Wymiana/naprawa turbiny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana/naprawa turbiny
Witam!
Czy są jakieś typy/rożne rodzaje turbin w MK5 1/2006? Prawdopodobnie stanę się posiadaczem takiej wersji z uszkodzoną turbiną, brak mocy. Ile kosztuje wymiana/naprawa/regeneracja?
Dziękuję
Pozdrawiam
Czy są jakieś typy/rożne rodzaje turbin w MK5 1/2006? Prawdopodobnie stanę się posiadaczem takiej wersji z uszkodzoną turbiną, brak mocy. Ile kosztuje wymiana/naprawa/regeneracja?
Dziękuję
Pozdrawiam
[img]http://www.tkk.pl/~zsynuk/MK%204/VW%20zach-pom.jpg[/img]
kolego, najpierw zdiagnozuj co jest przyczyną braku mocy, jak się już dowiesz to wtedy orientuj się co i gdzie ile kosztuje. w przypadku braku mocy jest kilka przyczyn, a padnięta turbina to ostateczność. a 1.9 TDI 105KM były montowane 4 silniki i czymś się tam różniły, ale koszt turbiny nie powinna przekroczyć 2000pln. pozdro.
Witam tak jak koledzy pisza jak bedziesz miał auto to poszukaj dobrego speca od diesli ktory zna się na diagnostyce podjedz do niego i wtedy bedziesz wiedział co ewentualnie wymienić podałeś za mało danych aby ktoś na forum doradził ci co to może byc faktem jest że turbiny lecą w 1.9 TDI 105 ps ale to nic nie znaczy w aucie może byc uszkodzone duzo żeczy od przepływki po turbine aha a czy auto dymi ???
Witam!
Domyślam się, że jest to mało danych, ale więcej nie posiadam. Chciałem się zorientować czy są różne turbiny i czym się ewentualnie różnią. Z niemieckiego ASO jest zaświadczenie o uszkodzeniu tylko turbiny, ale nie wiem na czym ono polega. Jak będę znał więcej danych to od razu podam.
Pozdrawiam
Domyślam się, że jest to mało danych, ale więcej nie posiadam. Chciałem się zorientować czy są różne turbiny i czym się ewentualnie różnią. Z niemieckiego ASO jest zaświadczenie o uszkodzeniu tylko turbiny, ale nie wiem na czym ono polega. Jak będę znał więcej danych to od razu podam.
Pozdrawiam
[img]http://www.tkk.pl/~zsynuk/MK%204/VW%20zach-pom.jpg[/img]
Padło Turbo !
Witam. Jestem posiadaczem Golfa mk4 1.9 TDI 110km oznaczenie silnika chyba AHU. Zalogowałem się dopiero na forum więc nie wiem gdzie pisać co i jak. Piszę więc tutaj i proszę o poradę. Otóż kilka dni temu ruszyłem delikatnie ze świateł. Na 2 biegu depnąłem Golfowi i przy 3.5 tys obr/min stracił doładowanie a za mną pojawiła się kupa białego dymu:/ Potem gdy silnik pracował słychać jest na wolnych obrotach tarcie metalu o metal (nie zawsze) Dojechałem bez turbo do domu, poziom oleju gwałtownie spadł. Czy to na pewno turbina?
Turbodiesel Direct Injection :)
tu masz to opisane wraz z fotkami :Kwasiu pisze:na co trzeba zwracać uwagę, i co może mnie zaskoczyć ?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1091794-60.html
świetny opis tylko tak szczerze mówiąc czekałem godzinke aż ktoś mi pomoże na forum a potem poszedłem walczyć z turbo Teraz dopiero przeczytałem przydatny opis wyciągniecia turbo Wszystko poszło bez problemu Miałem problem z odkręceniem odpływu oleju z turbo do miski olejowej ale jakos udało się Dzięki za pomoc
[ Dodano: 15 Gru 2008 23:25 ]
włożyłem turbo po regeneracji....Dotarłem ładnie...Chodziła kilka godzin na wolnych obrotach pod domem...Po jakichś 60 km przejechanych bardzo delikatnie zacząłem jeździć powyżej 2 tys obrotów/min. Turbine było słychać ale słychać było dziwny świst przy łądowaniu:/ Czy możliwe jest że któryś z węży przepuszcza ? Przy 2.5 tys obrotów straciłem doładowanie i świstu już nie było słychać. Teraz pytanie czy turbo sie zrąbało czy poprostu jakiś wąż się odłączył ? Prosił bym o porade kogoś kto ma więcej doświadczenia niż ja !
[ Dodano: 15 Gru 2008 23:25 ]
włożyłem turbo po regeneracji....Dotarłem ładnie...Chodziła kilka godzin na wolnych obrotach pod domem...Po jakichś 60 km przejechanych bardzo delikatnie zacząłem jeździć powyżej 2 tys obrotów/min. Turbine było słychać ale słychać było dziwny świst przy łądowaniu:/ Czy możliwe jest że któryś z węży przepuszcza ? Przy 2.5 tys obrotów straciłem doładowanie i świstu już nie było słychać. Teraz pytanie czy turbo sie zrąbało czy poprostu jakiś wąż się odłączył ? Prosił bym o porade kogoś kto ma więcej doświadczenia niż ja !
Turbodiesel Direct Injection :)