Jaki olej po remoncie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
grizzly83
Jaki olej po remoncie
Opis sytuacji:
Mój Golfik ma kapitalny remont : wymienione: pierscienie , panewki , uszczelka pod głowicą , 1 zawór (wypalił się) szlif głowicy (gniazdo zaworowe), czyjnik połozenia wału krzywkowego itp. najważniejsze wymieniłem.
Dodam , że wał korbowy , tłoki i korbowody nie wymagały regeneracji.
Silnik Teraz czeka na pożądny olej , doradźcie mi czy z racji kapitalnego remontu powinienem wlac olej syntetyczny (5W) czy może półsyntetyk (10W) , a jak już to jakiej marki , jakiego producenta ?????
Golf: 1.6 8V benzyniak , (zalewany 98okt. ) , instalacja gazowa BRC sekwencja , przebieg 198tyś km .
Dziekuje za odpowiedź !
Pozdrawiam
Mój Golfik ma kapitalny remont : wymienione: pierscienie , panewki , uszczelka pod głowicą , 1 zawór (wypalił się) szlif głowicy (gniazdo zaworowe), czyjnik połozenia wału krzywkowego itp. najważniejsze wymieniłem.
Dodam , że wał korbowy , tłoki i korbowody nie wymagały regeneracji.
Silnik Teraz czeka na pożądny olej , doradźcie mi czy z racji kapitalnego remontu powinienem wlac olej syntetyczny (5W) czy może półsyntetyk (10W) , a jak już to jakiej marki , jakiego producenta ?????
Golf: 1.6 8V benzyniak , (zalewany 98okt. ) , instalacja gazowa BRC sekwencja , przebieg 198tyś km .
Dziekuje za odpowiedź !
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr paź 29, 2008 13:48 przez grizzly83, łącznie zmieniany 1 raz.
torpedy z tego silnika nie zrobisz
jakbys cały silnik zrobił wał korbowody tłoki zawory głowica pompa oleju i wszystkie uszczelki to mozesz lac syntetyk
ale do takiego lej minerał dobry np castrol gtx
niewiem czemu sie wszyscy napalają na syntetyki w autach z przebiegami 200tys a potem sa problemy z samoregulatorami itp
mówie torpedy nie zrobisz
jakbys cały silnik zrobił wał korbowody tłoki zawory głowica pompa oleju i wszystkie uszczelki to mozesz lac syntetyk
niewiem czemu sie wszyscy napalają na syntetyki w autach z przebiegami 200tys a potem sa problemy z samoregulatorami itp
był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0
-
lapek85
kolejna osoba na forum która nie wie co pisze!!dziabi3 pisze:torpedy z tego silnika nie zrobisz
jak to przeczytalem to nie wiedzialem czy mam sie smiacz czy plakac, do czego sie to tyczy mozesz nam tutaj wyjasnic ?? czy auto pisal o podnoszeniu mocy silnika ?? albo chociaz by ze spodziewa sie przyrostu mocy w ogole cokolwiek co moglo by cie naprowadzic na takie stwierdzenie ?? gratulujedziabi3 pisze:torpedy z tego silnika nie zrobisz
mysle ze jakis porzadny pol syntetyk bedzie sie tutaj bardzo dobrze spisywal
brak podpisu
grizzly83, niedlugo bede swoj silnik zalewal motulem 6100 synergie 10w-40, olej spelnia najsurowsze normy i z tych "cywilnych" produktow wydaje sie byc najlepszym wyborem, po wymianie szklanek i gumek zaworowych powiem jak wrazenia.
A tak z ciekawosci sie spytam, dlaczego robiles tak duzy remont silnika? przeciez przebieg nie jest jakis mega wielki.
A tak z ciekawosci sie spytam, dlaczego robiles tak duzy remont silnika? przeciez przebieg nie jest jakis mega wielki.
-
grizzly83
Witam
Czekałem z odpowiedzią na kilka Waszych pytań , aż przejadę troszkę km .
Po remoncie w czasie docierania silnika na 2 tys km jeździłem na ORLEN PLATINUM 10W40
Po przejechaniu 2tys spuściłem go w kanał
i zalałem go CASTROL GTX MAGNATEC 10W40
Efekty są zniewalające !! Cichsza praca silnika , bardzo dobre doszczelnienie zwłaszcza popychaczy zaworów (nie ma już tego "cykania" w czasie pracy silnika"na luzie). Gorąco polecam akurat ten olej.
