Problem z paleniem przy dużej wilgotności

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
xiyal
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Problem z paleniem przy dużej wilgotności

Post autor: xiyal » ndz gru 07, 2008 13:50

Witam
od jakiegoś czasu mój Golf nie chce palić jak tylko zrobi się wilgotno. Wyjałem dziś kopułkę i zauważyłem że jest pęknięta. Chciałbym się dowiedzieć, czy takie pęknięcie dyskfalifikuje tą kopułkę i wymaga zakupu nowej.
I czy, przy ewentualnym zakupie nowej, wymieniać od razu palec?
W ogóle to ile można jeżdzić na jednych przewodach WN? Ja już zrobiłem paredziesiąt tysięcy i chyba dawno już to powinienem uczynić :/

Pęknięcie przedstawiam na załączonej fotografii.

Z góry dzięki za odp i pomoc :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Pozdro
xiyal

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz gru 07, 2008 14:16

zdecydowanie wymienić kopułkę (w zasadzie palca nie musisz ale nie wiadomo czy jest sprawny ) wymień kopułkę
a przewody owszem ale zanim się zdecydujesz na ich wymianę ściągnij z nich metalowe ekrany na gniazdach świec

[ Dodano: Nie Gru 07, 2008 13:20 ]
w zasadzie powinineś sprzawdzić cały układ zapłonowy od cewki poprzez przewody kopułke aparat (sławny czujnik halla )
proponuję zanim cokolwiek będziesz działał poszukać na forum o takich przypadkach np

http://www.google.pl/custom?hl=pl&inlan ... la&spell=1

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 07, 2008 14:57

xiyal, pękła ci tylko osłona plastykowa, wywal ją w cholerę, nie pomyl kolejności kabli przy składaniu i powinno być ok. Te czarne osłony dają często w kość, bo stanowią drogę ucieczki dla iskry

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
xiyal
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: xiyal » ndz gru 07, 2008 15:08

aha, czyli spokojnie mogę to z powrotem złożyć
no dobra, założę z powrotem i zobaczę - trochę ją poczyściłem

Pozdro
xiyal

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 07, 2008 15:14

xiyal pisze:trochę ją poczyściłem
może nie wystarczyć, przerabiałem to, plastyk tej czarnej osłoby się zwęgla zwłaszcza jeśli już po nim iskra skakała. Dobrze ci radzę wywal tą osłonę oczywiście póki nie kupisz nowej całości.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
xiyal
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: xiyal » ndz gru 07, 2008 15:34

Paweł Marek pisze:
xiyal pisze:trochę ją poczyściłem
może nie wystarczyć, przerabiałem to, plastyk tej czarnej osłoby się zwęgla zwłaszcza jeśli już po nim iskra skakała. Dobrze ci radzę wywal tą osłonę oczywiście póki nie kupisz nowej całości.

zdjąłem osłonę i założylem kopułkę - samochód od razu odpalił
teraz nie wiem, zostawić tak jak jest i zobaczyć przez następne wilgotne dni jak będzie sprawa wyglądać czy od razu kupić nową?

Pozdro
xiyal

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » ndz gru 07, 2008 15:40

Jak myślisz, że na zapłonie zaoszczędzisz to się bardzo mylisz. Dopadnie cię w najmniej odpowiedniej chwili.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 07, 2008 15:45

xiyal, moje zdanie jest takie że ta osłona jest zbędna, pod nią gromadzi się wilgoć, a sama osłona jest z badziewnego materiału. Kopułkę jeśli jest już stara sobie zmień, osłonę jak uważasz. Zresztą często nowe kopułki są bez tej słony sprzedawane.

Awatar użytkownika
xiyal
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: xiyal » ndz gru 07, 2008 19:23

TAZ pisze:Jak myślisz, że na zapłonie zaoszczędzisz to się bardzo mylisz. Dopadnie cię w najmniej odpowiedniej chwili.
Tu nie chodzi o oszczedzanie, po prostu nie bawię się mechaniką a samochodu używam jako konsument i nie wiem. Od czasu do czasu grzebnę w czymś co nie wymaga dużej wiedzy. Jeśli polecacie by wymienic kopułkę, to wymienię - stąd moje pytanie. Wg mnie nie wygląda ona źle, ale może czas zrobił swoje i warto wymienić. Patrzyłem na ceny i koszt nie jest duży.

[ Dodano: Nie Gru 07, 2008 18:26 ]
Paweł Marek pisze:xiyal, moje zdanie jest takie że ta osłona jest zbędna, pod nią gromadzi się wilgoć, a sama osłona jest z badziewnego materiału. Kopułkę jeśli jest już stara sobie zmień, osłonę jak uważasz. Zresztą często nowe kopułki są bez tej słony sprzedawane.
Zrobiłem wg Twojej rady - wywaliłem tą osłonkę, włożyłem tak jak jest. Samochód ładnie zapalił i wróciłem już z trasy. Ale ponieważ samochód ma już 13 lat, a ja nie wiem czy kopułka była wymieniana, to jutro kupię i wymienię na nową.

Dzięki wielkie za podpowiedzi.

Pozdro
xiyal

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » ndz gru 07, 2008 20:05

Paweł Marek pisze:xiyal, moje zdanie jest takie że ta osłona jest zbędna, pod nią gromadzi się wilgoć, a sama osłona jest z badziewnego materiału. Kopułkę jeśli jest już stara sobie zmień, osłonę jak uważasz. Zresztą często nowe kopułki są bez tej słony sprzedawane.
Z tego co wiem są dostępne wersje z i bez tego plastyku w handlu.

BTW do czego w zasadzie służy ten plastik? to ma byc jakiś ekran?

[ Dodano: 07 Gru 2008 19:06 ]
dziejo pisze:ich wymianę ściągnij z nich metalowe ekrany na gniazdach świec

w jakim celu? co to da?

Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 07, 2008 20:14

mate64 pisze:BTW do czego w zasadzie służy ten plastik? to ma byc jakiś ekran?
już próbowałem się dowiedzieć, i nie mam zielonego pojęcia. Niewykluczone że to ekran, być może to nie jest zwykły plastyk tylko jakiś specjalny z węglem trochę przewodzący, żeby spełniał funkcję ekranu. W każdym razie po tym jak w ulewnym deszczu auto mi się zatrzymało w leśnej głuszy, bez zasięgu komróki, i właśnie przez to cholerę, to więcej tego u mnie nie bedzie.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz gru 07, 2008 21:28

w jakim celu? co to da?
w pierwszej kolejności przeskok iskry na masę w starych kablach jest własnie na tych koncówkach
piszę to z autopsji miałem niedomagania układu zapłonowego na początku mojej przygody z VW
okazało się za własnie po usunieciu tych osłon auto odzyło
ale po kilku tys i tak wymieniłem kopułke
jedna rada nie kupuj włoskiego badziewia

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » ndz gru 07, 2008 22:47

Paweł Marek, Dziejo THX :grin:

A co do włoskiego badziewia, to kupiłem palec boscha, made in Spain, i po miesiącu założyłem włoski (EST, PST, EPS czy jakoś tak), na razie chodzi i problemów nie sprawia :grin:.

Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”