jak odmulić 1.9 TD ABL
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
jak odmulić 1.9 TD ABL
witam, mam sobie vw t4 z silniczkiem 1.9 td. Niestety ma toto mimo turbo caaaaałe 68 km. Zaznaczam, że budżetu wielkiego na to nie mam, ale tak sobie kombinuję czy pompa i sprężarka (używane) z innego 1.9 td, a może 1.6 td nie poprawiłyby sytuacji znacznie ? Napiszcie mi proszę w jakicha autach ( oczywiście stare vw -dostępność części jako używanej i żywej....) występowały najlepsze turbian/pompa. Coś niecoś czytałem i wiem że pin podpiłuję i turbine podkręcę
Ostatnio zmieniony wt mar 17, 2009 19:18 przez Viking, łącznie zmieniany 1 raz.
jak chcesz małym budżetem się obejść to zakup sobie wskaźnik ciśnienia doładowania i z 5 litrów paliwa
Zakładasz wskaźnik a potem
1 podciągasz dawkę paliwa jak zaczyna wyraźnie kopcić to przechodzisz do kroku drugiego
2 podnosisz ciśnienie doładowania na około 1.2- 1.4 bara
ale do takich ciśnień radzę założyć IC chyba że pedał gazu opiera się o podłogę bardzo rzadko
Tu masz linki gdzie szczegułowo opisano jak to zrobić:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=57345
a tu jak podnieść ćiśnienie doładowania:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
Zakładasz wskaźnik a potem
1 podciągasz dawkę paliwa jak zaczyna wyraźnie kopcić to przechodzisz do kroku drugiego
2 podnosisz ciśnienie doładowania na około 1.2- 1.4 bara
ale do takich ciśnień radzę założyć IC chyba że pedał gazu opiera się o podłogę bardzo rzadko
Tu masz linki gdzie szczegułowo opisano jak to zrobić:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=57345
a tu jak podnieść ćiśnienie doładowania:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
Czy wymiana pompy na taką z grzybkiem z silnika 1.6 td nie byłaby najlepszym pomysłem ? Po lekturze forum -dziękuję za bardzo wysoki poziom forum- tak się mozno zastanawiam. Koszt nie jest wielki (ok. 200 zł), a chyba niezły efekt, dodatkowo podkręcając turbinę na "belce". Co myślisz, myślicie o tym pomyśle ? Przypominam: silnik to dychawiczny 1,9 td aBL -68 km !!!
Dałaby lepszy efekt tylko wtedy trzeba mieć od niej oryginalne koło montowane na silnikach 1.6.
Wiem doskonale jak jeździ ABL co więcej powiem że można niezły pocisk zrobić nawet z 1Y
Ja już przerabiałem 1Y na 1.9 T3DIC co oznacza
pojemność 1.9
turbo Garett T3
Diesel
Intercooler
[ Dodano: 17 Lis 2008 18:41 ]
co masz na myśli mówiąc o "belce"?
Wiem doskonale jak jeździ ABL co więcej powiem że można niezły pocisk zrobić nawet z 1Y
pojemność 1.9
turbo Garett T3
Diesel
Intercooler
[ Dodano: 17 Lis 2008 18:41 ]
belka -sposób regulacji ciśnienia turbiny w abl, jeśli się nie mylę....arwam pisze:Dałaby lepszy efekt tylko wtedy trzeba mieć od niej oryginalne koło montowane na silnikach 1.6.
pojemność 1.9
turbo Garett T3
Diesel
Intercooler
Ufff, jak się cieszę, że spotkałem kogoś, kto ma te pompy "obczajone" i widzial abl, myślałem że ten muł to rzadkość. Czyli musiałbym mieć pompę z 1.6 td z kołem i pewnie z podstawką, czy pasuje z mojego do pompy z 1.6 ?
