szklanki, uszczelniacze, olej

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

haps
Forum Master
Forum Master

szklanki, uszczelniacze, olej

Post autor: haps » ndz lis 23, 2008 13:33

Witam, Panowie nosze sie z zamiarem wymiany hydraulicznych popychaczy i gumek zaworowych, silnik ADZ przebieg 280kkm prawdziwy. Od 260kkm czyli jak go kupilem zalany zostal niestety mineralem i wydaje mi sie ze nie bylo to konieczne, na chwile obecna stukaja szklanki przy rozruchu bo za gesty olej. Mysle nad olejem MOTUl 6100 synergie 10w-40 ale troche boje sie takiego przejscia, bo obecnie jezdzil na mobilu 15w-40, a na lato zostal mu wlany midland 20w-50, wiec geste oliwy, zastanawiam sie wlasnie nad motulem 10w-40 a 15w-40.

Na forum wyczytalem ze ktos wymienial gumki zaworowe bez sciagania glowicy czyli duzo tansza opcja, ale bylem w warsztacie to powiedziano mi ze bez sciagania glowicy nie mozna tego robic, jakie jest wasze zdanie na ten temat, bo szklanki to sie wymienia z tego co sie orientuje bez sciagania glowicy jedynie rozrzad trzeba rozpiac. Co radzicie jeszcze zrobic przy silniku przy takiej ze tak powiem wiekszej naprawie/regeneracji? :bajer:

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » ndz lis 23, 2008 13:54

Mozna zmienić uszczelniacze bez ściągania głowicy ale przy takim przebiegu na bank będizesz miał zużyte prowadnice wydechowe i nowe gumki długo nie pożyją

haps
Forum Master
Forum Master

Post autor: haps » ndz lis 23, 2008 14:01

toffic, czyli sciaganie glowicy raczej obowiazkowe zeby prowadnice zaworowe wymienic?

to jak sciagac glowice to konieczne bedzie planowanie powierzchni pod nowa uszczelka i szlif gniazd zaworowych? do tego dochodza jeszcze nowe sruby do glowicy..hmm zaczyna sie robic malo ciekawie.. :blush:

silnik ma nalatane ok 100kkm na gazie wiec gniazda pewnie nie sa w najlepszej kondycji
Ostatnio zmieniony ndz lis 23, 2008 14:01 przez haps, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » ndz lis 23, 2008 14:06

Gniazda jak i zawory w VW są trwałe, chyba ze silnik na bardzo ubogiej mieszance chodził. Tak do wymiany prowadnic trzeba ściągnąć głowice, jak masz zwykła uszczelke to nowe śruby nie są konieczne. Co do szlifu gniazd: ja bym najpierw je obejrzał, pewnie wystarczy dotrzeć

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 23, 2008 14:11

Ja bym propoponował po pierwsze zmienić olej na pólsyntetyk - co do marki mało ważne - dowolna bardziej znana. Zadnego zagorożenia nie ma, zwłaszcza że silnik na mineralu chodził krotko. Jeżeli dźwięk szklanek znika po jakimś czasie - niema potrzeby jeszcze ich zmieniać. Teraz nic nie napisałeś o zużyciu oleju więc nie wiem czemu chcesz zmieniać uszczelki zaworów, jesli bierze olej i siwo kopci okresowo - na przykład po pierwszym dodaniu gazu to warto zmianić ślepo, choć może to nie pomóc. Robi się to bez problemu na założonej głowicy, opisy znajdziesz na forum. Jest to czynność powiedzmy wymagająca "czucia w palcach". mechanicy się nie podejmują bo im sie nie opłaca, i nie ma gwarancji że pomoże jeśli cała głowica już ma luzy. Więc jeśli bierze olej szukaj dalej kogoś kto to zrobi bez zdejmowania głowicy albo weź się za to sam, w razie czego opiszę jeszcze raz przy okazji.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

haps
Forum Master
Forum Master

Post autor: haps » ndz lis 23, 2008 14:14

toffic, no co do gniazd masz racje, bez ogledzin nie ma co spekulowac :bajer: ale glowice planowac pewnie trzeba bedzie, chociaz znam ludzi co zdjemowali glowice i bez planowania zakladali tylko na nowa uszczelke.

Moze ktos z forumowiczow zrobil przesiadke z mineralnego na polsyntetyk ?

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » ndz lis 23, 2008 14:21

haps pisze:ale glowice planowac pewnie trzeba bedzie, chociaz znam ludzi co zdjemowali glowice i bez planowania zakladali tylko na nowa uszczelke.
największa głupota :green_fuck:

haps
Forum Master
Forum Master

Post autor: haps » ndz lis 23, 2008 14:22

Paweł Marek, hmm no to w tym tygodniu wymienie mu na tego motula, bo taki chwalony itp. filtr zaloze mu manna bo ponoc lepszy bo na bibule a nie na tekturze.

