rozrząd
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- grandi
- Lord GTI

- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
co 60 tys Rozrza najlepszy Boscha 120 zł +napinacz zalecane też jest wymienić pompe wody ale nie koniecznie zale od jej stanu itd najlepiej półsynetyk 10w40 jezeli chodzi o olej
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
grandilodz, a co ma pompa wody do rozrządu w tym silniku? U mnie oryginalna pompa wytrzymała ponad 250 tys km i w sumie to jeszcze mogłaby jeździć, ale strasznie hałasowała. Jak nie ma dużego luzu na kole i nie cieknie, to nie ma co ruszać.
Co do oleju to się zgadzam, ja polecam Mobil S diesel, właśnie półsyntetyk.
Co do oleju to się zgadzam, ja polecam Mobil S diesel, właśnie półsyntetyk.
- grandi
- Lord GTI

Po to ruszać żeby nie je.. w najmniej oczekiwanym momęcie
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
no tę zasadę można by zastosować do wszystkich niemalże części więc nie widzę specjalnego związku czemu przy rozrządzie w tym motorze robić pompę wody (ktora nie jest na pasku rozrządu). To moze od razy pompę paliwa niech zrobi i rozrusznikgrandilodz pisze:Po to ruszać żeby nie je.. w najmniej oczekiwanym momęcie
[ Dodano: Pią Gru 05, 2008 11:37 ]
b. dobry rorzad czyli pasek CONTI i rolka INA kosztują 50-70 zł w usmie w zaleznosci gdzie sie kupi i z jakimi zniżkami. 120 zł i jeszcze + napinacz to jakoś bardzo dużo
- grandi
- Lord GTI

Bo wody paliwa to podstawa jak ci padnie i zatrzesz silnik wiec wole odżałować te 89 zł i wymienić z resztą może nie mieć takiej wydajności co nowa nie można sprawdzić stanu łopatek bo ich po prostu nie widać 
Ostatnio zmieniony pt gru 05, 2008 13:22 przez grandi, łącznie zmieniany 2 razy.
chyba pompę wody a nie paliwagrandilodz pisze:Bo pompa paliwa to podstawa jak ci padnie i zatrzesz silnik wiec wole odżałować te 89 zł i wymienić z resztą może nie mieć takiej wydajności co nowa nie można sprawdzić stanu łopatek bo ich po prostu nie widać
przez pompę paliwa nie zastrzesz silnika a i łopatek tam nie ma
Ostatnio zmieniony pt gru 05, 2008 12:58 przez Szosownik, łącznie zmieniany 1 raz.
- grandi
- Lord GTI

Racja pompa wody zamieszali mi z ta pompą wody
grandilodz, to mi wytłumacz jak mogą się łopatki uszkodzić w takiej pompie? Widziałeś tą pompę w ogóle na oczy? Jedyne co może się uszkodzić w tej pompie to łożysko lub simmering, więc tak jak napisałem: nie ma luzu i nie cieknie = nie ruszać.
[ Dodano: Pią Gru 05, 2008 12:28 pm ]
I proponuję koniec dyskusji o pompie wody, która z rozrządem ma ZERO wspólnego, a tego dotyczyło pytanie autorki wątku.
[ Dodano: Pią Gru 05, 2008 12:28 pm ]
I proponuję koniec dyskusji o pompie wody, która z rozrządem ma ZERO wspólnego, a tego dotyczyło pytanie autorki wątku.
Ostatnio zmieniony pt gru 05, 2008 15:12 przez piori, łącznie zmieniany 1 raz.
uwierz mi mogąpiori pisze:grandilodz, to mi wytłumacz jak mogą się łopatki uszkodzić w takiej pompie?
łopatki palcami łamałem w takiej pompie która miała przejechane ze 300 tysięcy ale to już tak na marginesie
Ostatnio zmieniony pt gru 05, 2008 13:39 przez Szosownik, łącznie zmieniany 1 raz.
- grandi
- Lord GTI

Nawet łopatki mogą być tak cienkie że mogą nie tłoczyć odpowiednio płynu nie mają już czym
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
kruche nie kruche, pompę wody w tych silnikach wymiena się gdy przyjdzie na to pora a nie z rozrządem, bo nie jest napędzana od rorządu (więc nie wiąże się to z dodatkowymi /zdwojonymi kosztami) Te dwe naprawy nie mają ze sobą nic wspólnego.
Ktoś penwie kiedys usluszal ze pompę sie robi zawsze z rorządem ale to sie tyczylo pompy na pasku rozrządu a nie klinowym. Jak juz mowilem idąc tym tropem ze sie cos moze wysypwac (ukruszone łopatki pompy np) to mozna wymieic połowę rzeczy w samochodzie na wszelki wypadek.
Pompę wody robi sie zawsze z rorządem jeśli jest od niego napędzana. Jesli nie jest to nie ma takiej potrzeby.
Ktoś penwie kiedys usluszal ze pompę sie robi zawsze z rorządem ale to sie tyczylo pompy na pasku rozrządu a nie klinowym. Jak juz mowilem idąc tym tropem ze sie cos moze wysypwac (ukruszone łopatki pompy np) to mozna wymieic połowę rzeczy w samochodzie na wszelki wypadek.
Pompę wody robi sie zawsze z rorządem jeśli jest od niego napędzana. Jesli nie jest to nie ma takiej potrzeby.