[ALH] Spalanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
[ALH] Spalanie
Panowie,
Otóż tydzień temu nabyłem swoje cudo. Zatankowałem do pełna i oczom nie moge uwierzyć. Na razie mam zrobione 480 KM a wskaźnik paliwa znajduje się na pierwszej kresce od pionu w lewo. Ja tak dalej pójdzie to spalanie będzie się kreować w granicach 7-8 litrów/100 (niestety nie mam komputera..) W oczach widać jak robie kilometry a paliwo z baku ucieka. Na moje oko dużo za dużo. Styl jazdy raczej mam oszczędny - oceńcie. Kręce silnik do 2k : 2,2K obr/min bo nie widze potrzeby żeby kręcić więcej, klime mam na ECON. Dla porównania, te same trasy co pokonuje teraz, pokonywałem passatem b4, też diesel, silnik 1Z i paliło to do 6L Wczoraj leciałem autostradą, vmax przy 4k obrotów ok 185KM/H
Rozmawiałem z kumplem, który ma SDI. Twierdzi, że do 3/4 wskazania ilości paliwa, w miare szybko wskazówka opada, ale potem się zatrzymuje i po mału opada...
Wyczytałem tu na forum, że niektórzy robią na baku ponad 1000 kilometrów.
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to pytanie, czy silnik ma mieć zawsze 9,5 tys/min na biegu jałowym. Niezależnie od tego czy silnik jest zimny czy ciepły?
Kupiłem VAG'a (polski vag), podpiąłem, nie było błędów. I tutaj kończy się moja wiedza. Rozmawiałem z kumplem, który ma podobne autko i powiedział, żeby zrobić logi dynamiczne i statyczne. Z tego co się orientuję, to trzeba zrobić to podczas jazdy i potrzebna jest druga osoba do tego. Nie wiem czy do tego wystarczy polski vag, jeśli tak to i tak potrzebuje kogoś, kto się zna tym i mi pomoże. Jestem z okolic Katowic (śląskie). Jacyś chętni?
Otóż tydzień temu nabyłem swoje cudo. Zatankowałem do pełna i oczom nie moge uwierzyć. Na razie mam zrobione 480 KM a wskaźnik paliwa znajduje się na pierwszej kresce od pionu w lewo. Ja tak dalej pójdzie to spalanie będzie się kreować w granicach 7-8 litrów/100 (niestety nie mam komputera..) W oczach widać jak robie kilometry a paliwo z baku ucieka. Na moje oko dużo za dużo. Styl jazdy raczej mam oszczędny - oceńcie. Kręce silnik do 2k : 2,2K obr/min bo nie widze potrzeby żeby kręcić więcej, klime mam na ECON. Dla porównania, te same trasy co pokonuje teraz, pokonywałem passatem b4, też diesel, silnik 1Z i paliło to do 6L Wczoraj leciałem autostradą, vmax przy 4k obrotów ok 185KM/H
Rozmawiałem z kumplem, który ma SDI. Twierdzi, że do 3/4 wskazania ilości paliwa, w miare szybko wskazówka opada, ale potem się zatrzymuje i po mału opada...
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to pytanie, czy silnik ma mieć zawsze 9,5 tys/min na biegu jałowym. Niezależnie od tego czy silnik jest zimny czy ciepły?
Kupiłem VAG'a (polski vag), podpiąłem, nie było błędów. I tutaj kończy się moja wiedza. Rozmawiałem z kumplem, który ma podobne autko i powiedział, żeby zrobić logi dynamiczne i statyczne. Z tego co się orientuję, to trzeba zrobić to podczas jazdy i potrzebna jest druga osoba do tego. Nie wiem czy do tego wystarczy polski vag, jeśli tak to i tak potrzebuje kogoś, kto się zna tym i mi pomoże. Jestem z okolic Katowic (śląskie). Jacyś chętni?
