Zakup digi I do swapa do 9A

Forum techniczne związane z silnikami 16V

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
ASUS1986
Ma gadane
Ma gadane

Zakup digi I do swapa do 9A

Post autor: ASUS1986 » czw lis 20, 2008 14:50

Witam,
Jakis miesiac temu zakupilem silnik 2.0 9A i przygotowuje sie powoli do swapa do mojego mk2 z RPkiem. Poniewaz silnik nie ma kompletengo KE-Jeta to raz, dwa ze w planach jak tylko finanse dopisza beda modyfikacje a troche poczytalem na froum i na digi jest lepiej modyfikowac ten silnik wiec szukam kompletnego digi I i oto dzisiaj przegladajac allegro natrafilem na taka aukcje:
http://www.allegro.pl/item485852696_dig ... turbo.html
W zwiazku z powyzszym mam pytanie do wtajemniczonych w swap 9A na digi czy to co jest w aukcji jest kompletem do swapa czy o cos jeszcze mam pytac sprzedajacego bo czegos brakuje, no i ile maks moge za to dac?
Z gory dzieki za wszelka pomoc :)

Obrazek

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » czw lis 20, 2008 15:16

brakuje ci listwy wtryskowej ale to trzeba dorobić/zaadoptować z 1.8 20V. Nie wiem czy masz przy swoim 9A sonde i stukowy, na tej aukcji tego nie widze więc najwyżej to tez będziesz potrzebował

Awatar użytkownika
ASUS1986
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: ASUS1986 » czw lis 20, 2008 15:22

A jak to ustalic czy mam stukowy czy nie bo jestem w tym troche zielony? Listwe z 1.8 20v to nie problem bede mial od kumpla a sonda jest w 9A w kolektorze czy gdzies dalej bo jesli nie w kolektorze to nie mam

Obrazek

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » czw lis 20, 2008 15:30

stukowy to taki czujnik przykręcany do bloku z przodu silnika śrubą M8 i wtyczka 3pinową, w 9A powinny być nawet 2, sonda jest przed katem w 9A (na końcu "portek")

Awatar użytkownika
ASUS1986
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: ASUS1986 » czw lis 20, 2008 15:35

spoko to musze sie wybrac do garazu i oblukac ten stukowy ale jesli jest do bloku przykrecany to na bank go mam bo tak to silnik jest kompletny tylko ke-jet jest zdekomletowany bo oprocz przepustnicy i wtryskow to nie ma nic wiecej chyba :) I lambdy tez raczej nie mam bo by mi sie w oczy rzucila ze wystaje i jakies kable sie placza

[ Dodano: 20 Lis 2008 15:02 ]
zapomnialem ze kiedys na szybko pare fotek strzelilem temu silnikowi to jedna z nich gdzie widac troche przodu:
Obrazek
widac na niej ten stukowy?

Obrazek

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Auto: VR6T
Kontakt:

Re: Zakup digi I do swapa do 9A

Post autor: Borys » czw lis 20, 2008 16:08

ASUS1986 pisze:Witam,
Jakis miesiac temu zakupilem silnik 2.0 9A i przygotowuje sie powoli do swapa do mojego mk2 z RPkiem. Poniewaz silnik nie ma kompletengo KE-Jeta to raz, dwa ze w planach jak tylko finanse dopisza beda modyfikacje a troche poczytalem na froum i na digi jest lepiej modyfikowac ten silnik wiec szukam kompletnego digi I i oto dzisiaj przegladajac allegro natrafilem na taka aukcje:
http://www.allegro.pl/item485852696_dig ... turbo.html
W zwiazku z powyzszym mam pytanie do wtajemniczonych w swap 9A na digi czy to co jest w aukcji jest kompletem do swapa czy o cos jeszcze mam pytac sprzedajacego bo czegos brakuje, no i ile maks moge za to dac?
Z gory dzieki za wszelka pomoc :)
tez mam komplet do sprzedania to co na zdjeciach (brak krokowca i przepustnicy - i krokowiec i przepustnica podejdzie z 9A) i dodatkowo listwaw wtryskowa z 1.8T AGU + wtrtyski z AGU + regulator cisnieia paliwa 3 bar.

do listwy trzeba dorobic przedłuzki, jak bys był zainteresowany to moze bym sie skusił je dorobic i sprzedac ci to w komplecie

1000 zł

Awatar użytkownika
ASUS1986
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: ASUS1986 » czw lis 20, 2008 16:49

tez mam komplet do sprzedania to co na zdjeciach (brak krokowca i przepustnicy - i krokowiec i przepustnica podejdzie z 9A) i dodatkowo listwaw wtryskowa z 1.8T AGU + wtrtyski z AGU + regulator cisnieia paliwa 3 bar.

do listwy trzeba dorobic przedłuzki, jak bys był zainteresowany to moze bym sie skusił je dorobic i sprzedac ci to w komplecie

1000 zł
no tak ale z tym krokowcem to trzeba cos rzezbic bo w digi jest 2-pinowy a w tym 9A ma chyba 3-piny? I cos czytalem ze na przepustnice sa potrzebne switche jakkolwiek to wyglada :) to tego rozumiem nie masz? A i te wtryski od 1.8 20v podejda bez probemu w te gnizada w glowicy? Sory ze tak pytam moze glupio ale nie znam sie na tym dopiero sie orientuje w temacie i nie chce sie wpakowac na mine ze potem sie okaze ile jeszcze mi brakuje rzeczy zeby to chodzilo. A i ta lambde tez bym potrzebowal bo nie mam jej na bank bo mam tylko ta czesc kolektora 4w2 a tej dalszej 2w1 nie mam a z tego co pisal wczesniej Toffic lamba jest wlasnie gdzies tam.

