Problem z rozrusznikiem w GTI
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z rozrusznikiem w GTI
Mam problem z odpaleniem auta od jakiegoś czasu, tzn rozrusznik potrafi się zająknąć i przez co kasuje mi ustawienia mfa, zegarek itp. Jak mu odpuszczę i ponownie odpalam to jest wszystko ok. W lato wymieniłem w nim szczotki, co jeszcze może być przyczyną że coś takiego się dzieje?
no dobra ale działo Ci sie tak cały czas czy np pod dłuższym postoju, kiedy np z rana się odpala auto lub po pracy?danioo pisze:U mnie tak się działo jak miałem "cienki" akumulator. Po wymianie aku wszystko wróciło do normy.
Bo ja mam tak że z rana albo po pracy najczęściej mi się to dzieje właśnie.
hmm w sumie to się zimniej robi, u mnie to od tygodnia się dziejedanioo pisze:U mnie tak się działo jak auto postało dłużej. tylko w zimie, bo jak było ciepło to nie miałem problemów
z rana przekręce kluczyk, rozrusznik się zająknie tak jak by się przyblokował, odpuszczam mu i ładnie kręci, nie wygląda to dla mnie jak by akumulator był za słaby bo przecież kręci za drugim razem dobrze
no właśnie coś o tym słyszałem że jakieś tulejki się wymieniaTAZ pisze:Wymień tulejki w rozruszniku i tą w skrzyni biegów i będzie po problemie.
jak możesz napisz coś więcej ile to roboty i jakie są koszta takich tulejek?
wcześniej sam wyciągałem rozrusznik i zmieniałem szczotki, czy będzie dużo więcej pracy i czy nie trzeba do tego jakiś specjalnych narzędzi?
Dam rade sam rozrusznik rozebrać czy lepiej dać komuś do roboty kto się na tym zna?TAZ pisze:Dwie tulejki są w samym rozruszniku i jedna w skrzyni biegów. Jak wymieniałeś szczotki to pół problemu, ale do tulejek trzeba rozebrać cały rozrusznik. A tą w skrzynie biegów to najlepiej naciąć piłą bagnetową i wtedy wyjdzie bez problemów.
Jakie są koszta tych tulejek, no i o której mówisz w skrzyni bo nie wiem?
[ Dodano: Sob Lis 08, 2008 18:02 ]
Dziś wyciągnąłem rozrusznik i zawiozłem na Mickiewicza. Na mijescy zmienili mi tulejki i przetoczyli wirnik bo coś tam lekko było wydarte od starych szczotek. Wyminiłem też tulejkę która siedzi w skrzyni tak aby było tip top wszystko.
Poza tym sprawdziłem aku i poziom elektrolitu i faktycznie trzeba było co nie co uzupełnić w każdej z cel.
Podładowałem z 1h go i zrestartowałem kompa benzyny tak na świeży start.
Zobaczymy jak jutro z rana zapali.
Ogólnie po tych zmianach trochę inaczej słychać jak rozrusznik kręci
Dzięki wszystkim za pomoc, punkty dodane