsze hamulce.
- ...radek...
- Użytkownik

prawdopodobnie chodzi Ci o korektor sliy hamowania. jest umieszczony miedzy pompą hamulcową, a cylinderkami tylnych hamulców i ma za zadanie nie dopuscic do blokowania tylnych kół podczas gwałtownego hamowania. Działanie korektora zależy bezpośrednio od obciążenia tylnej osi. Korektor hamowania to specyficzy zawór zmniejszajacy ciśnienie płynu w tylnych cylinderkach w zalezności od uchylenia tłoczka korektora na które wpływa obciążenie tylnej osi oraz cisnienie płynu hamulcowego wytworzone przez pompę w trakcie hamowania. W trakcie hamowania płyn hamulcowy próbuje wypchnąć tłoczek korektora jak najdalej i podniść dzwignie która jest połączona przez sprężyne z tylną belką, Jeśli tył samochodu jest niedociążony to podczas hamowania nienaciągnieta sprężyna pozwala na większe wysunięcie tłoczka korektora, a co za tym idzie zmniejszenie ciśnienia na wyjściu korektora. Im bardziej jest obciążony tył samochodu tym większa sila działa na dzwignie / tłoczek korektora co powoduje jego ograniczony skok i większe ciśnienie podawane na tylne cylinderki.
jesli se myle niech ktos mnie poprawi
jesli se myle niech ktos mnie poprawi
Ostatnio zmieniony ndz gru 07, 2008 13:53 przez ...radek..., łącznie zmieniany 1 raz.