Passat SB - słabe hamulce z tyłu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Passat SB - słabe hamulce z tyłu

Post autor: kwietek » sob lis 29, 2008 14:57

Witam! Przejrzałem chyba wszystkie posty, lecz nie znalazłem nic co by pasowało do mojej usterki. Mianowicie pedał hamulca wchodzi "w podłogę" a tył bardzo słabo hamuje. Układ nie jest zapowietrzony, tarcze, klocki, szczęki, bębny, cylinderki, uszczelniacze, tłoczki,i pompa są sprawne, korektor hamowania jest nowy. Jednak zanim nie włączę stacyjki i nie napełni się akumulator ciśnienia, hamulce z tyłu prawie nie reagują na wciśnięcie padłu (mam ABS z pompą rotacyjną), a pod odkręceniu odpowietrznika nic się nie dzieje.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » sob lis 29, 2008 15:26

możliwe ze pompa dwusekcyjna przecieka na sekcjach i zamiast wtłaczać płyn na tylne koła to przelatuje na uszczelnieniach.

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » sob lis 29, 2008 15:30

a to nie jest tak że zasila prawe przednie - lewe tylne, i lewe przednie - prawe tylne koło ?

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » sob lis 29, 2008 15:32

jest ale to nie zmiania faktu że pompa cieknąca na sekcjach moze nie hamować tyłu wcale

[ Dodano: Sob Lis 29, 2008 14:35 ]
jeszcze ten korektor masz nowy - moze nieprawdłowo działa (moze zle podpiety albo wadliwy). Pedałnie powinien wpdać do podłogi. Czekajmy co inni powiedzą

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » sob lis 29, 2008 16:05

co do tej pompy to dodam jeszcze że ciśnienie trzyma się jakieś 3-4 dni (jak samochód nie jeździ) po tym czasie by wspomaganie znów zaczęło działać muszę włączyć stacyjkę, wtedy pedał za sprawą wspomagania zaczyna wchodzić głębiej.
Wykonałem jeszcze mały test: przy rozładowanym ciśnieniu po naciśnięciu pedału hamulca korektor jest "martwy", zaś po włączeniu stacyjki, uzupełnieniu akumulatora, i wciśnięciu pedału, da się wyczuć opór na korektorze. Więc podejrzewam że to może być faktycznie coś z pompą.
Ostatnio zmieniony sob lis 29, 2008 18:24 przez kwietek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
golfiarz1
Forum Master
Forum Master

Post autor: golfiarz1 » sob lis 29, 2008 21:33

albo sparcialy te gumowe przewody w srodku i pozatykalo sie czasem tak bywa popusc przewod przed korejktorem zobacz czy jest cisnienie i potem przy bebnach tez sprawdz

mk2 16vt 325KM 353 NM
1/4 mili best et 12.7

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » sob lis 29, 2008 22:15

sprawdziłem, niestety ciśnienie a właściwie jego brak pojawia się już na pompie... + to co powiedział sas_gti, i wszystko by wskazywało na pompę, w dodatku siła hamowania przód/tył wstępnie jest na niej dobierana (w moim przypadku). Miał ktoś do czynienia już z takim patentem ???

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”