Obrazek

Awatar użytkownika
GTO
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: GTO » pt lis 21, 2008 00:52

co do sondy to bym na twoim miejscu zrobil soft bez sondy , jednym bajtem wyłącza sie sonde w sterowniku , mozna zrobic soft który dobrze jedzie z dołu , z sondą jest troche kibel bo ster przechodzi w petle otwartą dopiero w okolicach 3800
Ostatnio zmieniony pt lis 21, 2008 00:52 przez GTO, łącznie zmieniany 1 raz.

DIGITUN.PL
chiptuning wszystkie marki
2.7 bit 860km E85 ,leon 2.0T 630km , audi 2 -2.2T 616km, 1.8T AGU 400km , VR6 914km , 2.0 TFSI 460km
16V digi g60 - 370hp , VR6 TURBO na ori ecu - custom remap pod E85

605-443-665
GG: 2615761

Awatar użytkownika
ASUS1986
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: ASUS1986 » pt lis 21, 2008 01:31

GTO pisze:co do sondy to bym na twoim miejscu zrobil soft bez sondy , jednym bajtem wyłącza sie sonde w sterowniku , mozna zrobic soft który dobrze jedzie z dołu , z sondą jest troche kibel bo ster przechodzi w petle otwartą dopiero w okolicach 3800
spoko dzieki za rade tylko problem w tym ze ja sie na tym nie znam i tak sie wlasnie zastanawiam co ze strojeniem tego wszystkiego jak to do kupy poskladam bo raczej na seryjnym sofcie to kupa bedzie. GTO Ty bys mi to na pewno zestroil tak jak Pan Bóg przykazal :) tylko ze troche mi daleko. Ogolnie to dzwonilem do tego faceta z allegro o to digi no i sondy to on nawet nie ma zeby mi dorzucic ale powiedzial ze 800zl za ten zestaw co w aukcji i jest moj takze chyba niezla cena?

Obrazek

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Auto: VR6T
Kontakt:

Post autor: Borys » pt lis 21, 2008 09:11

ASUS1986 pisze:

1000 zł
no tak ale z tym krokowcem to trzeba cos rzezbic bo w digi jest 2-pinowy a w tym 9A ma chyba 3-piny? I cos czytalem ze na przepustnice sa potrzebne switche jakkolwiek to wyglada :) to tego rozumiem nie masz? A i te wtryski od 1.8 20v podejda bez probemu w te gnizada w glowicy? Sory ze tak pytam moze glupio ale nie znam sie na tym dopiero sie orientuje w temacie i nie chce sie wpakowac na mine ze potem sie okaze ile jeszcze mi brakuje rzeczy zeby to chodzilo. A i ta lambde tez bym potrzebowal bo nie mam jej na bank bo mam tylko ta czesc kolektora 4w2 a tej dalszej 2w1 nie mam a z tego co pisal wczesniej Toffic lamba jest wlasnie gdzies tam.
wtryski pasuja, wygladają identycznie jak z G60, mam i krokowca i przepustnice, mozemy o uzupełnieniu zestawu podyskutowac na PM

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » pt lis 21, 2008 11:04

ASUS1986 pisze:GTO Ty bys mi to na pewno zestroil tak jak Pan Bóg przykazal :) tylko ze troche mi daleko.
mam ten sam ból.... :crazy:
ASUS1986 pisze:800zl za ten zestaw co w aukcji i jest moj takze chyba niezla cena?
to raczej nie jest taka super cena.... pomyśl, że sonda którą przynajmniej teraz musisz mieć to też wydatek (nowa ze 150 zł), bo używki bez sprawdzenia to bym nie kupował... a listwa też kosztuje.... tzn dorobienie przedłuzek ... z autopsji wiem, że to będzie koło 200 zeta..

No i jeszcze jedna ważna kwestia to elektryka.... ciekawy jestem czy dasz radę wszystko połączyć patrząc na schematy..

Ale trzymam kciuki

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
ASUS1986
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: ASUS1986 » pt lis 21, 2008 12:46

tirsone pisze: listwa też kosztuje.... tzn dorobienie przedłuzek ... z autopsji wiem, że to będzie koło 200 zeta..

No i jeszcze jedna ważna kwestia to elektryka.... ciekawy jestem czy dasz radę wszystko połączyć patrząc na schematy..

Ale trzymam kciuki
listwe moge miec od znajomego wiec z nim bym sie dogadal tylko sie okazalo ze to jest od 2.3 20v a nie od 1.8 20v wiec troche lipa bo na 5 garow. Z elektryka to sie zobaczy bede robil sam zawsze jest forum mozna popytac :) poza tym mam znajomego co jest ogarniety w elektryce samochodowej wiec mysle ze jakos pojdzie. :) Poza tym poki co to jest kompletowanie gratow bo checi sa tylko fundusze nie dopisuja ale takie jest zycie studenta :) wiec ten silnik jak za 2 lata zagada to bedzie ok tym bardziej ze nie moge sobie poki co pozwolic na uziemnienie auta bo mam jedno a pieszo nie zamierzam chodzic przez nie wiadomo ile bo moze sie okazac ze nie wszystko pojdzie jak z platka a tak to niestety zazwyczaj jest jak sie modzi.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „16V”