Oczywiście nie upieram się, może jednak inną pompę dać ? Nie ukrywam ,że marzy mi się 80-90 km....
arwam pisze:nie musisz mieć podstawki tylko komplet pompa-koło
Do takich mocy jeżeli wozisz cięższe rzeczy lub jeśli jeździsz szybko to koniecznie załóż INTERCOOLER nie koniecznie duży wystarczy już z golfa MK2 1.6 TD powinno być łatwo zamocować
czy pompa z gruszką z 1.6 td i 1.9 td poza pinem się różni czymkolwiek ? czy koło ma inną średnicę, czy też jest inaczej na stośku mocowane ? Na chlopski rozum - jeśli ma inną średnicę, to i koło na wale i rozrządzie musiałbym wymienić.... IC planuję, ale później. Autko eksploatowane raczej jako osobowe wręcz, na dodatek nie jest piłowane -styl "na powolniaka"
najprostsza kompilacja to popa twoja i wymiana góry z LDA
[ Dodano: 17 Lis 2008 19:17 ]
[ Dodano: 17 Lis 2008 19:17 ]
tak , jak chcesz to mogę się zamienić , moja z 1.6 TD z kołemViking pisze:czy pompa z gruszką z 1.6 td i 1.9 td poza pinem się różni czymkolwiek ?
Ostatnio zmieniony pn lis 17, 2008 20:22 przez vision, łącznie zmieniany 1 raz.
vision pisze:najprostsza kompilacja to popa twoja i wymiana góry z LDA
No to tego nie wiedziałem - mogę dać samą gruszkę z pompy 1.6 td ?
[ Dodano: 17 Lis 2008 19:17 ]tak , jak chcesz to mogę się zamienić , moja z 1.6 TD z kołemViking pisze:czy pompa z gruszką z 1.6 td i 1.9 td poza pinem się różni czymkolwiek ?
Czym się różni ? Czy "tłoczysko rozdzielcza" ma inną średnicę ? Jakie są różnice ?
Naprawdę wolisz miją pompę bez lda ?
Reasumując: lepiej sama gruszkę dołożyć, czy pompe zmieniać ?
vision, w ABL siedzi ekopompa 8mm
A do przerubki na LDA i tak trzeba rozebrać całą pompę bo trzeba jeszcze uciąć bolec ograniczający skok dozownika bo inaczej przeróbka jest nic niewarta bo ten bolec uniemożliwia działanie LDA.
A co do stylu eksploatacji to koniecznie zakładaj IC bo inaczej ugotujesz silnik i będzie a po za tym IC ochłodzi powietrze i umożliwi spalenie dodatkowych ilości paliwa i nie zagotuje silnika
A do przerubki na LDA i tak trzeba rozebrać całą pompę bo trzeba jeszcze uciąć bolec ograniczający skok dozownika bo inaczej przeróbka jest nic niewarta bo ten bolec uniemożliwia działanie LDA.
Koła na wałku rozrządu nieruszasz tylko na pompie ale dla twojej wiadomości sa takie sameViking pisze:czy pompa z gruszką z 1.6 td i 1.9 td poza pinem się różni czymkolwiek ? czy koło ma inną średnicę, czy też jest inaczej na stośku mocowane ? Na chlopski rozum - jeśli ma inną średnicę, to i koło na wale i rozrządzie musiałbym wymienić.... IC planuję, ale później. Autko eksploatowane raczej jako osobowe wręcz, na dodatek nie jest piłowane -styl "na powolniaka"
A co do stylu eksploatacji to koniecznie zakładaj IC bo inaczej ugotujesz silnik i będzie a po za tym IC ochłodzi powietrze i umożliwi spalenie dodatkowych ilości paliwa i nie zagotuje silnika
Viking pisze:Czym się różni ?
nie w obu 9mmViking pisze:Czy "tłoczysko rozdzielcza" ma inną średnicę ?
zimą są długie wieczory , i można coś pogrzebaćViking pisze:Naprawdę wolisz miją pompę bez lda ?
[ Dodano: 17 Lis 2008 19:52 ]
jak ostatnio sprawdzałem był 9arwam pisze:w ABL siedzi ekopompa 8mm
[ Dodano: 17 Lis 2008 19:54 ]
Viking, numer Bosch pompy podaj to powiem jaką masz
Ostatnio zmieniony pn lis 17, 2008 22:20 przez vision, łącznie zmieniany 2 razy.