Odpowiedź na twoje pytanie haps :
Remont (dodam ,że kapitalny) dokładnie dotyczył następujących części:
- szlif głowicy
- wymiana wszystkich zaworów i pierścieni
- uszczelka pod głowicą
- uszczelnienia wszystkie
- panewki
- czujnik położenia wału krzywkowego
Co do wału korbowego , korbowodów i tłoków to po oględzinach fachowców od szlifu stwierdzono , że "nasze"wały w golfach są bardzo trwałe i nie wymagał regeneracji , reszta także była ok.
Stwierdziłem , że wlewając tu syntetyk to błąd
, dodam że auto ma przejechane już 203tyś
dlatego wlałem półsyntetyk który pięknie doszczelnił i spowodował , że silnik pracuje cicho i równo.
Dlaczego remont ? haps już ci odpowiadam , stwierdzono , że instalacja gazowa BRC sekwencja podawała zbyt dużą ( albo ubogą ) mieszankę na czwarty cylinder , stąd doszczętnie wypalony zawór. Gdzieś słyszałem , że w instalacji podłączonej pod komputer , oprogramowanie nie jest w stanie podawac innych wartości mieszanki na każdy "układ" tylko jednakową dawkę na wszystkie cztery.
Poza tym panewki trzeba było wymienic bo kiedyś jakiś właściciel tego autka musiał przejechac ze 100-300metrow z minimalną iloscia oleju ....
.
Od remontu przejechałem nim już sporo km i wszystko jest ok
, więc teraz wziąłem się za upiększanie autka 
Czekałem z odpowiedzią na kilka Waszych pytań , aż przejadę troszkę km .
Po remoncie w czasie docierania silnika na 2 tys km jeździłem na ORLEN PLATINUM 10W40
Po przejechaniu 2tys spuściłem go w kanał
Efekty są zniewalające !! Cichsza praca silnika , bardzo dobre doszczelnienie zwłaszcza popychaczy zaworów (nie ma już tego "cykania" w czasie pracy silnika"na luzie). Gorąco polecam akurat ten olej.
Odpowiedź na twoje pytanie haps :
Remont (dodam ,że kapitalny) dokładnie dotyczył następujących części:
- szlif głowicy
- wymiana wszystkich zaworów i pierścieni
- uszczelka pod głowicą
- uszczelnienia wszystkie
- panewki
- czujnik położenia wału krzywkowego
Co do wału korbowego , korbowodów i tłoków to po oględzinach fachowców od szlifu stwierdzono , że "nasze"wały w golfach są bardzo trwałe i nie wymagał regeneracji , reszta także była ok.
Stwierdziłem , że wlewając tu syntetyk to błąd
dlatego wlałem półsyntetyk który pięknie doszczelnił i spowodował , że silnik pracuje cicho i równo.
Dlaczego remont ? haps już ci odpowiadam , stwierdzono , że instalacja gazowa BRC sekwencja podawała zbyt dużą ( albo ubogą ) mieszankę na czwarty cylinder , stąd doszczętnie wypalony zawór. Gdzieś słyszałem , że w instalacji podłączonej pod komputer , oprogramowanie nie jest w stanie podawac innych wartości mieszanki na każdy "układ" tylko jednakową dawkę na wszystkie cztery.
Poza tym panewki trzeba było wymienic bo kiedyś jakiś właściciel tego autka musiał przejechac ze 100-300metrow z minimalną iloscia oleju ....
Od remontu przejechałem nim już sporo km i wszystko jest ok
Ostatnio zmieniony czw lis 27, 2008 19:15 przez grizzly83, łącznie zmieniany 1 raz.
no tak, za uboga mieszanka, czyli za wysoka temp. spalania i wypalilo gniazdo..grizzly83 pisze:haps już ci odpowiadam , stwierdzono , że instalacja gazowa BRC sekwencja podawała zbyt dużą ( albo ubogą ) mieszankę na czwarty cylinder , stąd doszczętnie wypalony zawór
mozliwe, chociaz wydaje mi sie ze po 100-300m wielkiej krzywdy by mu nie zrobil, albo dal mu po gazie ostro bez umiaru..grizzly83 pisze:Poza tym panewki trzeba było wymienic bo kiedyś jakiś właściciel tego autka musiał przejechac ze 100-300metrow z minimalną iloscia oleju ....
najwazniejsze ze teraz jest wszystko ok.. a co do oleju orlen, czy lotos, chyba jedno i to samo, to najgorszy towar jaki jest