Wskazówka paliwa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Bożuch
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Wskazówka paliwa

Post autor: Bożuch » ndz lis 16, 2008 16:52

Szukałem ale nic niestety nie znalazłem :(
Chciałbym się dowiedzieć czy w mk3 wskazówka paliwa na liczniku jest tak czuła że przy różnych położeniach samochodu wskazówka pokazuje inaczej poziom paliwa. Dziwi mnie to bo nawet najmniejszy jakiś ruch, czy np. hamowanie wskazówka pokazuje co innego. Miałem mk2 i takiego problemu nie miałem stąd moje pytanie. Może to u mnie tylko jakiś feler...

PozdraVWiam - Tomek :pub:

zapraszam do oględzin mojego VWeja :bajer:

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=224068

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz lis 16, 2008 16:57

z reguły jest stabilna ale to zalezy :bajer: ja np ow wymianie zegarów na inne zauazyłem ze jest bardziej wiarygodna ! :bajer:

Awatar użytkownika
Bożuch
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Bożuch » ndz lis 16, 2008 17:42

to myślisz że wymiana zegarów by tylko pomogła...?

hanys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: hanys » ndz lis 16, 2008 17:52

Generalnie u mnie jest tak ze wskazowka porusza sie plynnie a na przyklad po tankowaniu do pelna i przejechaniu 30km juz mam jedna kreseczke mala ponizej max jak stawialem auto z prawej strony na lewarku na maksa w gore to pokazwal mi ponizej 3/4 baku mimo ze byl prawie pelny ale nigdy nie zauwazylem duzych wachan w czasie jazdy.Ale u mnie pierwsze pol baku znika szybko pozniej wskazowka dosc dlugo trzyma sie w okolicach i ponizej polowy a jak jest na czerwonym polu to juz opada szybko.A ja dosc czesto robie trasy powyzej 200 km nie mowiac o trasach typu 1200 w ciagu dnia.

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » ndz lis 16, 2008 19:39

Bożuch pisze:Chciałbym się dowiedzieć czy w mk3 wskazówka paliwa na liczniku jest tak czuła że przy różnych położeniach samochodu wskazówka pokazuje inaczej poziom paliwa. Dziwi mnie to bo nawet najmniejszy jakiś ruch, czy np. hamowanie wskazówka pokazuje co innego.
W moim jest tak, że przy hamowaniu lub jazdy przodem w dół paliwa jakby przybywa, a podczas przyspieszania i jazdy przodem pod górę paliwa jest jakby mniej. Prawidłowe wskazania są na postoju na równej powierzchni lub po chwili jazdy ze stałą prędkością po równym. Różnice wskazań w zależności od warunków (pochylenia pojazdu, ew. gwałtowności przyspieszania, lub hamowania) do jednej działki. Prędkość z jaką zmiany wskazań następują jest b.wolna, ale widoczna. Z tego co wiem z doświadczenia takie zmiany wskazań są normalne.

JaroW

Awatar użytkownika
Bożuch
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Bożuch » ndz lis 16, 2008 20:49

Właśnie np. w poprzednim Golfiku tak nie miałem i w moim firmowym Berlingo też nie,stąd moje pytanie bo jest to trochę mylne. Drugą sprawą jest to że po przekręceniu kluczyka wskazówka strasznie wolno idzie w górę zanim pokażę stan paliwa.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz lis 16, 2008 20:57

Bożuch pisze:to myślisz że wymiana zegarów by tylko pomogła...?
tzn u mnie przy okazji :bigok: specjalnie z tego powodu bym zegarów nie wymieniał
zauwazyłem równiez ze temp chłodz na wskazniku również jest bardziej stabilna wszystko smiga jak nalezy
nie ingerowałem w układ chłodz temp 90 st a na starym 85st więc pozytywne zmiany zauwazyłem :bigok:
Ostatnio zmieniony ndz lis 16, 2008 21:05 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » ndz lis 16, 2008 21:19

Bożuch pisze:Drugą sprawą jest to że po przekręceniu kluczyka wskazówka strasznie wolno idzie w górę zanim pokażę stan paliwa.
.
To także jest normą, tak samo jak to że po tankowaniu także trzeba czasu aby było właściwe wskazanie poziomu paliwa

JaroW

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”