Płyn do chłodnicy - jaki?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

pawelz
Mały gagatek
Mały gagatek

Płyn do chłodnicy - jaki?

Post autor: pawelz » wt lis 25, 2008 23:00

Witam.
Dziś zauważyłem, że poziom płynu spadł mi 1cm poniżej normy. Jaki płyn dolać (1.8 benzyna, ADZ)?
Czy ubytek płynu chłodnicy (jednorazowy) może być oznaką czegoś niepokojącego?
Pozdrawiam, Dzięki.

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » wt lis 25, 2008 23:16

Jednorazowy ubytek nie jest groźny - czasem się tak poprostu zdarza. Co do płynu najlepszy jest Dynagell 2000, możesz go mieszać z innymi płynami. 1 litr kosztuje ok 10-15zł do kupienia w sklepach motoryzacyjnych, supermakretach, czy na stacjach benzynowych.

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » wt lis 25, 2008 23:27

Najlepiej lać to co było. Jak nie wiesz co, to są dwie możliwości. Wymiana całości i już wiesz co masz, lub jak ja, kiedy potrzebuje coś dolać, a nie wiem co jest dokładnie w układzie chłodzenia to leję Dynagell. Draństwo jak na razie miesza mi się ze wszystkim i nie było problemów. Oryginalnie VW do mk3 lał coś co nazywał G11 ale jak znam życie to tego czegoś już w chłodnicy nie ma.
pawelz pisze:Czy ubytek płynu chłodnicy (jednorazowy) może być oznaką czegoś niepokojącego?
Jak zauważyłeś ubytek pierwszy raz to na razie się nie martw, dolej czegoś i przejrzyj stan węży, opasek, krućcy przy silniku i chłodnicy oraz samej chłodnicy itp. oraz zwiększ czujność i miej poziom płynu na uwadze. Jak to się powtórzy to będzie już trochę niepokojące i trzeba będzie podejść do sprawy poważniej. Powodów ubytku płynu może być ogrom i ciężko wymienić wszystkie, aby o jakimś nie zapomnieć.
Ostatnio zmieniony wt lis 25, 2008 23:32 przez Jarowo, łącznie zmieniany 2 razy.

JaroW

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”