Witam
Silnik 1.8 PL
Ustawiałem dzis rozrzad mam 2 pytania
Gdy znak na kole zamachowym idealnie sie pokrywa to znak przy pokrywie rozrzadu nie zgadza sie o jakies 2 stopnie. Czy mozna tak to zostawic??
Druga sprawa to jak sprawdzic naciag paska bez przyrządu??
z góry dzieki za porady
MK2 1.8 16v rozrząd
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Może wystąpić lekka odchyłak od znaków, co do przestawienia tego to jeżeli dobrze pamiętam to są tam kliny (na wałku i na wale) więc nie ma jak tego poprawić. Co do naciągu paska to nie chcę Ci nic pisać bo jest to "śliski" temat, uważam że jak sam tego nie sprawdzę to nie będę za to pewien..... Każdy ma różne odczucia i siłę w rękach wieć w momęcie kiedy ja ci podam jakiś posób to ty możesz mnie błędnie zrozumić co nie jest wskazane w tym przypadku.... Wydaje mi się, że najlepszym wyjściem będzie załatwienie sobie kogoś kto coś takiego robił i zam będzie mógł określić prawidłowość naciągu paska.... Pozdrawiam
Oficjalnie to w MK2 16v do sprawdzania napięcia paska jest specjalny przyrząd VW, ale w zupełności wystarczy "tradycyjna" metoda czyli aby pasek dał się obrócić palcami tylko o 90 stopni. Ważne żeby nie "przegiąć pały" z naciąganiem. Jak za mocno naciągniesz pasek to wtedy rozrząd będzie wył, wtedy na pewno trzeba trochę poluzować!
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.