a co do spalania oleju hmm..jak mialem mobila 15w-40 to potrafil przykopcic przy rozruchu, ale pozniej juz tylko para wodna i czysciutkie spalinki, rura wydechowa suchutka, a podobno jak silnik bierze olej to bedzie sie on osadzal na wydechu i bedzie na samym wylocie "tlusto" a u mnie suchutko. Teraz jak ma tego midlanda 20w-50 to w ogole nie kopci przy rozruchu i lepiej pracuje, ale i tak musialem ostatnio troche dolac ok 0.5litra po przejechaniu 4-5kkm, lekko mi sie poci pod deklem wiec uszczelke mam do wymiany i troche przy sprzegle leci mu olej, ale czy mozliwe zeby az tyle oleju ucieklo uszczelkami?

a co do szklanek to od hmm 2tygodni zaczynaja lekko stukac ale to hm po 2sekundach zanika, wydaje mi sie ze winowajca jest za gesty olej, no ale szklanki nowe tez nie sa, stad tez pomysl z wymiana, bo nie trzeba sciagac glowicy, wiec koszty jeszcze w miare w miare.

co do gumek zaworowych to wlanie czytalem ten opis, ale czy faktycznie same uszczelniacze pomoga? moga byc zuzyte prowadnice zaworowe..

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz lis 23, 2008 14:26

jakbyś się jednak zdecydował na wymianę gumek bez zdjemmowania głowy to ja potrafię coś takiego wykonać i jestem z wawy.
Jakiś czas temu kupiłem sobie przyrzad do tego i zrobiłem to jak na razie z powodzeniem w dwóch samochodach.
Wymiana czego byś tam nie chciał (wałek, popychacze, rozrząd, bo i tak trzeba to wszystko zdjąć żeby się dostać do uszczelniaczy ) robię za 150 zł, jak same uszczelniacze to tez 150 zł. Części mogę wziąć z InterCarsu ze zniżką.

moje dośiwadczenia z wymianą
Mk3 94r gti 2,0 8v (2e) z przebiegiem 265 tys km brał 0,5-0,7 l / 1000km - po wymianie przestał brać w ogóle olej. autko forumowicza OLAFART (pełen syntetyk zalany mobila)
Mój prywatny mk2 88r gti 1,8 8v (pf) z przebiegiem 250 tys km brał 1 litr/1000km po wymianie bierze moze minimalnie ale nie wiem czy to nie wyciek przez simer wału.

Przy okazji można sprawdzić luzy osiowe zaworu w prowadnicy , co prawda tylko na wyczucie palcami ale ponieważ luzy dopuszczalne są spore (1mm i 1,3 mm ) to można je spokojnie wyczuć palcem. Generalnie w tym 2e z przegiem 265 luzów praktycznie nie było na 6 zaworach a na dwóch był ledwo wyczuwalny (szacuję ze może z 0,5mm) więc w tym autku wymiana usczelniaczy zakończyła się sukcesem.

[ Dodano: Nie Lis 23, 2008 13:31 ]
wlasnie gadaelm a Olafem od tego 2e i jak na razie zrobił 2 tys km i nie dolewałw ogóle oleju. Mówi ze cisnął sporo autko na biegach. A rokowania są dobre bo luzów w prowadnicach prawie nie było/

haps
Forum Master
Forum Master

Post autor: haps » ndz lis 23, 2008 14:34

sas_gti, swietnie :bigok:

w takim razie zalatwiam oliwe, tego motula 6100 10w-40 i na PW ustalimy szczegoly.

Do zrobienia jeszcze bedzie simmering przy sprzegle, a to chyba taka sama robota jak przy wymianie sprzegla.
Ostatnio zmieniony ndz lis 23, 2008 14:40 przez haps, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » ndz lis 23, 2008 15:21

sas_gti pisze:Przy okazji można sprawdzić luzy osiowe zaworu w prowadnicy , co prawda tylko na wyczucie palcami ale ponieważ luzy dopuszczalne są spore (1mm i 1,3 mm ) to można je spokojnie wyczuć palcem.
weź pod uwage jak się mierzy te podane przez producenta dopuszczalne luzy, z doświadczenia wiem, że jeżeli czuć luz w placach od strony szklanek to prowadnice są już mocno zużyte i gumki wytrzymują max 10kkm

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » ndz lis 23, 2008 15:44

no mierzy się czujnikiem zagarowym od strony komory spalania za zaworem wysuniętym na mniej więcej tyle ile wysuwa go krzywka wałka.
Ale łapiąc zawór od góry palacami też można go wsunąc na co najmniej 1 centymetr i wtedy zbadac luz. Oczywiscie nie pisałem o badaniu luzu za zamknietym zaworze, bo jesli wtedy go czuć to raczej świadczy to o zużyciu zarówno gniazd jak i prowadnic a nie tylko prowadnic. Ale wiem do czego zmierzałeś tofic.

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » ndz lis 23, 2008 16:12

Jak dla mnie to po poprostu robota "na chwile" dziś części do VW są tak tanie że ja bym się nie bawił w pół środki :bajer: przecież za całość w 500zł się zmieścisz :bigok:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 23, 2008 18:13

Mimo wszystko trzeba jednak wziąć wysoką trwałość silników VW. Również mi wyszło z tymi gumkami, GTI żonki (2E) paliło litr oleju na 1000. Wynieniłem gumki 2 lata temu, teraz nie bierze oleju w ogóle , a od chwili zmiany przejechane 90 tys. km. Więc trudno nazwać tą robotę półśrodkiem.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”