Pytanie odnosnie pomp paliwa w mk1

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ziomal lca
Nowicjusz
Nowicjusz

Pytanie odnosnie pomp paliwa w mk1

Post autor: ziomal lca » sob lis 22, 2008 10:54

Posiadam mk1
wsadzilem tam silnik 1.8 1P
- posiadam 2 typy zbiornikow
-diesla
-benzyniaka gaznikowego
- brakuje mi pompy paliwa

1. czyli w mk1 nie ma pomp w zbiornikach jest tylko ta na dole z calym tym modulem?
2. przewody elektryczne dochodzace do zbiornika tam na gorze sa do zasilenia pompy czy do licznika poziomu paliwa?
3. czy musze wstawic bak od benzyniaka czy moge zostawic od diesla?
4. bak od benzyniaka pochodzi od silnika gaznikowego czy bedzie mi dzialac na wtrysku elektrycznym?
5. jaka jest roznica w zbiornikach paliwa miedzy dieslem a benzyna?

PS. odpisujcie w punktach

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lis 22, 2008 11:05

nie jestem pewien - ale w baku z gaźnika ne będzie mocowania na pompę podnoszącą paliwo do tej ciśnieniowej pod podłogą. Myślę że da się jakoś umocować jedną pompę w baku - 3 barową ood mk3, nie mam doświadczeń, ale nie będzie jej jak przymocować do dna baku chyba, więc musisz ją jakoś ufiksować do pokrywy baku. Wtedy nie będzie potrzebna pompa pod podłogą, w jej mejsce założysz zwykły filtr benzyny z mk3. Ja bym tak w każdym razie kombnował bo to najprostszy układ - jedna pompa w baku, filtr pod podłogą i w razie awari łatwiej sobie poradzić.

[ Dodano: Sob Lis 22, 2008 10:06 am ]
ziomal lca pisze:2. przewody elektryczne dochodzace do zbiornika tam na gorze sa do zasilenia pompy czy do licznika poziomu paliwa?
jeśli sa tylko dwa - to od wskaźnika

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ziomal lca
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ziomal lca » sob lis 22, 2008 11:07

Paweł Marek, czyli wystarczy jedna pompa jak mowisz z mk3 ktora wsadze do do zbiornika i filtr paliwa gdzies dalej i to styknie???

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lis 22, 2008 11:11

Jasne że wystarczy, dwie pompy to poroniony pomysł z okresu mk2, jeśli się jedna zepsuje to potem ciężko dojść która i ciężej dostać. W mk3 dwali już jedną i jest to znacznie prostsze rozwiązanie. Byle dawała te 3 bary, bo tyle wymaga twój wtrysk. Szczegółów więcej nie podpowiem, może ktoś inny, ale ja bym dążył żeby to zrobić jak napisałem. Pompy (z koszem ) podróby do MK3 są tanie - zobacz na allegro, albo 2-3 razy drożej dostaniesz w sklepie ale za to z lepszą szansą na zrealizowanie ewentualnej gwarancji.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ziomal lca
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ziomal lca » sob lis 22, 2008 11:15

Paweł Marek, ok wielkie dzieki stary :) w koncu ktos logicznie myslacy :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lis 22, 2008 11:17

ziomal lca, jakbyś jeszcze przeszukał forum, gdzieś coś o tym było, konkretnie z jakiego auta zbiornik paliwa dobrać żeby miał odpowiednie do pompy z mk3 mocowanie w dnie. Wtedy odpadłyby wszelkie kombinacje z mocowaniem do pokrywy - ale to też da się zrobić.

ziomal lca
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ziomal lca » sob lis 22, 2008 12:51

Paweł Marek, sprawa wyglada tak ze wlasnie kupilem pompe wewnetrzna do zbiornika od golfa 2...

wiec mam juz pompe do zbiornika paliwa i zestaw (pompe + filtr + akumulator) pod zbiornikiem...

teraz tylko musze przerobic pompe wewnetrzna bo nie pasuje owtor zeby wsadzic do zbiornika od mk1...

wiec mysle ze juz sobie poradze itp :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”