Moc silnika po włączeniu trybu ECON

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

michal49
Nowicjusz
Nowicjusz

Moc silnika po włączeniu trybu ECON

Post autor: michal49 » pt lis 14, 2008 09:59

Witajcie,

Od czego to zależy, że czasami, gdy włączę przycisk ECON, to czuje wyraźnie, że urosła moc silnika (odłączona klimatyzacja). Ostatnio jednak - żadnej różnicy nie ma, a ma to zmaczenie o tyle, że silnik 1.4 nie jest za mocny i taka dodatkowa moc jest przydatna.

Michał

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pt lis 14, 2008 10:09

ECON wyłącza klime jak napisałeś. Przy wyłączonej silnik jest mniej obciążony. Jak wiadomo włączenie klimy to jakieś 10-15% większe spalanie. Przy obecnych temperaturach klima się nie włącza więc nie widzisz różnicy. Klimatronic załącza się powyżej 4stopni, jeżeli ma taką potrzebę lub jak włączysz nawiew na szybę. Jak będzie wstanie osiągnąć chcianą tempereaturę bez klimy to ta się nei załączy.
Ja u siebie nie zauważyłem takiego czegoś...ale tylko takie rozwiązanie przychodzi mi do głowy:)
Ostatnio zmieniony pt lis 14, 2008 10:12 przez Qto, łącznie zmieniany 2 razy.

michal49
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michal49 » pt lis 14, 2008 10:14

No tak, tylko, że jak clima nie działa, to i tak moc silnika jest słaba. Pamiętam czasy, gdy włączęnie ECON (było lato) powodowało na prawdę odczuwalny przyrost mocy. Teraz natomiast - jeźdzę na tej mocy słabszej.

A co z ogrzewaniem? Czyli klimatronik wpływa na gorące powietrze, a nie tylko na zimne?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pt lis 14, 2008 11:54

nie sądzę że nie jest to taka różnica mocy żebyś był wstanie określić że teraz jest słabszy. co innego jak klima chodzi (latem) i za chwilę ją wyłączysz...wtedy możesz odczuć różnicę, ale jak klima nie chodzi (obecne temperatury) i wciskasz ECON to nic to nie zmieni. Jak jeździsz na krótkich odcinkach to silnik często nie jest nagrzany tak jak powinien być i też jest mułowaty.
michal49 pisze:A co z ogrzewaniem? Czyli klimatronik wpływa na gorące powietrze, a nie tylko na zimne?
Na panelu sterujesz i jednym i drugim. Ale klima chodzi tylko jeżeli ustawisz temperaturę która jest nieosiągalna bez załączenia sprężarki. Wiadomo że jak jest 30stopni na zewnątrz to bez klimy nie zbijesz tej temperatury do np. 20stopni.

michal49
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michal49 » pt lis 14, 2008 12:42

To jest logiczne, co piszecie... Ale w takim razie powinienem teraz mieć zwiększoną moc silnika, skoro sprężarka nie chodzi. A mam niestety zmniejszoną?

Czy vagiem można to jakoś sprawdzić?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pt lis 14, 2008 13:17

michal49 pisze:powinienem teraz mieć zwiększoną moc silnika, skoro sprężarka nie chodzi. A mam niestety zmniejszoną?
na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Jezeli jest mułowaty to na pewno nie ma to związku z klimą, jedź na VAGa.

michal49
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: michal49 » pt lis 14, 2008 13:53

Tzn. myślę, że kllima to pretekst, bo pamiętam, że latem, gdy wyłączałem klimę - auto dostawało "kopa". teraz - mimo, że klima wyłączona - auto tego kopa nie ma.

M.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » pt lis 14, 2008 21:40

michal49 pisze:Tzn. myślę, że kllima to pretekst, bo pamiętam, że latem, gdy wyłączałem klimę - auto dostawało "kopa". teraz - mimo, że klima wyłączona - auto tego kopa nie ma.

M.
wydaje mi się że to tylko złudzenie, jak latem klima się załączała to odczuwałeś różnicę, teraz przy niskich temperaturach klima się nie załącza i po prostu nie odczuwasz różnicy, bo nie masz w tej chwili punktu odniesienia
Ostatnio zmieniony pt lis 14, 2008 21:45 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”