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
do zrobienia logow wystarczy
nie patrz na wskaznik bo on nie jest zbyt dokladny
w blokach pomiarowych silnika na vagu jest spalnie
wez kogos do autka i zobaczycie w czasie jazdy jakie jest spalanie
w blokach pomiarowych licznika jest podane ile znajduje sie paliwa w baku (w a4 jest wiec powinno tez byc u ciebie) - to bedzie dokladniejsze niz wskaznik
w blokach pomiarowych licznika jest podane ile znajduje sie paliwa w baku (w a4 jest wiec powinno tez byc u ciebie) - to bedzie dokladniejsze niz wskaznik
- bartos 2008
- Mały gagatek
to fakt że goferek tobie za dużo wciąga paliwa normalnie tak być nie powinno. mi golf spalił na autostradzie jadąc bez przerwy i monotonnie tą samą prędkością przez ok 500km i średniej prędkości ok 140km spalił 5,0l/100km!! na całym baku zrobiłem lekko 1000km.
[img]http://images48.fotosik.pl/34/7a8361a264f9111a.jpg[/img]
pozdrowionka
pozdrowionka
Wlasnie wychodze robic logi. Mam nadzieje, że pomożecie zinterpretować.agrala pisze:do zrobienia logow wystarczy
No to jest wynik. Rozumie, że masz ten sam silnik co ja. Mówisz, że ok 1000km. Możesz określić procentowo ile z tego to miasto a ile trasa? Do ilu kręcisz silnik?bartos 2008 pisze:to fakt że goferek tobie za dużo wciąga paliwa normalnie tak być nie powinno. mi golf spalił na autostradzie jadąc bez przerwy i monotonnie tą samą prędkością przez ok 500km i średniej prędkości ok 140km spalił 5,0l/100km!! na całym baku zrobiłem lekko 1000km.
- bartos 2008
- Mały gagatek
takie spalanie wyszło mi na autostradzie a normalnie przeważnie jeżdżę do miasta 40km w jedną stronę trochę po mieście i powrót to śr. spalanie wynosi akurat na 100km 4,6-4,8l/100km ogólnie jestem bardzo zadowolony mało pali oczywiście ten sam silnik ALH 90KM
[img]http://images48.fotosik.pl/34/7a8361a264f9111a.jpg[/img]
pozdrowionka
pozdrowionka
ale ile Ci pali 7 czy 8 bo to roznica ja bym sie nie przejmowal jak wyjdzie 7 mi wlasnie teraz w te niskie temp tyle wyszlo a jezdzilem tylko po miescie dosyc wolno ewentualnie wymien wszystkie filtry na nowe jak tego nie zrobiles...
Ostatnio zmieniony ndz lis 30, 2008 19:16 przez p, łącznie zmieniany 1 raz.
MKIV ALH
Te opisy są o kant dupy.. Mógłbyś napisać który to jest konretnie blok, bo mi w żadnym nie pojawiało się cokolwiek podobnego do spalania ..agrala pisze:do zrobienia logow wystarczy
Wychodzi 8L. Nie wymieniałem jeszcze niczego. Musze na kase poczekaćp pisze:ale ile Ci pali 7 czy 8 bo to roznica ja bym sie nie przejmowal jak wyjdzie 7 mi wlasnie teraz w te niskie temp tyle wyszlo a jezdzilem tylko po miescie dosyc wolno ewentualnie wymien wszystkie filtry na nowe jak tego nie zrobiles...
u mnie po logach niby jest wszystko ok, ale chyba wiecej mi zje niz 6.ryszkens pisze:silnik 1Z i paliło to do 6L
własnie niedługo bede konczył prawie cały bak 52l i wyjdzie mi wiecej jak 6l.
tylko jazda raczej pod miejska bym zaliczył, jak na mrozie to silnik sie nawet dobrze nie zagrzał, ale mam uszkodzony przekaznik od podgrzewacza swiec płynu, i autko łapie 90st po ok 8km, nowy termostat juz jest.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
z mila checia bym ci napisal ktory to blok ale nie mam w tej chwili zadnego diesela zeby zobaczyc ktory to jest kanal, jest na pewno bo ostatnio podlaczalem ie do sinika 1Z i tam byloryszkens pisze:Te opisy są o kant dupy.. Mógłbyś napisać który to jest konretnie blok, bo mi w żadnym nie pojawiało się cokolwiek podobnego do spalania ..agrala pisze:do zrobienia logow wystarczy
Wychodzi 8L. Nie wymieniałem jeszcze niczego. Musze na kase poczekaćp pisze:ale ile Ci pali 7 czy 8 bo to roznica ja bym sie nie przejmowal jak wyjdzie 7 mi wlasnie teraz w te niskie temp tyle wyszlo a jezdzilem tylko po miescie dosyc wolno ewentualnie wymien wszystkie filtry na nowe jak tego nie zrobiles...
