Brak ogrzewania, a wykonano najważniejsze rzeczy.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Prono89
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Brak ogrzewania, a wykonano najważniejsze rzeczy.

Post autor: Prono89 » pn lis 17, 2008 15:32

Witam,
nie mam ciepełka w swoim Golfie II 1.8RP. Układ jest szczelny, płynu jest tyle ile powinno, termostat wymieniony 2 tygodnie temu (i ciepło było normalnie przez jakiś tydzień i znowu go nie ma), węże i pompa działają. Płyn chłodniczy (na nowy) wymieniany tak jak termostat. Nie mam termostatów, które idą normalnie tam do kabiny pasażerów tylko miedziane rurki zamiast tego (takiego już kupiłem). Ktoś mi podsunął myśl, że układ jest zapowietrzony, czy to prawda? czy może to wpłynąć na to, że nie ma ciepła? Czy sam mogę odpowietrzyć układ (jestem laikiem), czy musi to zrobić specjalista (ile $?). Jeżeli mogę sam to zrobić to gorąco proszę o rozpiskę w punktach jak to zrobić, tak na chłopski rozum, bo brak ogrzewania już mnie irytuje :(
P.S.
aha przypomniało mi się, początkowo miałem małe nieszczelności w chłodnicy i trochę tego płynu ubyło (ok. litr :P) jednak jest już wszystko szczelne, a poziom uzupełniony. Być może jest to istotna informacja, więc ją tu dodałem.
Ostatnio zmieniony pn lis 17, 2008 15:33 przez Prono89, łącznie zmieniany 1 raz.

Gallus
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Gallus » pn lis 17, 2008 16:16

jak bedziesz odpowietrzał...
włącz silnik, ogrzewanie na maksa i czekasz na postoju aż się nie włączy wentylator... jak się włączy to układ odpowietrzony.

Prono89
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Prono89 » pn lis 17, 2008 18:21

a nie muszę korka od wyrównawczego zbiornika odkręcić?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lis 17, 2008 19:21

Nie odkręcasz korka, ogrzewania nie musisz włączać. Użyj szukajki, tematów o odpowietrzaniu było mnóstwo. Ale jeśli nie masz wielkiego gejzeru po popuszczeniu korka zbiorniczka na ciepłym silniku (ostrożnie!) to układ jest odpowietrzony. Spradź czy gorące są obie rurki do nagrzenicy. Jeśli tak - możesz mieć trochę zalezioną nagrzewnicę. Możesz mieć spękane gąbki zaślepiające klapę regulującą nawiew pod konsolą środkową (zaklej)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Prono89
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Prono89 » pn lis 17, 2008 19:42

dużego gejzeru nie ma, praktycznie jest tylko pssss... i trochę wycieka. Czyli zapowietrzony układ odpada. Hm... te dwie rurki są faktycznie nawet ciepłe (lewa i prawa), to co to oznacza? Nagrzewnica była czyszczona miesiąc temu gdzieś. A te gąbki, to które to są? jak się do nich dostać i w ogóle to czy one mają taką zasadniczą rolę?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lis 17, 2008 20:10

mają bo jak pękną do klapa przepuszcza zimne powietrze do środka. Plastyk przed lewarkiem biegów - tunel albo pokrywa plastykowa zalezy od rocznika, to proste działania.
A bywa że mimo że przewody do nagrzewnicy sa ciepłe to nie oddaje ona ciepła bo ma mały przelot - czyli jest zakamieniona - wtedy tylko wymiana. Ale najpierw zaglądaj na klapę

[ Dodano: Pon Lis 17, 2008 7:25 pm ]
http://www.vagcat.com/p/B014/148000.png w cześci 16 sa trzy duże otwory - niewidczne na tym rysunku

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Prono89
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Prono89 » pn lis 17, 2008 20:56

czyli muszę zdemontować cały środkowy tunel aby dostać się do tych gąbek? Masz może gdzieś foto takich gąbek, abym wiedział dokładnie czego szukać. Czym to zakleić? zwykłą taśmą czy może jakąś termiczną?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lis 17, 2008 21:07

ano musisz, fot nie mam, to płaska gąbka kilka milimetrów gryubości zaklejająca 3 otwory po kilka cm. Super do tego jest taka piankowa podkładka pod mysz.

Prono89
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Prono89 » pn lis 17, 2008 21:30

hm... ja tego i tak nie zrobię, zbyt skomplikowane :) teraz (dosłownie 5 minut temu) przeprowadziłem test. Otóż tak po okolo 7-8 minutach silnik na postoju osiąga taką temp, że włącza się wentylator. Odkręcam kurek zbiornika wyrównawczego, troszkę płynu wycieka. Nie wiele. Czyli nie zapowietrzony, co nie?
Druga sprawa. Wszystkie rury zarówno ta dolna od silnika do chłodnicy, jak i ta górna większa co też idzie z silnika do chłodnicy (albo i na odwrót) są ciepłe, nawet mogę powiedzieć gorące (ta wyżej jest bardziej ciepła, niewiele ale jest). Natomiast obydwie rurki (przewody) co idą do nagrzewnicy nie są już jednolicie ciepłe. Ta po prawej jest gorąca stosunkowo tak samo jak ta duża co idzie od silnika do chłodnicy, natomiast lewa jest już co najwyżej dość ciepła ale dużo jej brakuje do tego po prawej.
Z nawiewów leci zimne powietrze nawet na max ciepło, można to nazwać lekkim letnim, chociaż bardziej pasuje ciepłe zimno :P (cieplejsze niż to max zimne, chociaż nie widać dużej różnicy bo zmarzłem :P).
Ręce odpadają, w dosłownym znaczeniu :(

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lis 17, 2008 22:27

Na odległość stawiam więc na nagrzewnicę do wymiany, ale to kupa roboty. Skoro nie czujesz się sam mocny w naprawach to jesteś i tak skazany na wizytę u mechanika

Prono89
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Prono89 » pn lis 17, 2008 23:13

czyli nagrzewnica? Aby ją wymienić trzeba chyba całą deskę rozdzielczą wywalić co nie? Fatalnie...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”