szukaj po jednostkach, pamietam ze bylo podane w L/h, tym samym bloku bylo tez polozenie pedalu gazu
jakiego vaga masz?
ja uzywam 3.11
Jeśli w L/h to widziałem takie coś... jeśli dobrze pamiętam, to były wartości duużo za niskie, strzelam rzędu 2-3 L/h . Jutro w drodze do pracy sprawdze jeszcze raz i powiem konkretniej.z mila checia bym ci napisal ktory to blok ale nie mam w tej chwili zadnego diesela zeby zobaczyc ktory to jest kanal, jest na pewno bo ostatnio podlaczalem ie do sinika 1Z i tam bylo
szukaj po jednostkach, pamietam ze bylo podane w L/h, tym samym bloku bylo tez polozenie pedalu gazu
jakiego vaga masz?
ja uzywam 3.11
Kurcze chciałbym fachowo powiedzieć jakiego mam VAG'a (a może to nie jest VAG). Mam kabelek USB z złączem ODB2 z naklejką POLSKI-VAG. Korzystam z oprogramowania Polski VAG 4.5 Jeśli podpowiesz, jak moge znaleźć wersję, oczywiście sprawdze i powiem.
Linijką to może nie. Tak jak zasugerował kolega Agrala, zczytałem VAGiem ilość paliwa w BAKu powiedzmy X. 55 - X = ilość spalonego paliwa. Następnie (spalone dzielone przez kilometry) * 100 i mam wynik.Liczysz spalanie linijką przy liczniku?
Zalej do pełna . Przejedz 500 km i zalej znowu do pełna, zapisz ile przejechales po miescie, a ile w trasie i Ci wszystko wyjdzie.
Oczywiśćie lepiej zalać do pełna i zmierzyć, tylko że jak widze że wskazówka jest grubo poniżej pół baku (ok 1,5 podziałki) to coś nie tak, skoro przejechałem 480 km . Ludzie na baku robią koło 1000, a ja co, 700,800 ? Jest różnica. Chyba sie ze mną zgodzisz.
Ostatnio zmieniony pn gru 01, 2008 01:22 przez ryszkens, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: [ALH] Spalanie
ryszkens pisze:Panowie,
w zimie kazde auto pali wiecej bo dłużej jeździsz na niedogrzanym silniku
wiec spalanie 7 - 9 l na 100km w jezdzie miejskiej dla tdi jest zupełnie normalne i nie ma sie czym przejmować
Ostatnio zmieniony pn gru 01, 2008 08:33 przez ilio, łącznie zmieniany 1 raz.
To fakt. Zanim osiągnie normę, to powiedzmy mniejszą połowę robięilio pisze:w zimie kazde auto pali wiecej bo dłużej jeździsz na niedogrzanym silniku
To troszke mnie uspokoiłeś. Jak czytałem http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=91763 to aż mi ciarki przeszły, że kupiłem jakiegoś bubla. Może w lato będzie inaczej.. mam cichą nadzieje że będzie bo bardzo mi się podoba moje cackowiec spalanie 7 - 9 l na 100km w jezdzie miejskiej dla tdi jest zupełnie normalne i nie ma sie czym przejmować
To wiem, bo napisał kolega Agrala (zapomniałem zapuntkować kolege co zaraz zrobie). Tylko który to blok, bo opisy takie sobie. Niby jest coś w L/h ale to trzeba bedzie przeliczać, bo normalnie to spalanie podaje się w L/100km Mam racje?nawet i w polskim vagu jest blok z aktualnym spalaniem.
EDIT:
Jeszcze jedno pytanie. Na climatroniku, po wejściu w tryb serwisowy i wybraniu kanału 16 pokazuje się aktualna prędkość. Wiecie może, który kanał to spalanie ? Czy taki parametr pokaże climatronic?
Ostatnio zmieniony pn gru 01, 2008 10:58 przez ryszkens, łącznie zmieniany 1 raz.